Prethodni članak
Sljedeći članak

[POČETAK LIJEPE SURADNJE] Turska razvojna agencija TIKA predstavila se u Zagorju

Surađivat će se u sferi socijale, gospodarstva, sportske infrastrukture, obrazovanja i radi se o prilici koju treba iskoristiti, rečeno je u Eneregetskom centru Bračak


U Energetskom centru Bračak danas je održano predstavljanje TIKA – e, razvojne agencije Vlade Republike Turske pri Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske.

TIKA je osnovana je 1992. i ubrzo ostvaruje institucionalni rast otvaranjem ureda u sve više i više država u kojima implementira visokokvalitetne projekte iz područja obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta, obnove, poljoprivrede i stočarstva, opskrbe vodom i izgradnje vodocrpilišta te pružanja humanitarne pomoći. U Hrvatskoj je prisutna od ožujka 2016. godine, po stupanju koordinatora Haşima Koça na dužnost. Kako je u istaknuo Haşim Koç, u razdoblju djelovanja u Hrvatskoj, TIKA se usmjerila na obrazovne, socijalne i kulturno-povijesne projekte.

- Od 2016. godine pa do danas, uspješno je implementirano 75 projekata ukupne vrijednosti ulaganja 2,5 milijuna eura. Pokrivamo veći dio Hrvatske, a ove godine usmjerili smo se nešto više na ovu regiju, a župan Krapinsko – zagorske županije prihvatio je našu ponudu za suradnjom – rekao je Haşim Koç, istaknuvši da će se konkretni projekti tek razraditi, no volje i ideja ne nedostaje.

Radionici su prisustvovali brojni čelnici zagorskih općina i gradova, predstavnici razvojnih agencija, poduzetničkih centara i drugih institucija iz Hrvatske, a zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije i direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša istaknula je da je TIKA otvorena za sve projekte koji se tiču gospodarstva i socijalne uključivosti. - Otvorili smo razgovore o važnim projektima za županiju upravo kod rane intervencije, uključivanja i razvoja nekih programa za građane koji su u nepovoljnoj situaciji, kao i na području razvoja sportske infrastrukture i u sferi gospodarstva, podrške radu WBAF ureda u Hrvatskoj, poduzetnicima početnicima i razvoju novih instrumenata financiranja. Vrlo smo zadovoljni odazivom na ovu radionicu, kao i TIKA – om koja je na početku 2020. otvorila mogućnost da se već planiraju određene financijske potpore za 2021. godinu, što nam ostavlja dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu i zatvaranje financijske konstrukcije – rekla je Matuša te kao konkretnije primjere suradnje navela razgovore TIKA – e i Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice te WBAF uredom u vidu da se osiguraju određene novčane nagrade u natjecanjima za start upove, u suradnji s Gospodarskom komorom. – Tu i zagorski načelnici i gradonačelnici koji imaju projekte na kojima bi mogli ostavriti suradnju s TIKA – om, a radi se uglavnom o društvenoj i socijalnoj infrastrukturi, sportskim terenima, dječjim igralištima, opremanju dječjih vrtića – istaknula je Helena Matuša.

Susretu je prisustvovala i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je istaknula da se radi o početku jedne lijepe suradnje. - Puno sredstava povlačimo iz europskih fondova, pogotovo u sferi obrazovanja, zdravstva, kulture, gospodarstva, ali uvijek su nam dobrodošli i ostali izvori. TIKA – u smo prepoznali, a očito i oni nas, kao dobre partnere upravo u realizaciji nekih novih budućih projekata. Kada ugrubo zbrojimo projekte, europski novci na području KZŽ u posljednjih nekoliko godina premašuju 260 milijuna kuna, ali bez obzira na te vrijednosti, prilika koju pruža ta razvojna agencija Vlade Republike Turske je velika i treba je iskoristiti – istaknula je zamjenica župana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog kiše i mokrih kolnika promet teče usporeno. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše ponegdje se na kolniku zadržava veća količina vode. Veća opasnost od odrona je na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale. Vozače pozi...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program