Prethodni članak
Sljedeći članak

POČELO JE: Stubičanec dobio sud protiv ZABA-e zbog kredita u švicarcima


Foto: Ilustracija/Marko Prpić/Pixsell

Zagrebačka banka jednom Zagorcu iz okolice Donje Stubice mora vratiti 3.078,07 eura, koje mu je, odlukom suda, ZABA nezakonito naplatila u sklopu anuiteta za otplatu kredita, presudio je sudac Stalne službe u Donjoj Stubici Općinskog suda u Zlataru.

Stubičanec je taj kredit već otplatio, a podigao ga je još 2007. godine za kupnju osobnog automobila i to u iznosu od 18.542,37 švicarskih franaka,  a taj se iznos obvezao vratiti s pripadajućim kamatama tj. platiti ga u jednakim mjesečnim anuitetima u protuvrijednosti HRK uz redovnu kamatnu stopu koja je određena kao promjenjiva, a u trenutku ugovora iznosila je 5,20 %.

No, tijekom otplate kredita, ZABA je u više navrata mijenjala kamatnu stopu, pa je došlo do razlike u kamati sadržanoj u mjesečnim anuitetima koje je Stubičanec otplatio u odnosu na onu sadržanu u početnom planu otplate kredita. Na kraju, Stubičanec je tužio Zagrebačku banku i sud je ovog tjedna proglasio ništetnima nekoliko bitnih stavki iz Ugovora o kreditu.

Kad su kamate u pitanju, sud je proglasio ništetnom dio odredbe iz Ugovora prema kojem banka mijenja kamatnu stopu svojom vlastitom odlukom, a poništio je i odredbu koja glasi: „Za slučaj izmjene redovne kamatne stope u skladu s Odlukom o kamatnim stopama Kreditora, Korisnik kredita pristaje da Kreditor povisi ili snizi iznos anuiteta iz prethodnog stavka te se obvezuje plaćati tako izmijenjene anuitete.“

Nadalje, sud je presudio i da je ništetna valutna klauzula, kao i obveza Stubičanca da otplaćuje anuitete ovisno o tečaju švicarskog franka, tako da je, konkretno, odredbu „Korisnik kredita otplaćuje kredit u mjesečnim anuitetima u kunskoj protuvrijednosti 263,83CHF (slovima: dvjesto šezdeset tri švicarska franka i 83/100) obračunatoj po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke važećem za CHF na dan plaćanja“ također proglasio ništetnom.

„Za ovaj sud nije dvojbeno da prije i u vrijeme zaključenja ugovora tuženik kao trgovac i tužitelj kao potrošač nisu pojedinačno pregovarali i ugovorom utvrdili egzaktne parametre i metodu izračuna tih parametara koji utječu na odluku tuženika o promjeni stope ugovorene kamate, a prema već ustaljenom stavu sudske prakse, ovakvo postupanje je imalo za posljedicu neravnotežu u pravima i obvezama ugovornih stranka, a sve na štetu tužitelja kao potrošača, čime je tuženik postupio suprotno odredbi članka 81., 82. i 90. Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine 96/2003) odn. kasnije nakon 6. 08. 2007., suprotno člancima 96. i 102. Zakona o zaštiti potrošača (Narodne novine br. 79/2007, 125/2007, 79/2009, 89/2009, 75/2009, 133/2009, 78/2012, 56/2013, 41/2014).“, stoji, između ostalog, u obrazloženju sudske presude, na koju Zagrebačka banka ima u roku 15 dana pravo žalbe višoj instanci, odnosno, nadležnom županijskom sudu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook