Prethodni članak
Sljedeći članak

Počela nova školska godina, u školske klupe u Krapinsko - zagorskoj županiji sjelo 1157 prvašića

Najveću osnovnu školu u našoj županiji, onu u Zaboku, posjetila je danas zamjenica župana Jasna Petek i poželjela svim školarcima uspješnu novu školsku godinu


Povodom početka nove školske godine, zamjenica župana Jasna Petek posjetila je jutros najveću osnovnu školu u Krapinsko – zagorskoj županiji, Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Okupljene učenike u atriju škole pozdravio je ravnatelj Tomislav Polanović. Poželio im je dobrodošlicu u novu školsku godinu. – Dosta toga napravili smo da bi vama bilo bolje, jer škola treba biti mjesto gdje ćete se ugodno osjećati i stjecati nova znanja – rekao je ravnatelj. Zabočku osnovnu školu ove će školske godine pohađati 736 učenika, među kojima čak 93 prvašića.

Inače, ove će jeseni u školske klupe zagorskih osnovnih škola po prvi puta sjesti 1157 učenika prvih razreda osnovnih škola. To je 74 prvašića više nego prošle školske godine, kada je upisano 1083 đaka prvaka. S obzirom da je lani bio drugačiji trend, odnosno upisano je 159 prvašića manje nego školske godine 2017./18., pozitivan ovogodišnji trend veseli. – Puno je školaraca i školarki koji kreću u novu školsku godinu, imamo ove godine oko 9400 učenika u osnovnim i 4400 u srednjim školama. Drago mi je što sam ovdje u Zaboku vidjela da zaista s nestrpljenjem djeca očekuju prvi školski dan, to znači da su željna znanja, novih iskustava i spoznaja, a da bi zaista bili sretni, zadovoljni i uspješni u školi, neophodni su stručni zadovoljni i motivirani učitelji i učiteljice. Stoga se nadam da će se ove školske godine i za njih dogoditi pozitivan pomak u pregovorima s Vladom, a to je valoriziranje njihovog rada, jer je budućnost obrazovanja i škole za život, bez obzira na sve materijalne uvjete i opremljenost škola, u rukama učiteljica i učitelja. Svima u našoj Krapinsko – zagorskoj županiji, djeci, učiteljicama, učiteljima, roditeljima, pa i baka i dedama, želim uspješnu novu školsku godinu – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Zamjenica župana istaknula je kako Krapinsko – zagorska županija 45 posto proračuna izdvaja za obrazovanje, kako bi se ujednačili uvjeti u svim školama. Za ovu su školsku godinu energetski obnovljene osnovne škole u Zaboku, Pregradi i Humu na Sutli, a u tijeku su obnove na školama u Gornjoj Stubici, Kumrovcu, Konjščini i Bedekovčini. – Kao osnivač brinemo o dodatnom standardu, tako da od ove školske godine nudimo u svim osnovnim školama građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost, mogućnost da se djeca obrazuju u segmentu građanskih i ljudskih prava, demokratizacije društva i društvene odgovornosti te aktivizma u društvu – rekla je zamjenica župana. Županija nstavlja i s projektima podrške djeci s teškoćama u razvoju te darovitoj djeci, kao i s drugim projektima kojima je dosegnut određeni standard koji će se i dalje povisivati i nadograđivati.

Upravo je zabočka osnovna škola jedna od tri škole u kojoj je ove godine povećan broj prvašića. Naime, u Krapini je u školske klupe dviju osnovnih škola sjelo 122 prvašića (11 više nego prošle godine), a u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku 93 prvašića, dok ih je lani bilo 91. – Danas s posebnim veseljem dolazimo u školu na prvi dan nastave za sve učenike. Naša škola ima 736 učenika i 93 prvašića, a nadamo se da će ih sljedeće godine biti još više. Grad Zabok kroz razne programe sufinancira školu iznad standarda, financiramo dvije učiteljice u dnevnom boravku, sufinanciramo školu plivanja, Novigradsko proljeće, a sudjelujemo financijski i na raznim infrastrukturnim zahvatima u školi – istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek te poželjela svim đacima uspješnu školsku godinu.

Spomenimo i da je u područnim školama, razumljivo, najmanje učenika, a u nekima prvašića niti nema. Tako je ove školske godine u područnim školama u Dubovcu i Dobrim Zdencima (OŠ M. Gupca Gornja Stubica), Gorjakovu (OŠ J. Leskovara Pregrada), Taborskom (OŠ V. Kovačića Hum na Sutli), Gregurovcu (OŠ Lj. Gaj Mihovljan) te Petruševcu (OŠ Belec). Po jedan đak prvak sjest će u školske klupe u područnim školama u Kozjaku (OŠ Sveti Križ Začretje) i Jertovcu (OŠ Konjščina). Po dvoje učenika prvih razreda upisat će područne škole u Svetom Mateju (OŠ M. Gupca Gornja Stubica), Globočecu (OŠ Marija Bistrica), Maloj Erpenji (OŠ Krapinske Toplice), Sekirišću (OŠ Sveti križ Začretje), Velikoj Horvatskoj i Vinagori (OŠ Đure Prejca Desinić), Breznom (OŠ V. Kovačića Hum na Sutli), Radakovom (OŠ Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli) i Donjoj Batini (OŠ Ante Kovačića Zlatar). Po tri učenika prvih razreda imat će područne škole u Gregurovcu (OŠ Krapinske toplice), Strmcu (OŠ Veliko Trgovišće), Benkovu (OŠ J. Leskovara Pregrada) i Petrovoj Gori (OŠ F. H. Kiša Lobor).

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook