Prethodni članak
Sljedeći članak

Po prvi puta u povijesti Festivala kajkavske popevke čuli su se uzvici publike: 'Bravo!'


Nikad se još u festivalskoj dvorani nisu čuli uzvici „bravo“ zadovoljne publike! To se dogodilo u petak, na retrospektivnoj večeri Festivala kajkavskih popevki nazvanom „Popevke za navek“, kojemu su prisustvovali premijer Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Zapravo, cijeli je koncert bio pučka veselica, a to je ono što si svaki organizator može poželjeti. Ponajprije, to je nagrada čovjeku iz sjene, svestranom tajniku Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Radovanu Novini, koji je osmislio cijelu koncepciju – od odabira popevki, izvođača, do scenske novine. Naime, na pozornicu je uveo i plesni par, supružnike Mirjanu Žutić i Martina Franju, koji su svojim nastupima pridonijeli scenskoj razigranosti.


Izvođači redom u dobroj pjevačkoj formi i bilo bi nepravedno nekoga posebice izdvojiti, osim popularnoga Splićanina, sjajnog zabavljača imenom Joško Čagalj Jole. Izričito je želio pjevati Suzu za zagorske brege, a možda nije ni znao što ova popevka znači Zagorcima i kajkavcima. Vrijedi spomenuti njegov trud, ali „Suza“ i Jole nikako ne idu ruku pod ruku! Publika je čula nekoliko vrsnih opernih solista, koji su podsjetili na nisku najvećih pjevača hrvatske vokalne reproduktive koji su pjevali u Krapini. Možda bi bio grijeh ne spomenuti tenora Filipa Filipovića, čiji je glas odnjegovan u klasi Giorgia Suriana. Naprosto je maestralno otpjevao vokalno zahtjevnu popevku Julija Njikoša „Ti još ne znaš“ , iz festivalske 1973. godine i podsjetio nas na tadašnjeg interpreta Krunoslava Cigoja.


I ono što posebice valja naglasiti – u Krapini nisu zaboravili na baritona Miroslava Živkovića i ikonu kajkavske popevke, rođenu Krapinčanku odraslu u Pregradi – Višnju Korbar. Dio festivalske večeri bio je posvećen njihovoj ljubavi prema „Krapini“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook