Prethodni članak
Sljedeći članak

[PO PRVI PUTA U NAŠOJ ŽUPANIJI] U dvorcu Golubovec održava se 8. Znanstveni piknik

Na edukacijskim jedinicama sedamdesetak je izlagača predstavilo svoje projekte iz raznih područja


U dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici danas i sutra se održava 8. Znanstveni piknik, kojega organizira Udruga Profesor Baltazar, ove godine po prvi puta van Zagreba i uz suorganizaciju Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica.

Piknik je i ove godine posjetilo oko 3 tisuće djece, učenika osnovnih i srednjih škola iz čitave Hrvatske. Na edukacijskim jedinicama sedamdesetak je izlagača predstavilo svoje projekte iz područja znanosti, informatike, kemije, prirode, mehanike, umjetnosti i kulture, a posjetitelji su se i sami mogli okušati u raznim pokusima, naučiti mnoge nove informacije i steći znanja oko pružanja prve pomoći, ljudskoga tijela, biljaka i životinja i mnogih drugih područja, iskušati se u simulatoru letenja, proučiti brojne mehaničke izume i još mnogo toga.

Znanstveni piknik službeno je otvorio župan Željko Kolar. – Još prošle godine kad je znanstveni piknik održan na Jarunu rodila se ideja da ga ove godine održimo ovdje, obzirom da razvijamo projekt znanstveno – edukacijskog – zabavnog centra ovdje u dvorcu – rekao je Kolar i zahvalio svima koji su pridonijeli ovome događanju i mogućnosti da se na ovaj način prezentira projekt koji će se ovdje realizirati. – U izradi smo dokumentacije i ishođenja dozvola, rok je 31. 12., a očekujem da ćemo sljedeće godine imati mogućnost da se javimo na natječaje i da projekt provedemo do kraja. Računamo na sredstva Grada Zagreba, mogućnost prijave projekta na natječaje u novoj financijskoj omotnici, a tu je i domaća komponenta, sredstva preko državnog proračuna te sredstva Krapinsko – zagorske županije i Grada Donja Stubica. Tako ćemo ovdje imati znanost 365 dana u godini, u ustanovi kojoj bi trebali biti osnivač Vlada Republike Hrvatske, Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica te Grad Zagreb ako će naći svoj interes. Svaka prostorija u unutrašnjosti dvorca imat će svoju temu i predstaviti sve znanstvenike kroz hrvatsku povijest, kao i vanjski eksponati – pojasnio je Kolar.

Znanstveni su piknik, pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba, obišli i izaslanica gradonačelnika Milana Bandića Mirka Jozić, savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košićek, tajnica Udruge Blatazar Tatjana Jakšić te predstavnici partnera CARNET i Instituta Ruđer Boškovi, brojni gradonačelnici i načelnici, kao i veleposlanik SAD – a Robert Kohorst, obzirom da je SAD  ovogodišnji partner u organizaciji Piknika, a koji je istaknuo kako ga veseli što je ovdje, u ovom prekrasnom dvorcu i što se ovdje okupilo puno djece u svrhu edukacije i znanosti. – Ponosan sam što su SAD mogle financijski doprinijeti održavanju ovoga događanja te pozivam mlade da iskoriste puno stipendija koje su dostupne na stranicama američke ambasade – rekao je veleposlanik Kohorst.

Sve je prisutne pozdravio i domaćin, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, istaknuvši kako održavanje ove manifestacije ima veliki značaj za Donju Stubicu te budući znanstveni centar.

Da i sutra posjete 8. Znanstveni piknik, pozvala je sve zainteresirane Renata Brkić ispred organizatorta, Udruge Baltazar. – Ovdje je niz popularizatora znanosti, od udruga, škola, znanstvenih instituta, fakulteta i pojedinaca koji žele djeci i posjetiteljima približiti znanost na zabavan način i pobuditi u njima ljubav prema znanosti i učenju. Područja prezentacija su široka, ima i umjetnosti, društvenih predmeta, kulture, za sve generacije, uz stručna vodstva po dvorcu – rekla je Brkić.

Na znanstveni je piknik bio velik odaziv osnovnoškolske i srednjoškolske djece, posjetilo ga je oko 3 tisuće školaraca, stoga organizatori imaju razloga za zadovoljstvo. – Najveća vrijednost Znanstvenog piknika je njegova evuluacija u dva smjera, jedan je taj da su nam se, od prvih izlagača udruga, instituta i fakulteta, počele kroz godine uključivati i škole, tako da danas preko 40 posto edukacijskih pozicija drže osnovnoškolska i srednjoškolska djeca. Druga vrijednost je inkubacija start up kompanija, u sedam godina prošlo je kroz znanstveni piknik nekoliko genijalaca koji su tu bili u svojoj srednjoškolskoj dobi, a danas su vlasnici start up firmi. Znanstveni piknik podiže svijest u poduzetništvu, inovaciji i kreaciji, diže cijelo društvo, spaja kulturu, umjetnost, znanost, gospodarstvo i inovaciju, za boljitak cijeloga društva – rekla je Brkić.

Nakon današnjeg otvorenja, Znanstveni piknik održava se i sutra, u subotu, možete ga u dvorcu Golubovec posjetiti od 10 do 18 sati, ulaz je besplatan.

Fotogaleriju s događanja možete pogledati na sljedećem linku: https://www.zagorje.com/fotogalerija/znastveni-piknik-u-donjoj-stubici

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook