Prethodni članak
Sljedeći članak

PLENKOVIĆ: Zalaufali smo se k'o zagorski cug, GREGUROVIĆ: Ova Vlada radi za sve nas, a ne onaj cirkusant


Večeras se u Festivalskoj dvorani Krapina održava svečanost obilježavanja 34. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko – zagorske županije.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković ovom je prilikom održao poduži govor kojeg je pratio gromoglasan i dugotrajan pljesak pa je na samom početku zahvalio Zagorkama i Zagorcima na svemu što su učinili za HDZ i Hrvatsku u ove 34 godine. Kako je rekao, prekrasno je ozračje u dvorani koja okuplja kulturne ljude, hrvatske ljude i pobjednike.

Temperatura HDZ-a

- Ovo je temperatura koja govori da smo, i prema večerašnjoj anketi, na 30 posto. Zalaufali smo se k'o zagorski cug! Ovo je jedinica koja je na prošlim izborima ostvarila povijesni rezultat s pet mandata koji su dali ogroman doprinos u našem izbornom sustavu. Osvijestili smo da su nam i rezultati na sjeveru Hrvatske dostižni. Naučili smo lekcije jer smo shvatili da kada su na ključnim pozicijama ljudi iz Krapinsko - zagorske županije, Međimurske ili Varaždinske, sada i Zagrebačke, sjajni rezultati ne izostaju. Kampanja koja traje pretvara se u jedan neobični pokušaj ljevice i Milanovića, krši se Ustav, ne obaziru se na uobičajene kanjone kampanje, oporba je opsjednuta HDZ-om i jedino na što se njihova politička priča svodi su uvredi. Oni ne vide ove pune dvorane i entuzijazam svih onih kojima je Hrvatska u srcu. Njima je teško, oni se moraju boriti protiv naših uspjeha i postignuća – rekao je, uvjeren u pobjedu 17. travnja.

- Ovi izbori predstavljaju nastavak smjera i uspješnu politiku za hrvatski narod i politiku. Vrijeme iza nas, ovih osam godina, bilo je bremenito krizama, a ni jedna nije bila dijelom naše odgovornosti. Kada pogledate te godine, djelovali smo brzo. Hrvatska je predvođena HDZ-om i uvijek je birala pravu stranu povijesti i istine. Svjesni smo da u ovom trenutku postoji samo jedan jedini akter koji može stati iza hrvatskog radnika, poduzetnika, obitelji, a taj akter zove se država predvođena HDZ-om. Ta je država vodila računa da ključno načelo socijalne kohezije u ovako velikoj krizi bude ispunjeno do kraja, da baš nitko ne ostane sam, da je uvijek tu jedna čvrsta, pouzdana ruka da baš nitko ne ostane po strani, da plovimo zajedno i stojimo na nogama. E to je, dragi prijatelji, rezultat politika HDZ-a, ne ovih u opoziciji, ne nekoga tko bi htio doći na naše mjesto, ne onih koji izmišljaju. Pri tome, kada gledamo stvarne rezultate, naš BDP je sa 47 milijardi narastao na 75,9 milijardi eura, to je rast od 29 milijardi nominalno. Razvijenost Hrvatske time je skočila sa 62 na 75 posto i time smo dostigli vlastiti cilj koje smo definirali u nacionalnoj razvojnoj strategiji – poručio je Plenković pa nastavio govoreći o daljnjim planova u naredne četiri godine.

- Svjesni smo da trebamo učiniti još mnogo toga, ne mislimo da je svima idealno i zato smo radeći na našem programu za kampanju odlučili definirati da ćemo u iduće četiri godine doseći prosječnu razinu razvijenosti sa 75 posto na 80 posto Europske unije, da ćemo investicijski kreditni rejting dignuti za stepenicu koja će, konačno po prvi put u povijesti, naš kreditni rejting opisati sa slovom A, a to je najviša moguća razina što znači najniža zaduživanja države i banaka, niže kamate za naše građane. Prosječnu neto plaću koja sada iznosi 12309 eura na 1600 eura, da ćemo minimalnu plaću sa 840 eura dići na 1250 eura bruto, da ćemo ogromnim investicijama u predškolskom obrazovanju osigurati da svako hrvatsko dijete ima mjesto u dječjem vrtiću, a ono što je posebno važno je da šaljemo poruku svim majkama da će za svako rođeno dijete, majke dobivati godinu dana mirovinskog staža, a dobna granica za odlazak u mirovinu smanjit će se za godinu dana po djetetu. Uložit ćemo 2 milijarde eura u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, povećat ćemo mirovine da prosječno iznose 750 eura, nastavit ćemo sa zelenom i energetskom tranzicijom... Jačat ćemo hrvatsku vojsku i policiju, voditi računa o dignitetu hrvatskih branitelja kao što smo učili u našem mandatu. Politika nije samo rad po sektorima, nije samo proračun, nije gospodarski rast, nisu samo radna mjesta, politika su vrijednosti i emocije – zaključio je.

Sloga

Predsjednik zagorske Županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović pozdravio je sve prisutne uz poruku kako se samo u srcu Zagorja, u hramu kulture, HDZ može okupiti jer svi oni drugi, rekao je, prilično su nekulturni. Zaorio se tada pljesak Festivalskom dvoranom nakon čega je Gregurović poentirao kako je HDZ politička sadašnjost i budućnost, da je ta stranka oduvijek i bila najjača politička snaga.

- Hvala onima koji su imali hrabrosti osnovati našu stranku u vremenima kada to nije bilo lako, kada je bilo opasno. Pokazivao sam predsjedniku fotografiju na kojoj su, ovdje u Festivalskoj dvorani u prvom redu, pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, predsjednik Vlade Franjo Gregurić, ministar Ivan Jarnjak, tadašnji župan Franjo Kajfeš, dožupan Ivan Zaplatić, a iza neki klinac u talijanki sam bil ja. Kada se sjetim vremena kad sam bil dečec, izuzetno sam ponosan na njih jer su nas u teškim vremenima vodili. Nitko nikad, ali nikad ne može nadvisiti ono povjerenje koje je hrvatski narod imao uz svoje branitelje, u našeg prvog predsjednika, utemeljitelja samostalne i slobodne Hrvatske – rekao je Gregurović i dodao kako je proteklih godina mnogo toga napravljeno, puno se toga i radi, ali je istaknuo kako si za to zasluge žele pripisati oni drugi.

- Naše županijsko vodstvo govori ''Ne, ne, ne mi te penaze ne dobivamo od Vlade''... Niti jedan ozbiljan projekt nije napravljen bez Vlade i EU fondova. Netko je te programe trebao osmisliti, dogovoriti, a sigurno to nije mogao onaj cirkusant koji okolo divlja – poručio je pa kazao kako se u Saboru nedavno glasalo za kredit HŽ-u, unutra kojeg je projekt krapinske pruge, kumrovečke pruge, a siguran je kako će u vremenu pred nama, pruga ići i prema stubičkom kraju, ali i prema istoku županije.

- Preko 100 milijuna eura uloženo je u cestovnu infrastrukturu, ali mislim da je lijepo znati da je danas raspisan postupak javne nabave za nastavak izgradnje brze ceste do Marije Bistrice vrijedan 52 milijuna eura. Tu je i niz drugih projekata, bolnica Stubičke Toplice 16,5 milijuna eura, Regionalni centar kompetentnosti u Zaboku, vrlo je malo gradova i općina koji nisu povukli sredstva iz Fonda solidarnosti. Tamo gdje su ovi drugi na vlasti, nisam baš čuo da su pohvalili Vladu i našeg predsjednika, a samo zahvaljujući njima dobili su sredstva. Ali neka, ova Vlada nas ne dijeli na mi i oni. To kaj se radi, radi se za sve. Danas imamo nikad veće proračune jer nikad nije bilo toliko zaposlenih, nikad nismo imali veće povećanje plaća. Prvenstveno moramo pohvaliti i zahvaliti gospodarstvenicima, obrtnicima koji rade i stvaraju jer bez njih ni one mjere Vlade ne bi imale smisla niti bi se mogle provesti. Glave treba deti skupa. HDZ je pobjeđivao samo kad smo bili složni – zaključio je Gregurović.

Vjetar u leđa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan ustvrdio je kako rezultati koji stoje iza HDZ-a daju vjetar u leđa za ovo što predstoji na sljedećim izborima za Hrvatski sabor. Onda se osvrnuo na projekte na području Krapinsko – zagorske županije, koji su, rekao je, brojni. Podsjetio je pritom kako je nedavno bio na području Krapine, kada se razgovaralo s gospodarstvenicima i obrtnicima, o onome što je u domeni Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, i što se tiče Javnih poziva koji su u tijeku ili će još biti, Modernizacijskog fonda koji je uspostavljen na razini EU, proces dekarbonizacije koji predstoji, a to je postizanje cilja na razini EU, da postanemo klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, zatim brojni pozivi koji se tiču inovativnosti i konkurentnosti samog poduzetništva...

- Upravo su u tijeku vaučeri za digitalizaciju, poziv od gotovo 5 milijuna eura, isto tako ono što uskoro slijedi to su potpore za Trgovačka društva za tranziciju za energetski resursno učinkovito gospodarstvo vrijedni gotovo 145 milijuna eura, dakle programi iz NPO-a, ali isto tako i inovacijski vaučeri također oko 5 milijuna eura. Mislim da ne treba posebno naglasiti i istaknuti i što se tiče ostalih Ministarstava i njihovog doprinosa za KZŽ-u. Ja bih posebno spomenuo segment obnove, nakon nesretnog potresa i nakon toga brojnih projekata provedenih po pitanju obnove, mislim na kulturnu baštinu, ali i na objekte u privatnom vlasništvu. Uskoro ćemo predstaviti program Vlade za naredno razdoblje, za naredne četiri godine i nastavljamo ovako kao i do sada, temeljem dobrih rezultata i onoga što je dosad provedeno. Nastavljamo sa novim izazovima – izjavio je ministar Habijan.

.

.


.

.

.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook