Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković predstavio nove mjere, najavio i promjene s 9 prehrambenih artikala


Nakon što je koalicijskim partnerima predstavio mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti.

Kazao je da Vlada ovim mjerama nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu. Kaže da su pozivine reakcije komora, Matice umirovljenika, sindikata umirovljenika, svih aktera te da paket ima punu podršku parlamentarne većine.

Naveo je što su gklavne stavke paketa. “Ublažavanje rasta cijena energije, ublažavanje inflatornih pritisaka, posebne potpore i poticaje. Nastavit ćemo s reguliranjem plina na godišnjoj razini, građani mogu biti mirni. Kad je riječ o struji, idemo na reguliranje od šest mjeseci, pod istim uvjetima kao do sada.”

“Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija”, rekao je Plenković o novim mjerama.

“Ide potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onim akoji su pogođenim potresom, hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti, niz sredstava ide za ulaganja u energetsku učinkovitost”, kazao je premijer.

“Paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati kao do sada – konzistentno, črvsto, sveobuhvatno”, dodao je.

"Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. 128 tisuća obitelji, 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura", rekao je Plenković.

"Od svih aktera na tržištu očekujemo da se ponašaju odgovorno. Svi trebaju dati doprinos, mi kao država ne možemo intervenirati baš u sve", kazao je.

Izvoze li trgovački lanci svoju svoju inflaciju?

"Mi smo s aplikacijom apelirali na transparentnost. Ako tri mogu biti transperentni, ne vidim zašto ne mogu biti ostali", kazao je.

Hoće li biti uvjetovanja trgovcima vezano uz novi paket mjera?

"Danas se kondicioniranje spominjalo", kazao je, no nije htio reći tko je to spominjalo.

Potvrdio je da HEP ostaje u stopostotnom vlasništvu države. "Pomoći ćemo mu", kazao je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook