Prethodni članak
Sljedeći članak

PLENKOVIĆ: 'Očekujem što širu potporu za Zakon o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije'

Saborski zastupnici danas će glasati o Zakonu o obnovi iz tri dvorane, a četvero zastupnika koji su samoizolaciji glasaju video vezom

  • Patrik Macek/PIXSELL

    Patrik Macek/PIXSELL


Saborski zastupnici danas će glasati o Zakonu o obnovi iz tri dvorane, a četvero zastupnika koji su samoizolaciji ili su pozitivni na virus glasaju video vezom.

-Očekujem široku, što veću potporu Zakonu o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Mislim da je to odlično. Od prvog čitanja sam govorio da nam treba dovoljno vremena, dovoljno inputa, dovoljno struke i pažnje za zakon koji mora biti održiv, dugoročan, učinkovit i kvalitetan -poručio je premijer Andrej Plenković u petak uoči saborske sjednice. A na njoj će saborski zastupnici danas, pola godine nakon potresa, upravo glasati o Zakonu o obnovi Zagreba te dvije županije, a zbog epidemioloških mjera glasat će iz tri dvorane, a oni koji su u samoizolaciji će se uključiti video vezom. Plenković je istaknuo da su nastojali prihvatiti skoro sve amandmane i prijedloge za koje su smatrali da je u okviru koncepcije i poboljšanja kvalitete Zakona. - Ono što govorimo, to i radimo - rekao je, kako piše 24 sata.

Konstrukcijsku obnovu zgrada, podsjetimo, država će sufinancirati u iznosu od 60 posto, lokalne jedinice u iznosu od 20 posto, a u isti iznos moraju dati i vlasnici nekretnina. Oni s primanjima do 4000 kuna i imovinom do 200.000 kuna država i lokalne jedinice će u potpunosti financirati obnovu. Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu. Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna. Iznosa od 20 posto oslobođeni su i ratni vojni invalidi, a Vlada je prihvatila prijedlog oporbe pa će osloboditi i civilne invalide. Obnovljenu nekretninu vlasnici ne smiju prodati idućih pet godina od završetka obnove.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook