Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković o poskupljenjima: ‘To je lov u mutnom, čisto profiterstvo i mi ćemo se tome suprotstaviti’

Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti, rekao je premijer


Na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalnoj odgovornosti (EU) te prijedlog zaključka o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena. Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu, s tim u vezi, da će Vlada donijeti mjere kako bi spriječila neopravdani rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni, prenosi Večernji.

- Konstatirali smo da su neki, govorim o pojedincima, očito iskoristili ovu konverziju kako bi neopravdano podizali cijene - rekao je premijer zahvaljujući svima onima koji nisu podigli cijene. Kazao je kako su poskupljenja 'lov u mutnom'.
- To je neopravdano, čisto profiterstvo, lov u mutnom i mi ćemo se tome snažno suprotstaviti mjerama Vlade u narednom razdoblju. Nije uredu i to pokazuje manjak društvene solidarnosti - rekao je. Govorio je i o zaštiti potrošača. Rekao je kako Vlada radi na način da bude oslonac i građanima i poduzetnicima. Rekao je kako su u nekoliko navrata spuštali stopu PDV-a.

- Od početka energetske krize mi smo tada učinili mjere koje su zaštitili kupovnu moć građana i poslovanje gospodarstva - rekao je kako su donijeli tri paketa vrijednih 27 milijardi kuna kako bi spriječili udar na standard građana. Dodao je kako već 15 mjeseci interveniraju u cijene goriva. - U paketu mjera mi smo zamrzli 9 prehrambenih proizvoda da olakšamo potrošačku košaricu građana. Sada se vidi da 7 od 9 proizvoda ima nižu cijenu od zamrznute. To je dokaz da se može prodavati po nižoj cijeni - rekao je premijer, piše Večernji.

"Svi nadležni će pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobit će precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti", rekao je Plenković. "Mi pozivamo sve da revidiraju cijene i vrate ih na kraj prosinca", rekao je na kraju izlaganja.
Rekao je da će sve državne institucije koje mogu djelovati tako da će prikupljati podatke i upozoravati na nepravilnosti. "Država ovo neće gledati bez reakcije. Svi koji misle da mogu baciti sjenu na strateški uspjeh države, neće uspjeti. Sigurno, to je sto posto. Porezna, Carinska, Inspektorat sve ovo znaju. Oni će na teren da isprave ovo što pojedinci rade bez razloga", rekao je, piše Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook