Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković o BDP-u: "Ovo je najveći rast u 30 godina. Tri puta je veći nego što je prosjek članica EU-a"

Vlada će po njegovim riječima učiniti sve da rast BDP-a u cijeloj 2021. godini bude najmanje devet posto


Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u petak da rast BDP-a u trećem kvartalu od 15,8 posto svjedoči o brzom i snažnom oporavku hrvatskog gospodarstva od koronakrize.

"Taj rast znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21 članicom EU-a za koje zasad znamo podatke. Rast u Hrvatskoj je tri puta veći nego što je to prosjek članica Europske unije. U prvih devet mjeseci imamo 10,7 posto rasta BDP-a. Imamo najveći rast ikada, otkad je Hrvatske. To pokazuje zaista brz, snažan i izrazito kvalitetan, sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare kako prenosi Jutarnji..

Istaknuo je da je rast rezultat vladine politike očuvanja radnih mjesta i „mudrog upravljanja” krizom u svim njezinim aspektima te doprinosa gospodarstva, turizma i građana. Govoreći o komponentama BDP-a i njihovom utjecaju na rast, posebno je spomenuo rast izvoza usluga, odnosno turizma, te osobne potrošnje koja je porasla po najvećoj stopi od 1996. godine. Vlada će po njegovim riječima učiniti sve da rast BDP-a u cijeloj 2021. godini bude najmanje devet posto.

„Sve skupa, na dobrom smo putu i tragu”; rekao je Plenković i dodao da se hrvatsko gospodarstvo oporavilo „munjevito” te da će biti među prva tri gospodarstva u EU-u po stopi rasta u 2021. godini. DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom. Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti posljedica je, među ostalim, niske baze, budući da je u trećem tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 zabilježen pad BDP-a od oko 10 posto na godišnjoj razini. Rast gospodarstva u trećem kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu gotovo svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice. Prema sezonski prilagođenim podacima, hrvatsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 15,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo za 2,7 posto.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook