Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: 'Kineska pomoć na početku pandemije spasila je mnoge živote'

Premijer je sudjelovao na virtualnom sastanku 17 država srednje i jugoistočne Europe s kineskim državnim šefom


Europa je u lockdownu, ima problema oko cijepljenja i cjepiva. Za to vrijeme Kina jača utjecaj, pa i unutar EU. S velikim zanimanjem se očekuje ishod današnje videokonferencije 17 država srednje i jugoistočne Europe s kineskim državnim šefom. Na sastanku putem videoveze sudjeluje i premijer Andrej Plenković.

Plenković je zahvalio kineskom vodstvu na pravovremenoj pomoći s potrepštinama na početku pandemije, „što je spasilo mnoge živote“. - Moram spomenuti koliko je ovaj okvir suradnje bio koristan kad je pandemija krenula - kazao je premijer o europsko-kineskoj inicijativi. Naglasio je da će biti potrebna solidarnost u nabavci cjepiva za cijeli svijet, što je ključno za dovršavanje pandemije.

Plenković je kazao i kako će suradnja Kine i Europe pružiti priliku za brz i snažan oporavak dviju strana u nadolazećem periodu. - Hrvatska je u tom pogledu posebno usredotočena na područja infrastrukture, znanosti i inovacija, kao i turizma, mobilnosti i malih i srednjih tvrtki - rekao je premijer. Hrvatska pritom zagovara slobodno tržište po jednakim pravilima, reciprocitet u pristupu tržištima, održivi razvoj i borbu protiv klimatskih promjena, dodao je.

Kao primjer projekata na kakve se Hrvatska želi fokusirati naveo je Pelješki most, kojeg financira EU, a gradi kineska tvrtka, kao i vjetroenergetski projekt NORINCO, najveću kinesku investiciju u čistu energiju u Hrvatskoj, koji će biti dovršen do kraja 2021. godine kod Senja. Plenković je istaknuo da se nakon uspješnog sporazuma o izvozu hrvatskih mliječnih proizvoda u Kinu nada sličnom dogovoru za proizvođače mesa, ribe i meda.

Premijer je kazao kako će se ove godine postići i sporazum između Zagreba, Ljubljane i Slovenije o uspostavljanju 17+1 sportskog centra kojim će „Hrvatska postati centar ljetnih, a Slovenija zimskih sportova“. Pekingu je zahvalio i na solidarnosti i pomoći nakon dva potresa koji su Hrvatsku pogodili u ožujku i prosincu, pa je uoči Kineske nove godine 12. veljače zaželio da „nam godina bika svima donese blagostanje, zdravlje i zadovoljstvo“, prenosi  N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook