Prethodni članak
Sljedeći članak

Planinari zlatarskog ‘Oštrca’ osvojili Elbrus, najviši vrh Europe

Proteklom je godinom novi predsjednik društva Ivica Hanžek zadovoljan, jer su ostvareni svi planirani izleti i ekspedicije. - Kao i uvijek, ljeto je najaktivnije za Alpe i visoke vrhove, kaže


Hrvatsko planinarsko društvo ‘Oštrc’ iz Zlatara osnovano je davne 1923. godine. Društvo trenutno broji stotinjak članova, a u sklopu društva aktivna je i Planinarska kuća Majer, koja se nalazi na 591 mnv, podno ruševina Oštrcgrada, na prekrasnom proplanku Majer, po kojem je kuća i dobila ime. S radom je počela 20. svibnja 1990. godine, a otvorena je vikendom, blagdanima, praznicima i po dogovoru. – O našoj planinarskoj kući skrbi domar Dragec, koji je, prema riječima jednog novinara,’ zaštini znak zagorske Himalaje Ivanščice’ – kaže predsjednik društva Ivica Hanžek, koji je na ovu dužnost stupio u srpnju 2018., dok je prije toga društvo pune 33 godine vodio Marijan Čorić.

planinarska kuća Majer

Novi je predsjednik zacrtao neke planove, poput pomlađivanja društva i povećanja članstva, zatim školovanje članova u sklopu školovanja putem Hrvatskog planinarskog saveza, organiziranje društvenog izleta jednom mjesečno te suradnje sa susjednim društvima i šire. - U višegodišnjem programu nam je temeljito obnoviti planinarsku kuću. Do sada je zamijenjeno krovište, renovirane su spavaonice, zamijenjena je PVC stolarija, trenutno su u izradi novi stolovi i klupe za blagovaonu te su nabavljeni novi akumulatori za solarno napajanje električnom energijom. Želja nam je osvježiti planinarski put ‘Po starim gradovima Ivančice’ te postaviti nove žigove na stare gradove – kaže Ivica Hanžek. Dva su člana društva ove godine uspješno završila markacistički tečaj, a troje mladih članova pohađa malu planinarsku školu koja je u tijeku. Proteklom je godinom novi predsjednik zadovoljan, jer su ostvareni svi planirani izleti i ekspedicije.

u Alpama

- Kao i uvijek, ljeto je najaktivnije za Alpe i visoke vrhove. U svibnju smo imali dvodnevni izlet na Srednji Velebit, u lipnju smo prisustvovali na danima Hrvatskih planinara na Ravnoj gori, uslijedila je ekspedicija Bugarska i Crna Gora te najviši vrh Balkana na 2925 mnv. Srpanj je bio rezerviran za ekspediciju na najviši vrh Europe, Elbrus, na 5642 mnv i Triglaska jezera, kolovoz je bio planiran za Kamniško Savinjske alpe i Krofičku na 2081 mnv, u rujnu smo bili na Strahinjčici, Putevima dedeka Kajbumščaka, a u listopadu smo osvojili najviši vrh Hrvatske Sinjal 1831 mnv. Preostaju nam još dva društvena izleta za ovu godinu, u studenome izlet na Samoborsko gorje, Veliki Oštrc te u prosincu kod naših susjeda i prijatelja iz Ivanca na Ivanečkoj obilaznici u organizaciji Planinarskog kluba Ivanec – ispričao nam je Hanžek bogato planinarsko ljeto zlatarskih planinara.

Najznačajniji pohodi

Planova ne nedostaje. Održat će se dva predavanja u Planinarskoj kući Majer tijekom prosinca, a u suradnji sa speleološkom udrugom „Kraševski zviri“ iz Ivanca održat će se predavanje ‘Specifičnosti zagorskog podzemlja’. Drugo predavanje je o ekspediciji na najviši vrh Europe Elbrus, a predavanje će održati osvajači samog vrha, Luka Špehar i Robert Mateković. - Najznačajnije od svega u ovoj godini je osvajanje najvišeg vrha Europe, Balkana i naše prelijepe domovine Hrvatske – od 20. do 29. lipnja ekspedicija u Bugarska, Grčka, najviši vrh Balkana Musala 2925 mnv. Naša dva člana, Katarina Kajić i Marcel Kajić, s visokogorskom sekcijom MIV-a iz Varaždina osvojili su najviši vrh Balkana Musalu. Zatim, od 13. do 28. srpnja trajala je ekspedicija Elbrus 5642 mnv. Naš alpinistički dvojac Luka Špehar i Robert Mateković za aklimatizaciju su se popeli na vrh Kazbek 5033 mnv i uvjeti su bili odlični. Nakon toga je uslijedio uspon na krov Europe, Elbrus te su ga u jednom danu ispenjali i spustili se do polazne točke. Prilikom uspona puhao je strahovito jak vjetar koji je sve ledio, tako da su završni dio uspona morali puzati i uložiti nadljudske napore kako bi osvojili sam vrh – ispričao je Hanžek. Osam članova društva 19. i 20. listopada osvojili su i Badanj na 1281 mnv i najviši vrh Hrvatske, Sinjal na 1831 mnv. A što dalje čeka zlatarske planinare? - U tijeku je priprema plana izleta za 2020., već u siječnju naš član Robert Mateković sudjelovat će na ekspediciji na najviši vrh Afrike, Kilimanjaro, na 5895 mnv. Od značajnijih zacrtanih planova je osvajanje najvećeg vrha Švicarske, Dufour 4634 m, a u planu je i Turska. Svakako, kao i uvijek, najviše izleta bit će po našoj lijepoj Hrvatskoj, prilogođenih za sve uzraste. Na izlete su svi dobrodošli, bili naši članovi ili ne, bitno da se planinari i uživa u prirodi – poziva Ivica Hanžek, dodajući informacije za sve zainteresirane: HPD „Oštrc“ Zlatar možete pratiti na njihovoj Facebook stranici, za sva dodatna pitanja možete se obratiti predsjedniku društva Ivici Hanžeku na br.mob. 099 4889 180 i putem maila [email protected].

na vrhu Kazbek

na vrhu Musala

na vrhu Elbrus

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook