Prethodni članak
Sljedeći članak

PLANINARI OPREZ: Postoji mogućnost da se uruše zidovi Kostelgrada

Radovi su započeti krajem listopada 2022. godine, a zaštitna arheološka istraživanja obuhvaćaju južni dio palasa i dvorišta utvrde, južno od postojećeg platoa i klupa za posjetitelje


Grad Pregrada je u kolovozu 2022. godine uputio zahtjev za izdavanje rješenja o prethodnom odobrenju za provođenje zaštitnih arheoloških istraživanja na kulturnom dobru oštećenom u potresu: Ostaci srednjovjekovne utvrde Kostelgrad (Z-7162) prema Hrvatskom restauratorskom zavodu. Naime, potresi koji su pogodili Hrvatsku 2020. i 2021. godine, uzrokovali su oštećenja na dijelu ostataka arhitekture, a najviše su stradali preostali zidovi središnjeg rezidencijalnog dijela utvrde (palasa). Na zapadnom zidu palasa vidljive su nove pukotine i svježe odlomljeni dijelovi zida, a dio sjevernog i istočnog zida palasa također je, uz već postojeća, zadobio nova oštećenja, dok se jedan dio zida srušio. Nova oštećenja ozbiljno su narušila statiku zidova te postoji opasnost od daljnjeg rušenja zidova i ozljeđivanja posjetitelja utvrde. Unatoč postavljenim upozorenjima o opasnostima i kretanju na vlastitu odgovornost, utvrdu Kostelgrad posjećuje sve veći broj planinara i izletnika.

Tim povodom, Grad Pregrada ponovno je aktualizirao pitanje nastavka provođenja zaštitnih istraživanja i radova na utvrdi Kostelgrad. Da bi se osiguralo sigurnije posjećivanje utvrde Kostelgrad i boravak posjetitelja koji se u većem broju očekuju povodom 500. obljetnice grofova Keglevića u Kostelu i običaja uskrsnog pucanja, Grad Pregrada uputio je zahtjev za izdavanje rješenja o prethodnom odobrenju za provođenje zaštitnih arheoloških istraživanja na utvrdi Kostelgrad.

Hrvatski restauratorski zavod dostavio je krajem kolovoza 2022. godine prijedlog arheoloških istraživanja Staroga grada Kostela za 2022. godine, u vrijednosti 50 tisuća kuna. Na osnovi prijedloga zaključen je i međusobni Ugovor u izvođenju istraživanja, koje će financirati Grad Pregrada iz Proračuna za 2022. godinu.

Radovi su započeti krajem listopada 2022. godine, a zaštitna arheološka istraživanja obuhvaćaju južni dio palasa i dvorišta utvrde, južno od postojećeg platoa i klupa za posjetitelje. Riječ je o dijelu utvrde duljine oko 14 metara i širine oko 7 metara, ukupne površine oko 100 m², koji se nalazi na katastarskoj čestici br. 32/6, katastarska općina Kostel u naselju Kostel. Na tom dijelu se trenutno uz primjetne ostatke nadzemne arhitekture nalazi veće zarušenje i hrpa kamenja koji ugrožavaju sigurnost posjetitelja utvrde. Provedbom zaštitnih radova, uklanja se kameno zarušenje te zemljani humusni dio. Zahvatom se proširuje postojeći plato na prostoru južnog dijela palasa i dvorišta utvrde te povećava sigurnost posjetitelja utvrde.
Za predmetna istraživanja izdano je i prethodno odobrenje nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook