Prethodni članak
Sljedeći članak

Pješacima pješački prijelaz kod Sportskog centra Zaseka, a biciklistima oko 300 metara nove staze prema Začretju

Povezuje se sportski centar i pješačke staze u zoni raskrižja nerazvrstane i županijske ceste kod sportskog centra Zaseka u Lugu Zabočkom, ujedno se uređuje i biciklistička staza prema Sv. Križu Začretju


U zoni raskrižja Županijske ceste (ŽC) 2264 i nerazvrstane ceste, prilazu prema Sportskom centru Zaseka ne postoji pješački prijelaz pa se prijelaz preko ceste odvija nepropisno uz znatno ugrožavanje sigurnosti u prometu. Iz tog razloga izradio se projekt kojim će se obilježaviti pješački prijelaz u zoni raskrižja nerazvrstane i županijske ceste kod sportskog centra Zaseka u Lugu Zabočkom, rekli su nam iz Grada Zaboka. Planirani pješački prijelaz bit će u funkciji povezivanja sportskog centra i pješačke staze uz spomenutu županijsku cestu. Raskrižje s nerazvrstanom cestom je prošireno na širinu od 4.5 m te je s desne strane dodana pješačka staza prema SC Zaseka. Pješačka staza je širine 1.6 m i ima poprečni nagib od 1.5 posto. Županijska cesta ima širinu kolnika 6.6 m i uz lijevu stranu pješačku stazu širine 1.6 m. Prometno - tehničko rješenje kao cjelina, odnosno prometni znakovi i oznake na kolniku, omogućilo je sigurnost cestovnog prometa uvođenjem kvalitetne prometne signalizacije u svrhu jednoznačnog i pravovremenog uočavanja. Svrha ovog projekta je optimalno rješenje s maksimalno mogućim stupnjem sigurnosti. Na predmetni projekt ishođena je suglasnost vlasnika, Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije. Projektnu dokumentaciju izradio je Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Samir Bašić iz Zabok, a radove izvodi Gradnja Cesarec d.o.o.iz Špičkovine. Vrijednost investicije iznosi 155.000 kuna.

Za-Za-Kr cikloturizam

Trenutno su u tijeku i radovi na sportsko – rekreacijskoj stazi duljine staze oko 300 metara na spoju s Općinom Sv. Križ Začretje. Sportsko - rekreacijska staza koja je u procesu gradnje prva je cikloturistička ruta koja se izdvaja kao samostalni koridor za potrebe razvoja zdravijeg načina života i sporta. Također, staza je poveznica između grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje. Ovim projektom namjerava se proširiti turistička ponuda sadržajima kakvi ne postoje na prostoru Krapinsko-zagorske županije. - Realizacijom projekta oplemenit ćemo turističku ponudu, povezati susjedni grad i općinu, pridonijeti očuvanju okoliša kao i razvoju zdravijeg načina života. Cikloturizam, koji je sve atraktivniji rekreativcima i biciklistima jedan je od projekata Grada Zaboka koji je pozitivno ocijenjen od Hrvatske turističke zajednice. Za projekt Grada Zaboka „Cikloturizam – sportsko rekreacijske staze ZaZaKr“ (Zabok -Sveti Križ Začretje - Krapina) sklopljen je ugovor između Hrvatske turističke zajednice i Grada Zaboka te se uz uređenje staza planira i nabava te postavljanje osvjetljenja klupa na odmorištima i postavljanje signalizacije. Radove izvodi Strojni iskop-transport Zajec, a vrijednost radova iznosi 170.000,00 kuna. Ukoliko vremenske prilike posluže, završetak te dionice odnosno asfaltiranje planira se do kraja veljače – rekli su nam iz Grada Zaboka.

Zabok član Mreže zdravih gradova

Napomenimo, Grad Zabok je član Mreže zdravih gradova čija je misija unapređenje kapaciteta planiranja i upravljanje resursima za zdravlje na lokalnoj razini, svojim stanovnicima omogućiti bolju kvalitetu okoliša, zdraviji način života te pristup uslugama primjeren njihovim potrebama. U programima koje koordinira Grad uključene su škole, udruge i građani. Iz navedenog slijedi da je cilj projekta omogućiti dodatne turističke sadržaje koji su usmjereni na zdraviji način života na prostoru grada Zaboka stvaranjem upravo ovakve sportsko - rekreacijske staze s naglaskom na cikloturizam te pripadajućim odmorištima za rekreativce. Projektom „ZaZaKr“ planirano je stvaranje cikloturističke staze po postojećem putu/koridoru koji je u procesu uređenja (asfaltiranja i postavljanja odgovarajuće signalizacije).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (DC3). Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program