Prethodni članak
Sljedeći članak

Petek: Problema u osiguravanju besplatnih obroka u zagorskim školama nema

Sva djeca su dobila besplatan obrok i dobivat će ga i dalje, a sitniji problemi rješavaju se u hodu


Od ponedjeljka u svim osnovnim školama na području Hrvatske trebao je biti uveden jedan besplatni obrok za učenike. Iako je u mnogim školama stanje kaotično, jer jednostavno nemaju uvjete za provedbu ovog projekta, na području naše županije stanje je odlično, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

-Svi zagorski osnovnoškolci su i prvog i drugog dana nastave prvog polugodišta dobili besplatne obroke za koje je sredstva osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, u KZŽ zaista imamo uređen sustav školskih kuhinja i blagovaonica već dugi niz godina, sustavno ulažemo u opremu i zaista se možemo pohvaliti da s tim dijelom nemamo problema – ističe zamjenica župana.

Ipak, nije sve idealno, kaže. – Neke su škole stare građevine, pogotovo područne škole, i nemaju blagovaonice. Dvije područne škole nemaju ni školske kuhinje, ali bez obzira na to, osigurava se, kao što se i do sada se osiguravao, topli obrok za tu djecu, na način da je ove dvije područne škole voženo iz matične škole, a u ovim školama koje nemaju blagovaonice, u njima se osiguravao obrok i prije, pa tako i sada, u učionicama na primjeren način – ističe Petek.
Od 30 osnovnih škola kojima je KZŽ osnivač, u sklopu kojih djeluje 47 područnih škola, u 15 njih nema blagovaonice, i to u dvije osnovne škole, OŠ Lobor i OŠ Veliko Trgovišće, i 13 područnih škola. - U tim školama se i prije, pa i sada osigurava topli obrok odnosno školski obrok za vrijeme trajanja nastave na način da se određeni prostori za vrijeme blagovanja naprosto prenamijene vrlo brzo u blagovaonicu, a za dvije područne škole, PŠ Hromec i PŠ Macelj, već se i od ranije kuha topli obrok i on se u posebnim posudama prevozi u područne škole. Tako to funkcionira i od prije – pojasnila je Petek.

Dakle, problema u osiguravanju obroka nema, a postoje manji problemi u smislu zanavljanja neke opreme, stolaca. - No to su stvari koje se vrlo brzo i u hodu mogu riješiti, a ono što predstoji u sljedećem razdoblju je da u ovim školama, pogotovo u matičnim školama koje nemaju svoju blagovaonicu, sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te škole prijavimo na natječaj koji osigurava jednosmjensku nastavi u cjelodnevni boravak i uvjete koje za to treba, pa tako i blagovaonicu. Sva djeca su dobila obrok, dobivat će i dalje, i ove radove i sitnije nabave ćemo u narednom razdolju nabaviti – zaključila je Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook