Prethodni članak
Sljedeći članak

Pčelarstvo OPG Herceg proširilo ponudu: Otvorena apiterapijska kućica i kuća za odmor

Ovdje je napravljen jedan nevjerojatno odličan spoj, prije svega obiteljske tradicije bavljenja proizvodnjom meda i pčelarstvom, pitoresknog zagorskog mjesta i prekrasnog krajolika, a sve to vezano za zdravlje, rekao je župan Kolar


Na OPG – u pčelarstvo Herceg u Maču danas je otvorena apiterapijska kućica i kuća za odmor. - Kako se obitelj širi, tako smo odlučili proširiti našu ponudu apiterapijom. Razlog okupljanja je predstavljanje naše apikućice, kuće za odmor te obilježavanje certfikacije zagorskog bagremovog meda – rekao je Radovan Herceg te zahvalio svim prisutnima što su prepoznali njihov trud i podržali ih.

Događanju je prisustvovala Dragana Milosavljević iz Agencije za praćenje proizvodnje zagorskog bagremovog meda i izdavanje certifikata istog, koja je istaknula da Agencija kontrolira preko 30 zaštićenih oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog porijekla. – U području Zagorja smo aktivni na dvije oznake, prva je oznaka zagorski puran, a druga zagorski bageromv med. Drago mi je najaviti da u prvoj godini europske zaštite zagorskog bagremovog meda imamo već puno proizvođača, a tri su certificirana, među njiha i OPG Radovan Herceg. Sva tri proizvođača su zadovoljila sve kriterije specifikacije, a osnovni kriteriji su da je ispaša na području Zagorja, kao i prerada i punjenje, također da se svi pridržavaju dobre pčelarske prakse, i, najbitnije, da svi prođu vrlo strogu analizu prema specifikaciji. Ove godine su izvanredni rezultati, udio peludnih zrnaca koji treba biti iznad 27 posto je ove godine preko 60 posto u svim analiziranim uzorcima – istaknula je Milosavljević.


Predsjednik apiterapijskog društva Slovenije, Matjaž Pogačnik, rekao je da je apiterapija širok pojam, a radi se zapravo o poboljšavanju zdravlja uz pomoć pčelinjih proizvoda. - Kod Hercega imamo jedan pčelinjak, odnosno kućicu za udisanje košničkog zraka. To je jedan smjer apiterapije. Jako sam zadovoljan što se Radovan Herceg odlučio za to jer taj smjer kod nas u Sloveniji napreduje i ostavrje dobre rezultate – rekao je Pogačnik, dodajući da je u apiterapiji izrazito bitna edukacija, jer bez znanja nema napretka.


Župan Željko Kolar napomenuo je da se priča o apiterapiji razvija već 5,6 godina. - Lijepo je da imate u susjedstvu nekoga tko ima znanja i iskustva, s kim to možete podijeliti i ne morate se u početku hrvati s početnim problemima. Ovdje je napravljen jedan nevjerojatno odličan spoj, prije svega obiteljske tradicije bavljenja proizvodnjom meda i pčelarstvom, pitoresknog zagorskog mjesta i prekrasnog krajolika, a sve to vezano za zdravlje. Kažu da je med najzdravija namirnica na svijetu i da ima 1001 način kako ga možete koristiti i on je uvijek koristan. Ovo je nova priča koja se nudi sa svim certifikatima i u suradnji s medicinskom strukom. Izuzetno je bitno što se ovo događa u godini kada konačno imamo bagremovog meda, nakon 2 katastrofalne godine za naše pčelare, konačno je bilo vrcanja i moći ćemo naš bagremov med zagorskih brega koji ima zaštitu i promovirati. U dvije zadnje godine nismo mogli raditi, jer ga jednostavno nije bilo. Mi smo sve naše zaštićene proizvode, a to je zagorska purica, mlinci, štrukli, med, htjeli prezentirati u Bruxellesu u sjedištu Europske komisije, ali smo zbog pandemije morali od toga odustati. Sada ćemo moći tamo prezentirati još jedan dio ponude vezanu za bagremov med, za koji vjerujem da će mnogim ljudim biti interesantna. Drago mi je da ćemo moći prezentirati novi proizvod. Uz edukaciju je sada bitna i promocija i brendiranje – rekao je župan, najavivši da će se napraviti brending apiterapije u OPG – u Herceg i promovirati u budućem razdoblju.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook