Prethodni članak
Sljedeći članak

Pčelari upozoravaju: 'Ne koristite u vinogradima i voćnjacima sredstva koja su otrovna za pčele'

Prema informacijama od pčelara iz različitih dijelova Zagorja očito je da se pojedini vinogradari/voćari ne pridržavaju navedenih uputa.


Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Zdravo Bedeniković uputio je obavijest vinogradarima i voćarima. – Kako je u tijeku cvatnja vinove loze i pčele intenzivno posjećuju vinograde, a istovremeno vinogradari u ovom periodu prskaju vinograde insekticidima protiv grozdovog moljca i američkog cvrčka, a voćari prskaju voćnjake, molimo sve voćare i vinogradare da se pridržavaju uputa o upotrebi, odnosno da prije upotrebe sredstva za prskanje (pesticid, fungicid, herbicid) pročitaju je li sredstvo otrovno za pčele. Insekticide ne koristite u fazi cvjetanja voćaka jer je njihova upotreba u toj fazi neopravdana; tretiranja vršite u jutarnjim ili večernjim satima. Na pčele ne utječu samo insekticidi nego to mogu biti i fungicidi i herbicidi, a prilikom pravljenja otopine za tretiranje, pazite da ne zagadite pojila pčela. Najmanje dva dana prije tretiranja obavijestite pčelare ili društva pčelara u svojoj okolini jer su ugroženi svi pčelinjaci koji se nalaze u krugu od 5 km, pčelari će pčele tada odseliti ili zatvoriti. Isto tako ako u nasadu ima cvjetajućih biljaka, prije prskanja treba ih pokositi – kaže Bedeniković.

- Prema informacijama od pčelara iz različitih dijelova Zagorja očito je da se pojedini vinogradari/voćari ne pridržavaju navedenih uputa.

- Prije nekoliko dana imali smo prilike vidjeti do kakvog je velikog pomora pčela došlo u dijelu Međimurske županije zbog trovanja pesticidima. Budimo odgovorni i zajedničkim djelovanjem sačuvajmo pčele koje su neophodne u oprašivanju i povećanju prinosa i to prije svega voćnih vrsta – zaključuje Bedeniković.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook