Prethodni članak
Sljedeći članak

Pao službeni potpis! Uskoro kreće rušenje i izgradnja novog stadiona na Maksimiru


Službeni potpis triju strana pao je u zgradi Vlade, a time došao i kraj svim pravnim preprekama kako bi započela rekonstrukcija stadiona Maksimir, javljaju 24sata.

Za isti stol sjeli su gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Dražen Kutleša i potpisali ključan sporazum kojim se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor oko zemljišta na kojemu se nalazi stadion Maksimir, pokrenut još 1997. godine.

Riječ je o Sporazumu o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije Gradskog stadiona Maksimir i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu.

Nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije mons. Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo što su "baš u ovo vrijeme mogli realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima grada Zagreba", pišu 24sata.

- Dok smo razgovarali, bila je uvijek ideja da u crkvi u prvom planu je dobro crkve i htjeli smo to pokazati tako da ovih deset lokacija, da se tamo grade crkveni objekti, možda dječji vrtići i sve ono što bude potrebno na tom području - rekao je mons. Kutleša.

Danas je doista bitan dan jer se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor, istaknuo je na potpisivanju sporazuma zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Upravo zbog ovog spora u prošlosti se nije išlo na izgradnju novog već rekonstrukciju starog stadiona. Zadovoljan sam što se ovaj problem riješio u mandatu ove Gradske uprave, tako smo pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi - rekao je.

Nakon ovoga, nema više prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona, istaknuo je gradonačelnik.

- Smatramo da se stadion može izgraditi privatnim sredstvima - rekao je te dodao da će rekonstrukcijom stadiona u Kranjčevićevoj, kao i ovoga u Maksimiru Zagreb dobiti čak dva nova stadiona.

"Danas zaista, gledajući perpektivu Maksimira, Dinama, stadiona i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu koji rješava gotovo tri desetljeća star problem koji je bio prepreka za izgradnju novog stadiona kakav Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska zaslužuju", rekao je Plenković i zahvalio svima koji su sudjelovali za pronalaženjem rješenja kojim će svi biti zadovoljni.

Nakon obraćanja gradonačelnika, premijera i nadbiskupa, novinarima nisu dozvolili pitanja.

Također, 24sata podsjećaju da je početkom prosinca Grad Zagreb objavio kako je postigao dogovor s Vladom i Zagrebačkom nadbiskupijom oko zemljišta na kojem se sad nalazi stadion. Oko rješavanja tog pitanja bilo je puno obećavanja, a čine se kako su se dolaskom superizborne godine stvari pokrenule s mrtve točke.

Sporazum uključuje razmjenu u kojoj će Crkva Gradu darovati zemljište na kojem se nalazi stadion, a Grad i država će na deset lokacija u Zagrebu Crkvi dati zemljišta za izgradnju novih crkava. Time se napokon otvorio put ka izgradnji novoga gradskog stadiona Maksimir.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook