Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovogodišnji 24. Susreti za Rudija održat će 12. rujna

Obilježena 26. obljetnica pogibije Rudolfa Perešina


Hrvatski vojni pilot, rodom iz Jakšinca u Gornjoj Stubici Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Njegov avion MIG21 oborile su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine. Imao je 37 godina.

Na 26. obljetnicu Perešinovog stradanja cvijeće i svijeće pred njegovom bistom položili su udovica Ljerka Perešin, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, predstavnici zagrebačkog Zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolfa Perešina, Udruge branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica, udruge Rudolf Perešin, velečasni Dubravko Škrlin Hren koji je ujedno služio i svetu misu te ostale gornjostubičke udruge.

U Rudijevom rodnom selu Jakšincu gradi se i Spomen hiža Rudofla Perešin koja bi trebala postati edukativni centar o Domovinskom ratu, liku i djelu Rudija, ali i svih znanih i neznanih junaka Domovinskog rata. Građevinski radovi trebali bi biti završeni krajem ljeta.

U spomen našem junaku Domovinskog rata svake se godine u svibnju u Gornjoj Stubici održavaju Susreti za Rudija. Ovogodišnji 24. Susreti za Rudija održat će 12. rujna, najavio je načelnik Jasmin Krizmanić.

Rudi će ostati zapamćen u hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook