Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovog listopada u Zagorju 47,7% prometnih nesreća više nego prošle godine

Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak s 19 obavljenih očevida, te ponedjeljkom s 12 obavljenih očevida.


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u listopadu obavili očevid kod 65 prometnih nesreća što je za 47,7 posto više nego u mjesecu listopadu prošle godine.

Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 19 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je osam osoba je zadobilo teške, a 13 osoba lakše ozlijede, dok je u 46 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama veći je za 35,7 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu je za 53,3 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 100,0 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 8,3  posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 21 osoba što je za 31,3 posto više nego u listopadu 2020. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je deset sudionika od kojih je pet osoba zadobilo teške, a osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (65 sudionika) ili 47,1 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku najčešći je uzrok prometnih nesreća. 19 nesreća ili 29,2 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku.

Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 15 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak s 19 obavljenih očevida, te ponedjeljkom s 12 obavljenih očevida, a najsigurniji bio je četvrtak s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14 i 15 sati i između 18 i 19 sati sa po sedam obavljenih očevida, te između 16 i 17 sati i između 22 i 23 sata sa po pet obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 02 i 03 sata i između 04 i 05 sati kada nije obavljen niti jedan očevid prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 138 sudionika od čega je bilo 100 vozača, 37 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 13 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 13,0 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani su u 44 prometne nesreće sudjelovala 92 sudionika od čega su bila 64 vozača, 27 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je 13 ili 20,3 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. U mjesecu listopadu ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 36 vozača ili 51,4 posto, ali i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 7,3 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u listopadu evidentirali su 1379 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 622 prekršaja što iznosi 45,1 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (143) prekršaja i prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (75) prekršaja. Utvrđeno je i 55 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 52 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 13 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, deset prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, po četiri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te tri prekršaja odbijanja alkotestiranja itd.
 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook