Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo je Robert. Već 30 godina neprekidno je član općinskog vijeća jedne zagorske općine

Već trideset godina Robert Romić općinski je vijećnik u Općini Tuhelj, a u posljednja dva mandata obavlja i dužnost predsjednika Vijeća


Robert Romić rođen je 1959. godine u Metkoviću. Djetinjstvo, do početka osnovne škole proveo je u gradu Opuzenu koji se nalazi u sredini hrvatskog dijela Neretvanske doline. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u obližnjem Metkoviću. Po završenoj gimnaziji odlazi u Zagreb te aktivno sudjeluje u aktivnostima Saveza izviđača Hrvatske. Tu je upoznao i svoju buduću suprugu. Godine 1980. godine dolazi u Tuhelj. Počinje raditi u Mjesnom uredu Tuhelj. Bio je aktivan u tadašnjoj Mjesnoj zajednici te je profesionalno izabran za tajnika Mjesne zajednice Tuhelj. Godine 1990., kad je omogućeno osnivanje privatnih tvrtki, s prijateljima je osnovao privatnu tvrtku Lipa invest d.o.o. gdje se zaposlio 1992. godine. Direktor je od osnivanja, a tvrtka i danas uspješno radi. Oženjen je i otac dva odrasla sina.

Načelnik općine Tuhelj, Mladen Hercigonja sažeto je pohvalio 30-godišnje neprekidno djelovanje Romića kao općinskog vijećnika, čime se malo tko može pohvaliti!

- Robert Romić je moj dugogodišnji suradnik i član tima koji godinama uspješno radi na osmišljavanju projekata i programa u cilju podizanja kvalitete života naših mještana. Predsjednik je Općinskog vijeća u drugom mandatu. Kao predsjednik, susretljiv je i otvoren za sve mještane naše općine. U vođenju sjednica OV vrlo je profesionalan, stručan, s velikom dozom ljudskosti i osjećaja za dostojanstvo svakog člana našeg vijeća. Sve članove naše zajednice svojim osobnim primjerom i radom potiče na društveno politički angažman, a sve u cilju napretka i boljitka naše sredine. Njegovi prijedlozi i rješenja su uvijek konstruktivni i sadržavaju potrebe svih dobnih skupina naših stanovnika. Biti 30 godina član općinskih vijeća zvuči kao rekord u našoj županiji. Bez obzira na njegov 30-godišnji neprekidni društveno politički angažman u našem Robiju ima još dovoljno energije i žara u borbi za ljepši i bolji Tuhelj, te me veseli daljnja suradnja i rad na novim projektima s agendom naše društveno-političke scene - rekao je načelnik Hercigonja.

Ovim kratkim osvrtom na Roberta Romića, koji je već 30 godina neprekidno u općinskom vijeću općine Tuhelj zahvalio se načelnik općine Tuhelj, Mladen Hercigonja svom suradniku i prijatelju.

Pitamo predsjednika općinskog vijeća, kada je bilo lakše - nekada ili sada. Izdvojite najznačajnije projekte koje ste uspješno završili, a koji  projekti su u tijeku ili pripremi? Trideset godina je ipak dugovječno i naporno. Ako nakon novih izbora opet dobijete mandat, idete li dalje ili...?

- Već od svog dolaska u Tuhelj uključio sam se u aktivnosti mjesta. Tada je sve bitne aktivnosti obavljala mjesna zajednica. Godine 1985. izabran sam za tajnika Mjesne zajednice Tuhelj. To je tada bilo kao načelnik općine danas. Najveća razlika je što tada mjesne zajednice nisu raspolagale s vlastitim prihodima kao danas općine. Uređivali smo ceste, neke od njih (uglavnom sredstvima građana) i asfaltirali, uredili smo staze na grobljima i slično. Sve to napravljeno je bez izvornih sredstava mjesne zajednice uz veliki angažman naših građana. Mislim da se tada mnogo više građana uključivalo u aktivnosti nego danas. Od 1993.godine, novim ustrojem formirane su općine. Stjecajem okolnosti sam od tada vijećnik u općinskom vijeću. Jesam li jedini u našoj županiji – ne mogu tvrditi. Možda je zanimljivije da sam u cijelom tom vremenu izostao s jedne sjednice jer sam bio na godišnjem odmoru, a jednom sam kasnio sat vremena i stigao na 2. točku dnevnog reda. Te 1993. godine u našem sastavu bio je i Kumrovec koji je 4 godine kasnije formirao svoju vlastitu općinu. Tako se općina svela na bivšu mjesnu zajednicu. Prvih 21 godinu mog mandata kolege i ja bili smo oporbeni vijećnici čiji su se prijedlozi vrlo rijetko uvažavali. Od kako smo preuzeli odgovornost za upravljanje općinom, nastojali smo postupno mijenjati stvari. Nastojimo uvažavati prijedloge oporbenih vijećnika, jer i njima i nama je stalo da naša sredina bude privlačno mjesto za život svih generacija naših sumještana.

Proveli smo mnoge aktivnosti za poboljšanje uvjeta življenja u našoj općini. Najvažnijim ostvarenim projektom naše sredine smatram izgradnju dječjeg vrtića. Još od osnivanja općine bilo je raznih ideja i pokušaja za izgradnju vrtića i ponosan sam da smo uspjeli u našem mandatu napraviti tako lijep objekt koji je na ponos našoj općini. Najbolje o potrebitosti vrtića govori njegova popunjenost čime je izostala potreba da roditelji vode djecu po drugim vrtićima. Pred nama je još aktivnosti. Od budućih planiranih aktivnosti, želio bih da se konačno uredi centar Tuhlja, jer mislim da općina zaslužuje imati uređen centralni trg.

Da, 30 godina je puno. Želim do kraja odraditi ovaj mandat. Što se tiče budućeg rada uvijek ću pomoći prema svojim mogućnostima. Ono što me veseli je da smo u naš rad uključili mlađe generacije, tako da ću imati dostojnu zamjenu u budućnosti. Svijet ostaje na mladima, a svaka nova generacija donosi nove ideje i načine rada.

U obrazloženju zasluga radi kojih se predlaže dodjela javnog priznanja, predsjednik DVD-a Tuhelj, Tomislav Tramišak istakanuo je da je Robert Romić dugogodišnji član dobrovoljnog vatrogasnog društva Tuhelj.

- Posebno se ističe svojim entuzijazmom prilikom Obnoviteljsko-osnivačke skupštine održane 1982. godine, na kojoj su 22 člana ponovno pokrenula rad DVD-a Tuhelj. Aktivni je član od 1982. godine te svojim radom i angažmanom sudjeluje u svim aktivnostima društva. U vatrogastvu je stekao visoki čin „Vatrogasni časnik I. klase“. Položio je i ispit za vatrogasnog suca te dao svoj doprinos suđenjem na brojnim natjecanjima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Odlikovan je Zlatnom vatrogasnom medaljom 2016. godine, Vatrogasnom spomenicom za 30 godina aktivnosti 2012. godine, Zlatnom vatrogasnom plamenicom 2011. godine, Srebrnom vatrogasnom plamenicom 2006. godine, Srebrnom vatrogasnom medaljom 2006. godine, a ove godine navršava i 40 godina aktivnosti. Dugi niz godina dato mu je povjerenje za obavljanje raznih dužnosti; od blagajnika, tajnika i zapovjednika, dok je dužnost predsjednika društva obavljao od 2014. do 2021. godine u dva mandata.  

Smatram da svatko prema svojim sklonostima treba biti uključen u društveni život sredine u kojoj živi. Vatrogastvo i izviđači bile su aktivnosti kojima sam se bavio još u gimnaziji. Jednostavno sam znao da je to za mene. S velikim veseljem sam se u Tuhlju uključio u osnivanje – obnovu vatrogasnog društva koju je inicirao Ivan Petrinec. U početku smo, s minimalnom opremom i velikim entuzijazmom išli na intervencije, često ne razmišljajući o vlastitoj  sigurnosti. Pomoći nekome u najtežim trenucima nesreće, čovjeka ispunjava zadovoljstvom i to mu je nagrada za rad, učenje i osposobljavanje u vatrogastvu. Iza takozvane „starije“ generacije ostaje vatrogasni dom i društvo opremljeno svom vatrogasnom opremom uključujući i najmoderniju na kojoj nam mnogi zavide. Sadašnje mlado rukovodstvo uspješno nastavlja voditi društvo, a najviše me veseli veliki broj mladih članova.

Što reći na kraju?

Nitko ne uspijeva sam. Za sve ovo u što sam bio uključen, zaslužni su i drugi ljudi. Bez njih mnoge od ovih stvari ne bi se realizirale. Hvala svima njima na aktivnostima koje smo zajedno proveli.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook