Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovo bi trebali znati svi radnici i svi poslodavci!


Foto: Nikola Cutuk/Pixsell (Ilustracija)

Svake godine na današnji dan, 28. travnja, obilježava se Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, odnosno zaštite na radu.

Riječ je o globalnom obilježavanju koje predvode Ujedinjeni narodi i Međunarodna organizacija rada.

Svrha mu je promicanje sigurnih i zdravih radnih uvjeta i smanjenje nesreća i bolesti povezanih s radom. Od prvog obilježavanja, 2003. godine, dan je poslužio kao ključni podsjetnik na važnost sustava sigurnosti i zdravlja na radu širom svijeta.

Od 2007. godine, odlukom Hrvatskog sabora, u Republici Hrvatskoj se na taj dan obilježava i Nacionalni dan zaštite na radu.

Aktivnosti i događaji na današnji dan razlikuju se globalno, ali dijele zajednički cilj: podizanje svijesti o sigurnosti i zdravstvenim problemima na radnom mjestu.

Ove godine, Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu obrađuje temu “Utjecaji klimatskih promjena na sigurnost i zdravlje na radu”.

Sam značaj obilježavanja ovog dana itekako je velik, budući da se bilježi gotovo 2,3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje koji se pripisuju nesrećama i bolestima povezanim s poslom.

To je otprilike pomalo nevjerojatnih 6500 smrtnih slučajeva svaki dan.

Inače, Svjetski dan zaštite na radu prvi je puta obilježen prije 21 godinu odlukom Međunarodne organizacije rada (ILO) koja je odredila da se godišnje proslave održavaju svakog 28. travnja, a taj datum je izabran kako bi se uskladio s Međunarodnim danom komemoracije za mrtve i ozlijeđene radnike.

Naime, upravo oko tog datuma 1987. godine u Sjedinjenim Američkim Državama odigrala se katastrofalna tragedija na radu. Dogodilo se to u gradu Bridgeportu u američkoj saveznoj državi Connecticut, kada se stambeni projekt pod nazivom L’Ambiance Plaza, koji je bio u izgradnji, potpuno srušio, usmrtivši pritom 28 radnika na gradilištu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook