Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove je zime skijanje skuplje i do 20 posto! Ipak gotovo 100 tisuća Hrvata posjetit će svoja omiljena skijališta u Austriji, Italiji, Francuskoj i Sloveniji


Ove zime skijaški tjedan počinje malo ranije. Rezervacije su već spremne, a gotovo 100 tisuća Hrvata posjetit će svoja omiljena skijališta u Austriji, Italiji, Francuskoj i Sloveniji. Unatoč poskupljenjima i do 20 posto, polako se vraćaju brojevi koje smo imali u pretpandemijskoj 2019., piše HRT.

Unatoč neuobičajeno visokim temperaturama, od skijanja i planova za zimski odmor - ne odustaje se. Mnogi su se već zaputili na svoja omiljena skijališta.

Ove sezone potražnja je veća nego proteklih godina. Traži se krevet više.

- Ljudi su se zaželjeli u proteklih dvije godine kako skijanja nije bilo u onoj mjeri kako su svi očekivali. Skije su nabrušene, snijeg je pao. Djeca su jako nestrpljiva, jedva čekaju odlaske na skijanje, kaže za HRT Dalibor Čanaglić, voditelj odjela skijanja u putničkoj agenciji.

- Ono što mogu reći je da su agencije zadovoljne ovogodišnjim bookingom vezano za skijanje i možemo reći da su neke agencije čak prešle pretpandemijske brojke, kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Osim potražnje, porasle su i cijene. Ove je zime skijanje skuplje i do 20 posto.

- Cijene aranžmana su različite zavisno od vrste smještaja, zemlje i tako dalje. Kreću se od sedam-osam tisuća kuna za obitelj pa sve do 30-40 tisuća kuna ako govorimo o smještajima s visokim zvjezdicama, kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK. 

- Francuska bi za četveročlanu obitelj s prijevozom i nekakvim normalnim budžetom mogla biti nekakvih 3000 eura, možda koja kuna više, a onda je Italija najskuplja i Austrija nešto malo manje, tako da cijena ovisi o tipu smještaja, kaže Nino Stančić Vidrač, predsjednik Hrvatske udruge ljubitelja skijanja.

A ovisi i o tome kamo idete i kada.

- Velika većina roditelja i obitelji rezerviraju nam vikend, odnosno tjedan, boravak 7. na 14. 1., kada su cijene 30-ak posto povoljnije. Neće biti takve gužve na skijalištima jer okolne nam države nemaju praznike, tako da velika većina uplaćuje taj drugi dio u siječnju, kaže Čanaglić.

Skije se bruse, pancerice isprobavaju. Gotovo 100 tisuća Hrvata, procjenjuje se, kreće na put za austrijska, slovenska i talijanska skijališta - ovog puta bez višesatnog čekanja na granicama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook