Prethodni članak
Sljedeći članak

TREĆA IZBORNA JEDINICA: Pobjeda SDP-a u Zagorju, Međimurju i Varaždinu


Danas se održavaju parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je više od 6500 biračkih mjesta na kojima se moglo glasati do 19 sati, do kada je na snazi izborna šutnja. Dnevnik Nove TV od 19 sati, nakon zatvaranja birališta, objavljuje procjene izbornih rezultata temeljem izlaznih anketa agencije Ipsos. Izlaznost je bila nikad veća, a najbolji odaziv je u I., III, i VI. izbornoj jedinici, a najslabiji u V., IX., i X. izbornoj jedinici.

U biračke popise upisana su 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511 tisuća, a bez prebivališta u njoj aktivno registriranih je 222.300 birača.

Izlazna anketa u III. izbornoj jedinici u kojoj su glasali Zagorci, Varaždinci i Međimurci je slijedeća:

SDP I PARTNERI 7
HDZ I PARTNERI 4
NP SJEVER 2
MOŽEMO! 1

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

U 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebale biti obrađene tri četvrtine biračkih mjesta.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook