Prethodni članak
Sljedeći članak

OTVORENI 53. DANI KAJKAVSKE RIJEČI: ‘Ova manifestacija ima posebnu vrijednost jer su u prvom planu djeca’


Krasnim programom KPD Zlatarjeve u parku ispred Galerije izvorne umjetnosti u Zlataru uveo je Zlatarščane i njihove goste u otvorenje najveće manifestaciju zlatarskog kraja, 53. Dane kajkavske riječi.

Svim posjetiteljima i gostima dobrodošlicu u Zlatar poželjela je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

- Nadam se da će ovih 10 dana biti prekrasnog druženja u gradu Zlataru u kojem ćemo njegovati našu riječ kaj, kroz priredbe kulturnog sadržaja, a u manifestaciju smo uključili i zabavni i sportski sadržaj. Posebna zahvala ravnateljici PUO dr. Jurja Žerjavića Gordani Valjak koja je sve to uklopila uz djelatnice Turističke zajednice a, zahvala i djelatnicima Grada Zlatara koji ovih mjesec dana neumorno rade kako bi sve bilo dobro osimišljeno i organizirano. Velika hvala i udrugama koje su upotpunile sadržaje ove manifestacije i vjerujem da će svi sugrađani i gosti naći nešto za sebe – rekla je na svečanom otvorenju gradonačelnica.

Župan Željko Kolar istaknuo je da ova manifestacija ima posebnu vrijednost jer su u prvom planu djeca. - Na mladima ostaje budućnost i ono što radimo s djecom u vrtiću, u školi, to će im to ostati za čitav život i zbog toga to ima posebno značenje. Voditi brigu o kajkavskom jeziku, tradiciji, kulturi je naša obaveza prema djedovima, bakama i roditeljima koji su to nama ostavili u nasllježe, a s druge strane, što je još bitnije, prema našoj djeci i unucima. Sedamdesteih godina ovo je krenulo prije svega kao kulturna manifestacija, a s godinama je prerasla i u sportsku i zabavnu i to je sigurno najveća manifestacija ovog dijela Zagorja. Čestitam na organizaciji, jer 10 dana ovako bogatog programa ne bi se posramili i puno veći gradovi i sredine. Hvala svim udrugama i pojeidncima koje su se uključile u program – rekao je župan Kolar.


-Svim Zlatarščankama i Zlatarščanima želim poručiti - zaista svaka čast što već 53 godine sustavno i ustrajno čuvate vašu tradiciju, vašu baštinu kroz pronošenje, očuvanje i oplemenjivanje kajkavske riječi – poručila je ovom prilikom potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.


Nakon otvorenja, događanje se preselilo u samu Galeriju, u kojoj je ravnateljica Galerije Božena Slunjski predstavila izložbu radova članova likovnih udruga Krapinsko – zagorske županije ‘Likovni pogledi Zagorja’, na kojoj s epredstavlja svih 7 udruga – Likovna radionica ‘Lipa’ Gornja Stubica, LU Oton Iveković Klanjec, LD Ernest Tomašević’ Krapina, Likovna sekcija KUD – a Zlatko Baloković Krapinske Toplice, Likovna sekcija Josip Kaltnecker Zabok, Udruga Miljenko Mlakar i Udruga likovnih umjetnika ‘Zlatarska paleta’ Zlatar.


Izložbu je otvorio župan Željko Kolar. – Ovo je velik gušt i čestitam što ste uspjeli okupiti svih sedam udruga. Tu ima simbolike – Zagorje – bajka na dlanu, 7 rijeka, gora i 7 udruga koje su naše prekrasne brege, crkvice i vinograde prebacili na platno. Tu imamo Zagorje i kaj u slici, pjesmi i riječi, uživajte u ovim prerasnim slikama – poručio je župan.

Nakon otvorenja, u Parku hrvatske mladeži pubilka se mogla zabavljati uz DJ Joshko, a s početkom u 21 sat najavljen je koncert Massima. Program prvog vikenda donosi još u subotu u 7 sati „KUP DKR” na bajerima u Vinipotoku, u organizaciji ŠRD Pastrva; u 8 sati „Zlatar Open”, pojedinačni turnir tenisača KZŽ, u organizaciji ŠTK Zlatar te poslijepodne, od 16 satina igralištu Osnovne škole "Dječje sportske igre" DND-a Zlatar, u 18 sati „Park kviz” u organizaciji ekipe Vulkanci i u 20 sati koncert bendova Srna udovica i Tvoja mama. Jedan dio programa i ove godine organiziran je u Belcu, pod zajedničkim nazivom „Tu v Belcu sme doma”.

U Vrtu DVD-a Belec u subotu počinje „Senjuf”, sajam OPG-ova, u 18:30 „Noć pod lampašima”, revija folklora, a nastupit će Belečke mažoretkinje i gošće, OŠ Belec, Hrvatski gajdaški orkestar te KUD Belec i gosti. U 20 sati slijede Fiškali. U nedjelju HPD Belecgrad organizira pješačenje do Planinarske kuće, od 9 sati; u 13 sati će se održati Vatrogasna vježba VZ Grada Zlatara i DVD-a Belec; a od 14 sati za glazbeni program bit će zadužen TS Antique.U 17 sati u crkvi Marije Snježne, održat će se koncert Varaždinskih baroknih večeri, a nastupit će Teresa Duarte, sopran i Tiago Matias, lutnja, dok se večer pod šatorom nastavlja uz Hohštaplere. Ulaz na sva događanja je slobodan.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook