Prethodni članak
Sljedeći članak

OTVORENI 51. DANI KAJKAVSKE RIJEČI ZLATAR 'Posebnost i vrijednost ove manifestacije je što ona već više od 50 godina njeguje dječje kajkavsko kulturno stvaralaštvo'

Manifestacija je započela otvorenjem izložbe pod nazivom 'Žene u naivnoj umjetnosti'


Nakon dobrodošlice uz Tabmuraški sastav Tajna u parku ispred Galerije, izložbom slika pod nazivom 'Žene u naivnoj umjetnosti' danas su u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti započeli tradicionalni 51. Dani kajkavske riječi Zlatar.

 

 

Izložbu i manifestaciju otvorila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je istaknula da je rujan za Krapinsko – zagorsku županiju izuzetno važan mjesec jer u njemu slavimo 'kaj' na jedan svečaniji način nego kroz cijelu godinu. – Počinjemo s Tjednom kajkavske kulture u Krapini, a završavamo slavljenje kaja ovdje u Zlataru. Posebnost i velika vrijednost ove manifestacije u Zlataru je što ona već više od 50 godina njeguje dječje kajkavsko kulturno stvaralaštvo, što je izuzetno važno, jer upravo njegovanjem takvog stvaralaštva od najranijih dana kod djece potičemo svijest o vlastitom identitetu, pripadanju svom narodu, kajkavštini i kajkavskom govornom području, i to je velika vrijednost ove manifestacije. Ujedno je ovo prilika da se zahvali onima koji podpiru našu djecu i mlade u tome, roditelje, dede, bake, vrijedne mentore i mentorice u školama - naglasila je zamjenica župana.

 

 

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek rekla je da će ovogodišnja manifestacija biti u smanjenom obimu, bez vanjskih događanja. - Najvažnije je da se nastave dječji kajkavski izričaji, izložba Čovjek čovjeku, Zbor malih pjesnika i Festival dječje kajkavske popevke. Galerija svake godine povodom Dana kajkavske riječi predstavi dio onoga bogatog fundusa kojeg ima - rekla je gradonačelnica.

 

 

Ravnateljica Galerije Božena Slunjski predstavila je izložbu koja sadrži 21 sliku, 6 skulptura i jedan reljef. – Rijetko se tko sjeti žena umjetnica, a one su bile vizionarke, imale su moć uočavanja i potrebu izražavanja. Počele su slikati same radeći boje i uglavnom na lesonitu – rekla je Božena Slunjski, dodajući da su od 200 radova u fundusu Galerije njih 20 posto radovi umjetnica.

 

 

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica Sabina Glasovac, a otvorenju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnice Stanko Majdak, predsjednica Gradskog vijeća Danijela Findak i drugi gosti. Izložena su djela Mare Puškarić – Petras, Dragice Lončarić, Zlate Volarič, Puia Florice, Grete Pečnik, Goranke Ivke Sobočan, Anđelke Kos – Tušek, Branke Plaznik, Kate Dolenec, Dušanke Kiselički Vujsić, Ivane Lovković Matunci, Nene Bjelogravić, Ingeborg Čimić- Kiedrowsky, Marice Mavec- Tomljenović, Dragice Belković, Kate Vizvari, Katarine Perad-Vojković i Franciske Petelinšek. Izložba je otvorena do 15. listopada.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook