Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorena izložba „Rudnik koji život znači - skrivena rudarska baština Zagorja“


U Hiži vinove loze u petak je otvorena je izložba „Rudnik koji život znači-skrivena rudarska baština Zagorja.“
Izložba je pripremljena u koautorstvu Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina i Muzeja Radboa te otvorena uoči blagdana sv. Barbare, zaštitnice rudara. Posvećena je rudnicima ugljena u Pregradi i Radoboju i sumporokopu u Radoboju koji baštine bogatu povijesti i tradiciju rudarstva koja je obilježila cijelo Hrvatsko zagorje.


Izložba „Rudnik koji život znači-skrivena rudarska baština“ prvi se put otvorila 22. rujna 2021. na Manifestaciji branja grojzdja u Pregradi, a sada je uslijedio nastavak međumuzejske suradnje s otvaranjem izložbe u Radoboju uoči sv. Barbare.


Prigodni program otvorenja održan je ispred Muzeja Radboa, a otvorenju su prisustvovali Anđelko Topolovec, načelnik Općine Radoboj, u ime grada Pregrade Marija Marjanović, pročelnica Upravnog odjela grada Pregrade, Vanja Potočki predsjednica Općinskog vijeća Općine Radoboj, Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Stjepan Sirovec, ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije te vijećnice i vijećnici Općine Radoboj.


Ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš u uvodnom obraćanju predstavila je povijest rudarstva u Radoboju i izložbu „Rudnik koji život znači-skrivena rudarska baština Zagorja.“ kojom se prikazuje dio bogate povijesti rudarenja na području Pregrade i Radoboja, također, istaknula je da izložba predstavlja jedinstvenu međumuzejsku suradnju koja je također povezana rudarskim zbirkama i tradicijom rudarstva. Ravnateljica je skrenula pozornost i na potencijal koji predstavljaju ostaci nekadašnje rudarske infrastrukture koje bi trebalo zaštititi, obnoviti i staviti u funkciju kulture i turizma. Ravnateljica je ukratko predstavila Izložbu koju čine dokumenti vezani uz Ugljenokop Pregrada, rudarske svjetiljke, rudarske zaštitne kacige i drugi predmeti iz rudarskih obitelji, ali i uzorci ugljena, uzorci sumpora pa čak i jedan diplomski rad i jedna umjetnička slika. Osim muzejske građe predstavljene u originalima, tu je i niz reprodukcija fotografija, nacrta i zemljovida vezanih uz rudnike u Pregradi i Radoboju. Izložba „Rudnik koji život znači-skrivena rudarska baština Zagorja“ popraćena je i katalogom.


Izložbu je uz predstavljanje rudarske zbirke Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina otvorio Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja i koautor izložbe i popratnog kataloga, naglasivši pritom da sjećanje na rudnik živi i dalje kroz organizaciju različitih događanja kojima se nastoji sačuvati uspomena na rudnike uz želju da se prostor nekadašnjeg Ugljenokopa Pregrada proglasi zaštićenim kulturnim dobrom i da se dio rudarske infrastrukture revitalizira i uredi za posjetitelje.
Izložba je otvorena u Hiži vinove loze, na adresi Radoboj 35, i biti će ju moguće razgledati u uredovno radno vrijeme Muzeja Radboa do 3. veljače 2021.

Izložbu podupire Ministarstvo kulture i medija, grad Pregrada i Općina Radoboj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook