Prethodni članak
Sljedeći članak

OTVOREN JUBILARNI 30. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: ‘U ovom trenutku bitnije je nego ikada da budemo svi zajedno i jedni drugima pomognemo’

Ove se godine predstavlja 157 izlagača iz tri države - Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a nakon dvije pandemijske godine, ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor održava se u punom obimu


Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić otvorio je danas u Krapini jubilarni 30. Zagorski gospodarski zbor, uz čestitke na uspješnoj organizaciji.

Najvažnija gospodarska manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji održava se u sklopu Tjedna kajkavske kulture do subote, 10. rujna, od 10 do 22 sata. Zajednički ga organiziraju zagorska Obrtnička i Gospodarska komora, Grad Krapina, Krapinsko-zagorska županija i Radio Kaj.

Ove se godine predstavlja 157 izlagača iz tri države - Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a nakon dvije pandemijske godine, ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor održava se u punom obimu. Županija partner ovogodišnjeg Zbora je Međimurska županija, a pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja te Ministarstvo poljoprivrede.

Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina, na otvorenju je istaknuo da Zbor dolazi nakon dobre godine za industriju. – Tu je poduzetnički rast, pokriva se izvoz sa uvozom 175 posto, mi smo prerađivačka i izvozno orijentirana županija po svim segmentima. Naša deviza je uspjeh. Sada nam se spajaju dvije krize, pomiriti radnu snagu i energiju, cijene energenata su enorman problem, no vjerujem da zajedno, poduzetnici kao i oni koji odlučuju o tome, nećemo dozvoliti da industrija bude kolaterala svih tih događanja – rekao je Grilec.

Darko Varga, predsjendik Obrtničke komore KZŽ istaknuo je da obrtništvo čini konkurentan i inovativan gospodarski sektor. - S 31. 7. naša Komora broji 2964 obrta, što je 116 više nego istog datuma prošle godine. Broj obrtnika i zaposlenika u obrtništvu 6537, 77 osoba manje nego prošle godine. Temeljem javnih ovlasti u području obrazovanja OK KZŽ naročito skrbi o licenciranju obrtničkih radionica za primanje naučnika. U OK KZŽ majstorski ispit je 1233 kandidata uspješno položilo. 751 kandidat je uspješno položio ispit stručne osposobljenosti. U ime OK KZŽ hvala našim organizacijskim partnerima na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji u organizaciji Zbora. I ove godine Komora posjetiteljima zbora osigurava besplatne usluge Ceha frizera, kao i atraktivne prezentacije Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta. Posebna hvala svim obrtnicima izlagačima koji 30 godina prezentiraju svoje usluge I proizvode – zahvalio je Varga.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović podsjetio je da se u prvim godinama kada se pokretao krapinski Festival uz njega organizirala izložba cvijeća. - Iz toga je izrastao Tjedan kajkavske kulture i ovaj Gospodarski zbor koji je sigurno postao neizostavan dio za nas Krapince najvažnijeg tjedna u godini – rekao je Gregurović. Dodao je da, što se gospodarstva tiče, nikada nije bilo manje nezaposlenih i više zaposlenih na području grada.
-Na tom putu dali smo i mi jedan mali kamenčić, jer od svih gradskih poreza koji su se u Krapini mogli uvesti, uveden je samo jedan, a to je porez na ugostiteljske terase koji iznosi 1 kunu po kvadratu godišnje. Što se tiče komunalne naknade, među najnižima smo u RH, ali oni koji su najvažniji da bi do tih rezultata došli su upravo naši gospodarstvenici, poduzetnici. Svima koji rade, privređuju, stvaraju, veliko hvala, hvala svim izlagačima – zaključio je Gregurović.

Župan Željko Kolar rekao je da se danas na okruglom stolu razgovaralo o krizi koja nas je zadesila. – No, ipak smo otišli s jednom dozom optimizma, jer se pokazalo da je zagorsko gospodarstvo postavljeno na čvrstim temeljima, da zagorski gospodarstvenici dugoročno planiraju, da su u najtežim trenucima ulagali i u ljude, i u nove tehnologije, da imaju kvalitetan proizvod, da izvoze na europska tržišta i da će sigurno naći, uz pomoć Vlade RH, i mjera, naći izlaz iz ove nezapamćene situacije. Ne možete planirati i imati viziju, ako preko noći može bruto postati neto, ako vam režije skoče za 500 ili 600 posto i ako vam za dva mjeseca energenti pojedu kompletnu dobit prošle godine. To ne može nitko. Zato je u ovom trenutku bitnije nego ikada da budemo svi zajedno, da sjedimo za stolom, analiziramo, trezveno promislimo i vidimo što je objektivno u ovim trenucima moguće realizirati, a sa čim ćemo ipak morati stati. s kojim projektima ćemo ipak morati pričekati neka sretnija vremena. Koliko će trajati ova kriza, nitko se ne usudi uopće prognozirati. Pozivam da prije svega napravimo apsolutno sve i jedni drugima pomognemo da završimo projekte koje smo započeli. Konzervacija gradilišta dovodi u problem i investitora i izvođača radova i krajnjeg korisnika, kao i bonitet, planiranje, budžetiranje i sve vezano uz gospodarstvo – rekao je Kolar.

Župan je zahvalio i Međimurskoj županiji što je prihvatila da bude partner Zbora. – Naše dvije županije imaju niz zajedničkih vrijednosti, izvozno smo orijentirane, jaka nam je industrija i volimo se natjecati. To nas tjera da budemo još bolji – rekao je Kolar.

Matija Posavec, župan Međimurske županije, potvrdio je da prijateljstvo između županija traje godinama kroz turizam, enogastronoimiju, neke zajedničke projekte. – Drago mi je da danas tu suradnju proširujemo na gospodarstvo. Kako je rekao župan, puno toga imamo zajedničkog. Međimurska i Krapinsko – zagorska županija čine po površini 3,5 posto Hrvatske, po stanovništvu čine 5,8 posto, po broju zaposlenih čine preko 6 posto, a u izvozu, dakle gospodarskoj snazi 8 posto i to u 2020. godini. Čine i 4,5 posto ukupnog hrvatskog uvoza. Kada biste te brojke preslikali na Hrvatsku, ne bi imali nikakvih problema s gospodarstvom. Zato ja često govorim da je sjever Hrvatske gospodarska lokomotiva. Kada imate lokomotivu, imate samo dvije mogućnosti, ili je zaustavljati ili ulijevati gorivo da ide još brže. A ulijevanje goriva u tu lokomotivu je onaj zadatak da nas moraju pratiti i državne agencije, ministarstva, Vlada u cjelini, kako bi gopodarstvenicima davala još jedan vjetar u leđa i da bi se poštivalo dostojanstvo radnika, da prosjek plaće bude veći – rekao je Posavec.

Nakon svečanog otvaranja, slijedilo je razgledavanje prostora Zagorskog gospodarskog zbora.

 

 

 

 

 

 

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook