Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvoren 10. zagorski likovni salon


Sinoć je u Galerije grada Krapine uz prisustvo brojnih likovnih umjetnika otvoren jubilarni 10. zagorski likovni salon, najveća trijenalna žirirana likovna manifestacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ove godine salon se održava po pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

Za ovogodišnji Salon, stručni ocjenjivački sud u sastavu Branke Hlevnjak, Duje Jurića i Neven Bilića odabrao je 90 autora sa 122 umjetnička rada. Salon prati opsežan katalog u kojem je uz životopis autora objavljena i fotografija jednog rada. Dizajn kataloga, pozivnica i plakata izradila je kao i svih dosadašnjih godina akad. slikarica grafičarka Ana Zubić.

Uoči samog otvorenja salona, u Ulici Zrinskih Frankopana, pokraj kućnog broja 13, otkriven je ready-made SPOMENIK, akademskog umjetnika Tomislava Hršaka.

Tomislav Hršak započeo je sa svojim projektom otkrivanja spomenika 2022. godine, a okosnica projekta su gelenderi koji su svjedoci duha nekog prošlog, minulog vremena te im se na ovaj način želi odati svojevrsna počast i osigurat budućnost. Prije samog otkrivanja spomenika, likovna kritičarka Branka Hlevnjak, prisutnima je pobliže predstaviti umjetnika i ovaj njegov projekt. Spomenik su otkrili zamjenik gradonačelnika grada Krapine, Ivica Hršak, Tomislav Hršak i Branka Hlevnjak.

Uvod u svečano otvaranje Salona u dvorištu Galerije grada Krapine bio je izvanredan koncert renomiranog Gudačkog kvarteta Rucner i njihovog glazbenog gosta Petera Soave, svjetski poznatog virtuoza na harmonici i bandoneonu. Kvartet je poznat po svojem raznolikom repertoaru i odstupanju od klasičnih okvira, a repertoarni iskorak prema drugim žanrovima i uspješnu suradnju s Peterom Soave potvrdio je i jučerašnji koncert. Koncert je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na otvorenju Salona prisutne je pozdravila Ana Grđan, kustos pripravnik Galerije grada Krapine te rekla par riječi o uvjetima i ishodu prijave na ovogodišnji salon. U ime organizatora POU Krapina, Galerije grada Krapine prisutne je pozdravila ravnateljica Grozdana Pavlović. Istaknula je kako je zagorski likovni salon tijekom svih ovih godina održavanja postao neizostavni dio kulturnog života naše sredine. Bivša kustosica Galerije grada Krapine, Vesna Kunštek, jedna od izvornih realizatorica ove velike kulturne manifestacije, provela nas je kroz začetke, povijesni presjek i rast Zagorskog likovnog salona. Stručnu ocjenu ovogodišnjeg Zagorskog likovnog salona dala je članica ocjenjivačkog suda, likovna kritičarka Branka Hlevnjak.

Kao i dosadašnjih godina i ove godine Stručni ocjenjivački sud je predložio, a Organizacijski odbor dodijelio tri jednako vrijedne nagrade u iznosu od 1.000 eura čiji su dobitnici: Andrea Pavetić, Anita Kos i Sunčanica Tuk. Ove godine, budući da se radi o jubilarnom izdanju salona, stručni ocjenjivački sud odlučio je dodijeliti priznanje za životno djelo Marti Makanec, koja je do sada sudjelovala na svih 10 zagorskih likovnih salona.

Pročelnica odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade, Martina Gregurović Šanjug, pozdravila je sve prisutne u ime župana Krapinsko-zagorske županije. Čestitala je na uspješnosti ove manifestacije te je uručila zahvalnicu Pučkom otvorenom učilištu Krapina / Galeriji grada Krapine povodom održavanja 10. zagorskog likovnog salona te doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine i galerijske djelatnosti.

Zamjenik gradonačelnika grada Krapine, Ivica Hršak, čestitao je svim umjetnicima koji sudjeluju na ovogodišnjem salonu, dobitnicima nagrada i organizatorima salona. Naglasio je da od ideje do realizacije ovako velikog događaja treba uložiti puno truda i predanosti, ali da 27 godina i preko 1000 umjetničkih djela koje su prošla kroz Zagorski likovni salon govore same za sebe o uspješnosti ove manifestacije.

Izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, viša savjetnica u Službi za muzejsku djelatnost, Rašeljka Bilić, otvorila je 10. zagorski likovni salon. Napomenula je da prateći i podržavajući rad Galerije grada Krapine može reći da ona zaista obavlja muzejsku i galerijsku djelatnost. Ova manifestacija je potvrda i kruna niza godina od osnutka i 50 godina kontinuiranog galerijskog rada na ovom području kojim se podržava rad umjetnika.

10. zagorski likovni salon ostaje otvoren do 30. kolovoza 2024. godine, a može se razgledati radnim danima od utorka do subote od 10,00 – 13,00 sati.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook