Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvara se biciklistički most u Zaboku. Hanžek otkrio hoće li ga pješaci smjeti koristiti


U Zaboku je proteklog četvrtka obavljen tehnički pregled pješačko – biciklističkog mosta koji preko željezničke pruge prelazi kroz Park Milana Prpića prema Zivtovom trgu. Riječ je mostu koji je i najzahtjevniji dio cjelokupnog projekta biciklističke staze BRZO, koja u konačnici povezuje dva grada, Zabok i Oroslavje, i to preko rijeke Krapine, preko koje je još ranije izgrađen drveni most.

Iako se još čekaju mišljenja ovlaštenih inženjera koji su u četvrtak pregledali most, budući da nisu pronađene neke značajnije zamjerke, most bi, prema svemu sudeći, nakon svih preostalnih 'formalno-pravnih' procedura, uskoro trebao dobiti i uporabnu dozvolu te biti pušten u promet.

'Krivo vrijeme'
Gradonačelnik Ivan Hanžek otkrio je za Zagorje.com kako se izdavanje uporabne dozvole očekuje do kraja ovog tjedna, točnije, do 15. ožujka. Sada, kada je čitav projekt u potpunosti dovršen, bila je to prilika da gradonačelnika Hanžeka pitamo za komentar popriličnog kašnjenja i višekratnog 'probijanja rokova' kad je u pitanju izgradnja mosta u Zaboku, što su mu, uostalom i nekoliko puta već prigovarali i pojedini oporbeni vijećnici.


- Bespovratna sredstva koja smo dobili za taj projekt na natječaju, mislim da smo dobili u najgore moguće vrijeme. Bilo je to vrijeme pandemije, a nakon toga počeo je rat u Ukrajini, što je sve dovelo do velikog poremećaja cijena na tržištu. Sve to je uvjetovalo da se dosta produžio rok završetka, no, na neki način 'tješi nas' činjenica da neki drugi još nisu ni blizu predvidljivog završetka svojih projekata iz okvira tih programa. Tako da, zapravo, možemo biti zadovoljni činjenicom da je naš projekt konačno dovršen - komentirao je gradonačelnik Hanžek.

Za bicikliste i pješake
Također, Hanžek nam je otkrio kako se priprema zajedničko službeno otvorenje, odnosno, prigodna svečanost kojom će se otvoriti novoizgrađeni most, kao i onaj drveni most preko rijeke Krapine, koji je također važan, budući da bez njega ne bi bilo ni biciklističke staze koja povezuje Zabok i Oroslavje, jer sve je to dio jednog velikog projekta. Isto tako, gradonačelnik je otklonio dileme koje ovih dana 'muče' Zabočane, odnosno dao je konkretan odgovor na pitanje tko će se sve moći služiti mostom u Zaboku.

- Osim bicikala, uključujući i električne bicikle, moći će ga koristiti i pješaci te romobili. Nikakva motorna vozila, motocikli, mopedi, bili oni i električni, neće ga moći koristiti. Ali pješaci da - rekao je Hanžek za Zagorje.com i tako otklonio sve eventualne dileme.

Vrijednost projekta
Podsjetimo, most je projektirao AMG Studio zajedno s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, dugačak je 360 metara i prelazi preko prometnica i pruge na visini od 7,5 metara. Kako je projekt započet još prije uvođenja eura, napomenut ćemo da je čitavi projekt biciklističke staze vrijedan 13 milijuna kuna, od čega je 9 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima Europske unije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook