Prethodni članak
Sljedeći članak

Ostavljeni dječak kojeg su našli pred vratima stigao je u Dom u Nazorovoj, roditelje još traže

Dječak za sada nema ime i identitet mu je nepoznat, no ako ne pronađu majku i ako policija ne utvrdi njegovo podrijetlo, Centar za socijalnu skrb imenovat će skrbnika, vjerojatno nekog od djelatnika centra


Bebu koju su nedavno našli napuštenu u obiteljskoj kući u Zagrebu prevezli su u Dom za djecu u Nazorovoj, doznajemo iz KBC-a Zagreb. Dijete ima 3300 grama, a tijekom boravka na Rebu dobro je napredovalo i jelo. U Domu za djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu tu nam informaciju nisu mogli potvrditi ni demantirati.
Za sve informacije uputili su nas na nadležni Centar za socijalnu skrb, koji u sličnim situacijama donosi sve odluke vodeći računa o zaštiti dobrobiti djeteta. U načelu, domovi za djecu, poput ovog u Nazorovoj, obično su privremeno rješenje do pronalaska konačnog rješenja o zbrinjavanju djeteta. To može biti udomiteljstvo ili, ako roditelje ne pronađu, posvojenje, piše 24 sata.
Čak i ako policija identificira i pronađe roditelje, oni će prvo morati odgovoriti na pitanje zbog čega su napustili dijete i ostavili ga u prizemlju kuće šesteročlane obitelji u Zagrebu.
Ostavili ga u tuđim kolicima
Naime, u Kaznenom zakonu stoji da će se onoga tko napusti svoje dijete s ciljem da ga se trajno riješi kazniti kaznom zatvora do tri godine. Zbog toga policija mora provesti kriminalističko istraživanje nad roditeljima kako bi se utvrdilo ima li u njihovu slučaju elemenata kaznenog djela.
Podsjetimo, promrzlu i uplakanu bebu 11. ožujka našla je 17-godišnjakinja nakon što se vratila s obiteljske proslave rođendana.
- Vidjela sam da u sobi u prizemlju kuće, gdje nitko ne boravi, gori svjetlo. Ušla sam u hodnik u kojem nema sijalice i krenula u sobu ugasiti svjetlo. Začula sam dječji plač, ali nisam odmah znala odakle dolazi. Tad sam vidjela da je u kolicima moje mlađe sestre netko ostavio bebu. Bila je hladna i već je poplavjela. Brzo sam uzela sekinu rozu dekicu i zamotala je - kazala nam je djevojka koja je našla bebu.
Dječačića starog oko dva tjedna odnijela je na kat kako bi ga utoplila, a zatim nazvala ostale članove obitelji, koji su slučaj odmah prijavili policiji.
Hitna pomoć dijete je prevezla u KBC Zagreb. Ondje su ga registrirali pod hladnom šifrom N 2021 0297955 N, koja mu je bila ime i prezime jer drugih nije imao.
Inače je posve zdrava beba odličnog općeg stanja.
Prije nego što je ostavljen, zaključili su liječnici, netko ga je njegovao, hranio i brinuo se o njemu. Rođen je s urednom porođajnom težinom, nije nedonošče. Kod prijema u bolnicu bio je tek malo dehidriran, ali njegovo opće stanje govori da ga prva dva tjedna života ipak nisu zanemarivali.
Udomitelji se javljaju i iz inozemstva
Kad ga je Hitna pomoć dovezla u KBC Zagreb, bilo je malo problema s hranjenjem, odnosno odbijao je hranu. No ubrzo je počeo uredno jesti te je s njim sve u redu.
Dječak za sada nema ime i identitet mu je nepoznat, no ako ne pronađu majku i ako policija ne utvrdi njegovo podrijetlo, Centar za socijalnu skrb imenovat će skrbnika, vjerojatno nekog od djelatnika centra, koji će onda imati zakonsko pravo dati djetetu ime.
I prije nego što je beba stigla u Dom u Nazorovoj, izazvala je velik interes javnosti, ne samo u Hrvatskoj nego i šire.
Kako nam je tad potvrdila ravnateljica doma Jasna Ćurković Kelava, zahtjev za posvojenje dječaka stigao im je čak iz Norveške.
- Nažalost, nismo adresa kojoj se trebaju obraćati. Sve odluke o djetetu donosi nadležni Centar za socijalnu skrb te se njima trebaju obratiti - rekla nam je Ćurković Kelava.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook