Prethodni članak
Sljedeći članak

OSPOSOBLJAVANJE LOKALNIH ČELNIKA CIVILNE ZAŠTITE: 'Najviše se života spašava u prvih pola sata i trebaju znati kvalitetno reagirati'


U Krapini se danas održava osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne samouprave za poslove civilne zaštite.

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovana kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima itd. Cilj osposobljavanja je da se čelnici lokalne samouprave senzibiliziraju za te poslove jer su i po Ustavu odgovorni za poslove civilne zaštite na svom području.

Do sad su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu i Zadru, a do kraja godine provest će se još u Koprivnici, Pazinu, Rijeku, Osijeku i Požegi.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji je istaknuo kako jedinice lokalne i područne(regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području.

Načelnik nastavnog nacionalnog središta zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP – a Stjepan Huzjak istaknuo je kako će novoizabrani čelnici danas slušati nekoliko predavanja na temu općeg sustava civilne zaštite, planiranja i preventive, organiziranja operativnih snaga, procjene rizika te raznih studija recentnih događaja, kako bi ih se upoznalo s obvezama i načinom kako da ih izvršavaju. – Lokalna razina izuzetno je bitna u sustavu civilne zaštite, jer se najviše života spašava u prvih pola sata, čemu izuzetno doprinosi način na koji je organizirana civilna zaštita na lokalnoj razini. Svako događaj koji je iznenadan donosi neke probleme i poteškoće, stoga dajemo upute kako bi se, između ostalog, moglo najkvalitetnije odreagirati te da se sve snage mogu najbolje organizirati u pružanju pomoći. Zbog toga svaka JLS treba imati čelnika koji sve to treba organizirati i osigurati te imati planske dokumente temeljem kojih je sustav organiziran – rekao je Huzjak.

Osim novoizabranih, u predavanjima sudjeluju i čelnici JLS koji su već osposobljeni, sve u svrhu kako bi ponovili gradivo, što je Huzjak pohvalio.

Nakon osposobljavanja čelnika, do sredine iduće godine provest će se i osposobljavanje članova Stožera, s naglaskom na upravljanja izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama. U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo će organizirati i provesti osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika JLS i 2624 novoimenovana članova stožera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook