Prethodni članak
Sljedeći članak

OSPOSOBLJAVANJE LOKALNIH ČELNIKA CIVILNE ZAŠTITE: 'Najviše se života spašava u prvih pola sata i trebaju znati kvalitetno reagirati'


U Krapini se danas održava osposobljavanje novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne samouprave za poslove civilne zaštite.

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost. Osposobljavanje traje sedam školskih sati, a uključuje predavanja o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovana kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima itd. Cilj osposobljavanja je da se čelnici lokalne samouprave senzibiliziraju za te poslove jer su i po Ustavu odgovorni za poslove civilne zaštite na svom području.

Do sad su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu i Zadru, a do kraja godine provest će se još u Koprivnici, Pazinu, Rijeku, Osijeku i Požegi.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji je istaknuo kako jedinice lokalne i područne(regionalne) samouprave imaju značajnu ulogu u sustavu civilne zaštite i odgovorne su za uspostavu i funkcioniranje civilne zaštite na svom području.

Načelnik nastavnog nacionalnog središta zaštite Ravnateljstva civilne zaštite MUP – a Stjepan Huzjak istaknuo je kako će novoizabrani čelnici danas slušati nekoliko predavanja na temu općeg sustava civilne zaštite, planiranja i preventive, organiziranja operativnih snaga, procjene rizika te raznih studija recentnih događaja, kako bi ih se upoznalo s obvezama i načinom kako da ih izvršavaju. – Lokalna razina izuzetno je bitna u sustavu civilne zaštite, jer se najviše života spašava u prvih pola sata, čemu izuzetno doprinosi način na koji je organizirana civilna zaštita na lokalnoj razini. Svako događaj koji je iznenadan donosi neke probleme i poteškoće, stoga dajemo upute kako bi se, između ostalog, moglo najkvalitetnije odreagirati te da se sve snage mogu najbolje organizirati u pružanju pomoći. Zbog toga svaka JLS treba imati čelnika koji sve to treba organizirati i osigurati te imati planske dokumente temeljem kojih je sustav organiziran – rekao je Huzjak.

Osim novoizabranih, u predavanjima sudjeluju i čelnici JLS koji su već osposobljeni, sve u svrhu kako bi ponovili gradivo, što je Huzjak pohvalio.

Nakon osposobljavanja čelnika, do sredine iduće godine provest će se i osposobljavanje članova Stožera, s naglaskom na upravljanja izvanrednim događajima te provođenje mjera i postupaka za učinkovito djelovanje u nesrećama i katastrofama. U navedenom razdoblju, Ravnateljstvo će organizirati i provesti osposobljavanja za ukupno 173 novoimenovana čelnika JLS i 2624 novoimenovana članova stožera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, osobito na cestama u Dalmaciji gdje je moguće zadržavanje veće količine vode na kolniku. U priobalju puše jak vjetar. U Lici mjestimice pada snijeg. Mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program