Prethodni članak
Sljedeći članak

Osjetite potrese koji ne postoje? Stručnjaci tvrde da su to fantomski potresi

Tjedan dana mnogi se trzaju na svaki zvuk - tramvaj, automobil, vjetar, lupanje vratima - i stalno im se čini kao da se sve i dalje trese pod nogama.


Tjedan dana prošlo je od razornog potresa koji je pogodio Sisak, Petrinju i okolicu. Tjedan dana mnogi se trzaju na svaki zvuk - tramvaj, automobil, vjetar, lupanje vratima - i stalno im se čini kao da se sve i dalje trese pod nogama. Psiholozi nas tješe govoreći kako su strah, stres, anksioznost i tjeskoba potpuno normalni nakon traume koju smo doživjeli, a isto vrijedi i za taj stalni osjećaj drhtanja tla pod nogama koji ima stručan naziv - fantomski potresi - objavio je na Twitteru Europsko-mediteranski seizmički centar (EMSC).

Stručnjaci su objasnili da ti potresi postoje samo u našoj glavi i da je za sve kriva trauma. Fantomski potresi fenomen su koji je dobro poznat psiholozima te kažu kako je to jako česta pojava nakon strašnog šoka koji je snašao tijelo, koje je zapravo i dalje u napetom stanju očekujući novu opasnost.

Najmanji zvukovi poput otvaranja vrata, prolaska vjetra kroz prozor ili škripanja kreveta mogu se protumačiti kao potres, a ponekad tih zvukova uopće ni nema - nego smo sve umislili od straha. Koliko je točno da trenutno osjećamo i one male potrese i koliko su česti potresi, od recimo, magnitude 1,6-2,5, na našem području? Odgovor je dao Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na svojoj stranici.

Kada nema buke i gužve po cesti i ulicama, normalno je da čujemo više zvukova i da na njih više obraćamo pažnju, ali trenutno mnogi doživljavaju upravo te, fantomske potrese. Ipak, oni koji osjećaju veliki strah doista mogu osjetiti i potres koji je 2,0 - pogotovo ako je popraćen tutnjavom i bukom. Inače, da nismo doživjeli toliko jakih potresa, ovi manji bili bi neprimjetni.

Hrvatska godišnje ima i više od 200 malih potresa, magnitude do 2,5 po Richteru, a ta brojka se povećava nakon jačih potresa - baš poput onog koji je 29. siječnja u 12:19 uznemirio ljude, piše  Večernji.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook