Prethodni članak
Sljedeći članak

'Osim makete nogometnih stadiona, volio bih izraditi nešto iz svoje rodne Marije Bistrice'

Josip Maršić rodom iz Marije Bistrice, već 6 godina živi u Münchenu u Njemačkoj i bavi se veoma kreativnim i posebnim hobijem


Josip Maršić rodom je iz Marije Bistrice, a već 6 godina živi u Münchenu u Njemačkoj. Po struci je inženjer elektrotehnike i prvenstveno je zbog posla preselio u Njemačku. U slobodno vrijeme Josip se bavi veoma kreativnim i zanimljivim hobijem, a to je izrađivanje maketa poznatih građevina i kućica. Kako kaže Josip, sasvim slučajno je počeo s tim.

 

- Prije 7 godina sam otišao na godinu dana u Beč volontirati u dječji vrtić pa sam tamo klincima izrađivao različite stvari od kartona. Tu se je već počela stvarati ideja da se bavim time, ali malo aktivnije sam se počeo time baviti prije kojih 2 godine zbog dosta slobodnog vremena. Istovremeno sam se educirao o raznim tehnikama pa sad već mogu napraviti i puno kompliciranije stvari, kao npr. zadnji rad Stadion Kantride u Rijeci. Sve je krenulo nagovorom prijatelja da izradim maketu stadiona Maksimir. Pošto sam veliki zaljubljenik u nogomet, volim izrađivati u toj tematici pa mi je cilj izraditi cijelu kolekciju maketa stadiona iz Hrvatske, Europe i šire – kazao je Josip i dodao kako inspiracija većinom dolazi sama kad ugleda neku zanimljivu građevinu pa ju poželi vidjeti i prekopirati u smanjenom obliku.

 

 

Bez velikih troškova

Za izradu svojih maketa uglavnom koristi stvari koje bi inače završile u smeću, a to su boce, karton, papir, čačkalice, štapići... Josip kaže da je njegov rad većinom izrađen od otprilike 80% od otpada te da nema nikakvih velikih troškova što se tiče izrade, jedino što kupuje su boje, ljepila i neki modelarski proizvodi poput trave i sl. Za izradu neke zahtjevnije makete potrebno mu je oko 50 do 100 sati rada, a to sve ovisi o mjerama makete i o sitnim detaljima. – Veoma je bitno kod izrade dobro isplanirati i odrediti mjere u kojima će se izrađivati. Od svih maketa kojih sam izrađivao, najzahtjevnija mi je bila ona tatine kleti, za nju mi je bilo potrebno najviše vremena jer sam želio da bude ista do najsitnijeg detalja – pojasnio je Josip. - Do nedavno javnost baš i nije znala što izrađujem, no nedavno sam na svome Facebook profilu objavio slike svojih radova koje sam zadnje izradio. Netko od prijatelja je dalje podijelio slike te je Kantrida u Rijeci kod Riječana bila pravi hit. Ima jako puno pozitivnih komentara i dosta velikog interesa u vezi prodaje i raznoraznih poslovnih ponuda – rekao je.

 

 

Novi život za odbačene predmete

Josip je rekao kako uz makete izrađuje i neke druge kreativne stvari, kao što je izrada unikatnih stolnih lampica za koje koristi također predmete koji bi inače završili u smeću, ali im on udahne novi život. Što se tiče daljnjih planova, Josip veli da još uvijek nekih osobitih planova nema. – Sve mi je to došlo malo naglo, da je uopće netko primijetio moj rad. Nastavit ću i dalje izrađivati makete stadiona i nastaviti to kao hobi zasad. Pošto je dosta velik interes nastao oko toga, možda kroz neko vrijeme u budućnosti i taj hobi unovčim, ali zasad mi to nisu prioriteti.Trenutno „gradim“ jedan Meksički stadion te ću uskoro započeti Olympiapark u Münchenu. Ima još par detalja kojih moram završiti na Maksimirskom stadionu. Pošto sam iz Marije Bistrice, osim nogometnih stadiona, volio bih i izraditi maketu Marije Bistrice koja bi obuhvaćala crkvu i centar Marije Bistrice, ali to još nisam skroz isplanirao – kazao je.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook