Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavski SDP napao gradonačelnika, a on im kupio kalkulatore na poklon


Nakon što smo objavili članak o modernizaciji javne rasvjete u Oroslavju, koju je najavio gradonačelnik Emil Gredičak (HDZ), stigla je reakcija tamo oporbenog SDP-a.

KREĆE MODERNIZACIJA JAVNE RASVJETE U OROSLAVJU

Priopćenje Gradske organizacije SDP-a Oroslavje prenosimo u cijelosti:

„Kako je gradonačelnik Emil Gredičak potpuno nepotrebno i bez znanja Gradskog vijeća zadužio Grad za gotovo 2 milijuna kuna

SDP GO Oroslavja reagira na vijest o projektu modernizacije javne rasvjete u gradu Oroslavju,  kojim će Grad navodno postati prvi hrvatski grad koji će kompletno modernizirati i rekonstruirati javnu rasvjetu.

Prema navodima iz članka objavljenom na stranicama zagorje.com gradonačelnik Emil Gredičak je u ime Grada Oroslavja potpisao sa tvrtkama Omega Software i Grenke iz Zagreba te Solar Zagorje iz Oroslavja sporazum o rekontrukciji i modernizaciji javne rasvjete na području grada Oroslavja i to vrijednosti 1.834.000,00 kn. Projekt predviđa da se rekonstruira cjelokupna javna rasvjeta na području grada Oroslavja, iako je više od 90% javne rasvjete rekonstrirano za mandata prijašnjeg gradonačelnika Ivana Tuđe, kada je postojeća rasvjeta  zamijenjena  novim štedljivim i kasnije LED žaruljama, a mreža još proširena. Za tu svrhu investirano je oko 900.000 kuna, a troškovi električne energije su u razdoblju od 2014. do 2016. s 500.000 kn godišnje smanjeni na 200.000 kn, pri čemu su najveće uštede napravljene u 2014. i 2015. god. kada su dobivena sredstva od Ministarstva gospodarstva u iznosu od 250.000 kn, tako da se cijela investicija tijekom tri godine u potpunosti isplatila. Stoga će daljnje uštede biti minimalne, jer lampi sa žarnom niti koje najviše troše više gotovo ni nema.

Pitamo se zašto i za čiji interes netko želi mijenjati postojeću, tek godinu do dvije staru i još ispravnu rasvjetu i nepotrebno potrošiti gotovo 2 milijuna kuna za  novu? To je kao da cestu koju smo obnovili i asfaltirali prije godinu – dvije, sada ponovno  kompletno asfaltiramo. Kome je to u interesu?

 SDP grada Oroslavja smatra da se nova rasvjeta  neće isplatiti kroz uštedu, a niti će se njome još nešto više dodatno uštediti. Osim toga, pitamo se što će biti s postojećom rasvjetom koja se zeli maknuti? Gdje će ona završiti? Zašto se jednostavno sa što manje troškova ne dovrši postojeća mreža javne rasvjete, a da se novac iz proračuna iskoristi za neke druge, građanima Oroslavja puno korisnije stvari, poput uređenja cesta, nastavka izgradnje nogostupa itd. I konačno, zašto se grad Oroslavje odriče mogućnosti dodatnog financiranja rekonstrukcije preostale mreže javne rasvjete kroz izvanproračunska sredstva trećih izvora.

S obzirom na sve navedeno pozivamo gradonačelnika da ovaj nepotreban sporazum što prije raskine jer je to jedino ispravno i u interesu svih građana grada Oroslavja.“

Gradonačelnikov odgovor

No, SDP-ove navode i optužbe gradonačelnik Gredičak u potpunosti demantira i odbacuje, čak štoviše, kako stoji u njegovom odgovoru, kupio im je kalkulatore na poklon kako bi spriječio 'daljnje neistinite izračune'. Gradonačelnikov odgovor također prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik Emil Gredičak

„Kome u gradskom SDP-u smeta ušteda u proračunu i modernizacija javne rasvjete?

SDP grada Oroslavja iznosi grube neistine vezano uz modernizaciju i rekonstrukciju javne rasvjete u gradu Oroslavju, a na štetu svih građanki i građana grada Oroslavja.

1. Grad se ne zadužuje za "gotovo 2 mil. kuna" nego će otplatiti najam iz uštede, tj. neće se povećati stavke u proračunu namjenjene za javnu rasvjetu nego će se smanjiti za do 50%.

2. Za vrijeme mandata g. Ivana Tuđe, nije 90% postojeće rasvjete zamijenjeno LED rasvjetom, nego točno 13,25 %, dok je dio mreže proširen. Nadam se da nije točna činjenica da je za to potrošeno 900 000,00 kuna?!

3. Spomenuta već postojeća LED rasvjetna tijela neće se mijenjati, već isključivo zastarjela, te ekološki i troškovno neprihvatljiva.

4. Sukladno Sporazumu o provedbi NEWLIGHT projekta, sklopljenog između Grada i KZŽ,  a kojeg je potpisao g. Ivan Tuđa 2015. godine, Oroslavje se obvezalo na provedbu rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete do kraja 2018. godine, a što mi upravo i činimo - ispoštovat ćemo Sporazum koji je potpisan od strane tadašnjeg SDP-ovog gradonačelnika i to u "pola cijene"!

5. Zaključak Akcijskog plana zaprimljenog u grad 25.08.2017. temeljem potpisanog sporazuma iz 2015. (g. I. Tuđa potpisnik) je između ostalog i financiranje putem EPC Ugovora čiji bi ukupni trošak za grad Oroslavje bio 3 685 000,00 kuna. Što bi rezultiralo povećavanjem godišnjeg rashoda i na što mi nismo htjeli pristati.

6. Natječaj je raspisan na temelju "Energetskog pregleda javne rasvjete" i to na način koji je prihvatljiv "Akcijskim planom rekonstrukcije, modernizacije i upravljanja sustavom javne rasvjete" od strane REGEA-e

7. Naravno, da ćemo iz ostvarene uštede asfaltirati i prometnice i nogostupe, ali i sve one radove koji će biti u interesu kvalitetnijeg života svih građanki i građana Oroslavja!

8. Kako bi spriječili daljnje neistinite izračune, kupio sam 13 kalkulatora članovima gradske organizacije SDP-a grada Oroslavja koje si slobodno mogu podignuti u prostorijama grada Oroslavja, a mogu im i poslati poštom ukoliko im je tako lakše.“

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A7 između odmorišta VRATA JADRANA i čvora MATULJI u smjeru GP Rupa promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. . Molimo korisnike za strpljenje.  Zbog pojačanog, povremeno gusto...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program