Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavčanin osuđen jer je rekao bivšoj: 'Financijski ću te iscrpiti, zagorčati ću ti život'


Općinski sud u Zlataru, njegova stalna služba u Donjoj Stubici, proglasila je krivim 32-godišnjeg Oroslavčanina jer je, kako su naveli u presudi, „počinio psihičko nasilje u obitelji prema bivšoj izvanbračnoj supruzi, čime je kod iste izazvao osjećaj uznemirenosti“, budući da joj je 10. svibnja 2022. godine preko mobitela rekao: "financijski ću te iscrpiti i zagorčati ti život".

Sud je u obrazloženju presude naveo da optužni prijedlog protiv 32-godišnjeg Oroslavčanina podnijela policija, ali on se nije odazvao ni na jednu od dvije zakazane glavne rasprave, pa je sud uzeo iskaz njegove bivše izvanbračne supruge te mu sudio i presudio u odsutnosti, proglasivši ga krivim i odredivši mu novčanu kaznu u iznosu od 3 tisuće kuna.

Njegova bivša partnerica svjedočila je kako su u izvanbračnoj zajednici bili od 2016. do 2020. godine, tijekom kojih su dobili i dijete, koje sada ima 4 godine. Prema njenim riječima, on je ubrzo nakon početka zajedničkog života počeo prema njoj iskazivati verbalnu agresiju na način da ju je psovao i nazivao kurvom, pa kad to više nije mogla trpjeti, vratila se u kuću svojih roditelja, gdje i danas živi sa svojim djetetom te roditeljima. U početku su imali dogovor da će plaćati alimentaciju za dijete, ali kako ništa nije plaćao, obratila se Centru za socijalnu skrb te su ga oni opomenuli da je to dužan plaćati i brinuti se za dijete. U posljednje dvije godine platio joj je samo tri mjesečne alimentacije, a u posljednjih trinaest mjeseci niti kune. Također se nije pridržavao niti određenih susreta sa djetetom jer je često izostao bez ikakvog javljanja, a često također u zadnji čas javio da neće doći. Zadnji kontakt s njim dijete je imalo 30. lipnja 2022. kada su oboje s njom skupa otišli u Zagreb kod zubara. Nakon toga nikada ju više nije posjetio niti nazvao. Prije godinu, dvije, dijete je zbog toga znalo biti jako tužno i znalo se rasplakati jer tata nije došao kako je obećao pa su joj u Centru za socijalnu skrb savjetovali da s djetetom krene kod psihologa u Obiteljski centar u Krapinu. Otišle su tamo nekoliko puta i na kraju su joj psiholozi savjetovali da više ne treba dolaziti budući da dijete više nije iskazivalo tugu i agresivnost.

Također, sudu je objasnila da ranije nasilničko ponašanje bivšeg izvanbračnog supruga nije prijavljivala policiji jer se nadala da će se popraviti, no tijekom proljeća 2022. ga je više puta znala telefonski nazvati i podsjetiti da joj već mjesecima ništa nije dao za dijete pa ju je znao na telefon psovati i vrijeđati. Tako i 10. svibnja 2022. kada ga je nazvala i zamolila da joj uplati barem nešto za dijete jer će ga u protivnom morati tužiti, on joj je na telefon rekao da će je financijski potpuno iscrpiti i zagorčati život njoj i djetetu. Obzirom da je sklon lažima i promjenama ponašanja te agresivnosti, doista se preplašila da bi nešto mogao učiniti njoj ili djetetu, posebice dok ide na posao ili vodi dijete u vrtić, odnosno kad nije kod kuće sa svojim roditeljima. U kontaktu sa djelatnicima Centra za socijalnu skrb savjetovana je da mora prijaviti svako nasilničko ponašanje pa je isto prijavila policiji jer je doista bila uznemirena i prestrašena te u neprestanoj napetosti da bi se iznenada mogao pojaviti ili učiniti nažao njoj i djetetu.

Isto tako, prijavila je Općinskom državnom odvjetništvu da joj ne plaća alimentaciju, pa su donijeli rješenje da joj je u iduće dvije godine dužan platiti zaostatak od 15.000,00 kuna. To rješenje primila je nedavno i do sada joj još ništa nije uplatio. Također je pred Općinskim građanskim sudom Zagrebu, podnijela zahtjev za samostalno skrbništvo jer on ionako ne skrbi za dijete i ne doprinosi za njezino uzdržavanje. Na taj sud ona se tri puta odazvala, a on se tri puta nije odazvao i očekuje da će sud uskoro donijeti odluku o njezinom samostalnom skrbništvu.

Sve to navedeno je u obrazloženju sudske presude koja je jučer javno objavljena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook