Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavčani obilježili 30. obljetnicu pogibije svog sumještana, hrvatskog branitelja Stjepana Lepčina


U petak je u Oroslavju obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stjepana Lepčina. Na njegov su grob vijence i svijeće položili Lepčinova obitelj, prijatelji i suborci, ali i delegacija Grada Oroslavja, na čelu s gradonačelnikom Viktorom Šimunićem.

Oroslavski branitelji svake godine obilježavaju ovu obljetnicu, no ove godine, obzirom da se radi o 30. obljetnici, obilježavanje je organizirano u suradnji s Gradom Oroslavjem.

Lepčinov nećak, Ivan Šalec, prisjetio se ratnih dana, kada je zajedno sa svojim ujakom i grupom dragovoljaca Zagorskom bojnom djelovao na ratištu na Valebitu, a potom i na području Posavine, odnosno kod Orašja u 106. brigadi HVO – a. – Prilikom pokušaja oslobađanja sela Vidovica, ujak je krenuo u izviđačku misiju i tamo je naišao na zasjedu u kojoj su ga ubili, 6. svibnja. 1992. – ispričao nam je Šalec, dodavši kako je Lepčin bio aktivan i u automoto sportu Oroslavja, gdje je vozio moto i auto utrke.

Obilježavanju je prisustvovao i Dragutin Poturica, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić sa sjedištem u Jakovlju, koji je zajedno s Lepčinom formirao Zagorsku bojnu.

Nakon polaganja vijenaca na Gradskog groblju u Oroslavju, služena je sveta misa za sve branitelje iz Domovinskog rata, a potom je u Domu kulture prikazan dokumentarni film 'Tak je to bile' o Zagorskoj bojnoj i dobrovoljačkoj satniji Ban Josip Jelačić. Obilježavanju su pucanjem iz kubura prisustvovali i članovi Kuburaškog društva 'Tri kralja'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook