Prethodni članak
Sljedeći članak

Oroslavčani i Zlatarščani organizirali prvo gljivarsko druženje nakon korona – pauze

U Športsko – rekreacijskom centru Jarki u Stubičkim Toplicama okupilo se 50 – ak članova GD Maglen i GD Medenka te prijatelja društava


Gljivarsko društvo 'Maglen' Oroslavje i Gljivarsko društvo 'Medenka' Zlatar organizirali su prošle subote prvo gljivarsko druženje nakon korona – pauze. Pedesetak gljivara i prijatelja društva okupilo se u Športsko – rekreacijskom centru Jarki u Stubičkim Toplicama. Druženju se pridružio i predsjednik Hrvatskog gljivarsko – mikološkog saveza Branko Bartolić. – Zaista je osvježenje za nas gljivare da se konačno možemo naći i slobodno podružiti, poštivajući sve naložene mjere. Posebno mi je drago da smo ovdje u Zagorju, pošto je Krapinsko – zagorska korona free županija – istaknuo je Bartolić. Dodao je kako je zbog epidemije koronavirusa ovogodišnja skupština Savzea održana on line, no uskoro kreću gljivarska druženja, a ovo u Jarkima je prvo.

 

- Na jesen ćemo vjerojatno imati više druženja, iduće slijedi u rujnu u Zlataru, zatim 19.9. u Ravnoj Gori, na novoj lokaciji, što će biti prvo druženje na nivou Saveza. Ove godine nas je napustio znalac i jedan od najvećih gljivara Hrvatske Romano Božac, no mi ćemo nastaviti njegov rad i nadam se da ćemo na nivou priče o Muzeja gljiva Hrvatske naći svoje mjesto – istaknuo je predsjednik Bartolić. Potpredsjednik GD Maglen Vitomir Mikulec poklonio je gostima par gljivarskih štapova, a svi prisutni počastitili su se gljivarskim kotlićem, roštiljem i kolačima, za što su se pobrinuli domaćini i organizatori. Gljivari su i prošetali šumom, a predsjednik Bartolić komentirao je gljivarsku predsezonu. - Danas se našlo malo gljiva, što se može očekivati u ovo vrijeme. Prethodne su godine bile takve da su izlazile gljive koje nisu uobičajene za to doba godine, no u normalna vremena, lipanja je početak, predsezona, a prava sezona gljivarenja je jesen – istaknuo je Branko Bartolić. Druženju je prisustvovao i načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak, koji je naglasio da je centar Jarki prekrasno mjeso za odmoriti dušu i tijelo. – Zahvaljujem gljivarskim društvima na ovoj inicijativi, ovo mjesto se treba popularizirati, ovdje su najbolje šume u Zagorju, a podsljemenska zona je bogomdana za gljivarenje – rekao je Beljak.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook