Prethodni članak
Sljedeći članak

OPREZ: Tri lijeka u prometu mogu izazvati ozbiljne srčane aritimije


Tri lijeka u prometu u Hrvatskoj mogu izazvati ozbiljne srčane aritimije te se pacijenti i liječnici koji ih propisuju pozivaju na velik oprez, piše Danica.

Riječ je o Plivinu lijeku Corprotect 1000 mg meke kapsule i lijekovima tvrtke Viatris naziva Omacor 1000 mg i Dualtis 1000 mg meke kapsule.

“Nositelji odobrenja Viatris i Pliva su u suradnji s Agencijom za lijekove uputili pismo zdravstvenim radnicima o povišenom riziku od atrijske fibrilacije, ovisnom o dozi lijeka. Rizik je kod bolesnika koji su liječeni lijekovima koji sadrže etilne estere omega-3 kiselina te boluju od kardiovaskularnih bolesti ili imaju kardiovaskularne rizične faktore.
Ovi lijekovi su namijenjeni za snižavanje razine triglicerida (hipertrigliceridemija), u slučajevima kada prilagodba prehrane i ostale ne-farmakološke mjere nisu dostatne.

Sustavni pregledi i analize kliničkih ispitivanja ukazali su na to da postoji povišeni rizik od atrijske fibrilacije, ovisan o dozi lijeka, u bolesnika koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili imaju kardiovaskularne rizične faktore te su liječeni lijekovima koji sadrže etilne estere omega-3 kiselina, u odnosu na placebo.

Uočeni rizik od atrijske fibrilacije je najviši uz dozu od 4 g dnevno.Zdravstveni radnici trebaju uputiti bolesnike da potraže medicinsku pomoć ako razviju simptome atrijske fibrilacije. U slučaju razvoja atrijske fibrilacije, liječenje ovim lijekovima treba trajno prekinuti.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje“, priopćili su u srijedu ih Agencije za lijekove.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook