Prethodni članak
Sljedeći članak

Operiran je pacijent za kojeg se kasnije saznalo da je pozitivan na koronavirus

Dvanaest liječnika i medicinskih sestara je u izolaciji, svi pacijenti u čijoj blizini je bio testirat će se na koronavirus


foto izvor: kbcsm.hr

Od jutros smo u ratnom stanju zajedno s epidemiolozima, evakuiramo pacijente s intenzivne i sve dezinficiramo – rekao je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak, a ratno stanje koje spominje nastalo je zbog starijeg traumatološkog pacijenta koji je u četvrtak operiran u Vinogradskoj zbog višestrukih prijeloma i rupture slezene, a kod prijema na hitnom traktu je rekao da ne postoji nikakva mogućnost da je bio u kontaktu s virusom, prenosi 24sata.

U petak je pacijent premješten s intenzivne na odjel, i liječnici su u popdnevnim satima doznali da je muškarcu nedavno u posjeti kod kuće bio rođak iz Njemačke koji je zaražen virusom. - Odmah smo poslali njegov uzorak na testiranje u Zaraznu, i prof.dr. Markotić mi je u noći na subotu javila da je nalaz pozitivan. Muškarac je premješten u Zaraznu, a pacijenta koji je ležao do njega smjestili smo na poseban izolacijski odjel koji smo imali pripremljen. Svi pacijenti u čijoj je blizini bio testirat će se na virus, i zbog svega nam je sada dvanaest liječnika i sestara u izolaciji – kaže nam prof.dr. Mario Zovak dodajući da se sada cijela intenzivna i operacijski trakt dezinficiraju.


Ravnatelj Vinogradske ne zamjera pacijentu, iako je ugrozio ljude najtežeg zdravstvenog stanja, one smještene na intenzivnoj, od kojih neki praktički trenutno ni nemaju imunitet. Prof.dr. Zovak kaže da je zaraženi pacijent bio u teškom stanju i krvario je u trbuh, pa su indikacije za hitnu operaciju bile posve opravdane. Smatra da pacijent nije dovoljno ozbiljno shvatio upozorenja, vjerujući da nema opasnosti, jer je rođak iz Njemačke ušao u Hrvatsku bez ikakvih komplikacija. Mjere su mu određene tek nakon povratka u Njemačku, prenosi 24sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook