Prethodni članak
Sljedeći članak

Općini Radoboj odobrena sredstava za sanaciju nerazvrstanih cesta oštećenih potresom


Ministarstvo  mora, prometa i infrastrukture je početkom siječnja 2022. godine objavilo otvoreni

Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava - Vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Koprivničko-križevačke županije

Svrha Poziva bila  je uspostava redovnog funkcioniranja sustava te obnova i dovođenje infrastrukture s pripadajućim građevinama u području prijevoza na razinu prije potresa. Pod pojmom infrastruktura i pogon u području prijevoza podrazumijevaju se osnovne infrastrukturne građevine s pripadajućim građevinama koje su u funkciji prometa.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih financijskih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosio je 224.172.882,00  kuna, koji je osiguran u Državnom proračunu iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU).

Općina Radoboj je na predmetni Poziv prijavila operaciju Sanacije nerazvrstanih cesta oštećenih u potresu i to dvije nerazvrstane ceste NC O11- Kiseljaki i NC-RI11-ŽC2122 Biruši.

Nakon provedenih potrebnih provjera dostavljene dokumentacije Općina Radoboj  je ovih dana dobila obavijest o provedenim fazama postupka dodjele bespovratnih financijskih sredstava, kojom je utvrđeno da projektni prijedlog udovoljava svim zahtjevima navedenih faza, te je odabran za četvrtu fazu dodjele: sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava.  Ovom Odlukom su općini Radoboj odobrena  bespovratna sredstva  za sanaciju nerazvrstanih cesta u iznosu od 961.561,57 kuna. Ukupna vrijednost investicije sanacije nerazvrstanih cesta oštećenih potresom  iznosi 1.674.994,06 kuna.

 Prihvatljivi troškovi za Projektni prijedlog sanacije nerazvrstane ceste NCO11- Kiseljaki  koji  se financiraju iz Fonda solidarnosti, a odnose se na sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa,  iznose 421.987,51 kunu odnosno 51,15%., dok su sredstva koja se odnose na poboljšanje samog stanja nerazvrstane ceste osiguravaju u proračunu općine Radoboj u iznosu od 403.012,49 kuna odnosno 48,85%.

Za projektni prijedlog sanacije nerazvrstane ceste NC-RI11-ŽC2122 Biruši-Kamenečki  prihvatljivi troškovi koji   se financiraju iz Fonda solidarnosti, a odnose se na sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa, odnosno vraćanje ceste u stanje prije potresa iznose 539.580,00 kunu odnosno 63,48%, a sredstva koja će Općina Radoboj osigurati u svom Proračunu radi poboljšanja stanja nerazvrstane ceste iznose 310.420,00 kuna, odnosno 36,52%.

Prijavama na javne pozive koje su  objavila nadležna Ministarstva, a odnosili su  se na saniranje šteta koje su  nastale uslijed djelovanja potresa  28. i 29. prosinca 2020. godine, Općina Radoboj ukupno je osigurala 2.961.561, 57 kuna za sanaciju istih, što je još jednom dokaz kvalitete projektnih prijedloga koje Općina Radoboj priprema u skladu sa najvišim standardima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook