Prethodni članak
Sljedeći članak

Općini Lobor iz Europske unije stiglo preko 1,2 milijuna kuna

U konačnici cijela investicija izgradnje dječjeg vrtića, vrijednog gotovo 10 milijuna kuna, pokrit će se sredstvima s nacionalne razine, odnosno fondova Europske unije, kaže načelnica Ljubica Jembrih


 Nakon što je završena jedna od najvažnijih i najvećih investicija u proteklih nekoliko godina, izgradnja Dječjeg vrtića Ivančica, vrtićki kapaciteti su popunjeni, a djeca i roditelji zadovoljni što je ujedno i najveća pohvala projektu, u Općinu Lobor stiglo je još dobrih vijesti.

Naime, vrijednost izgradnje Dječjeg vrtića iznosi nešto manje od 10 milijuna kuna, od čega je 7,4 milijuna kuna sufinancirano iz Programa ruralnog razvoja, a ostatak sredstava osigurala je Općina iz kreditnih zaduženja. Sada bi se ta zaduženja mogla smanjiti jer će 50 posto općinskih troškova sufinancirati Europska unija. Da je riječ o vrlo značajnoj pomoći koja će stići na adresu Općine Lobor, potvrdila je i načelnica Ljubica Jembrih, pojasnivši kako se radi o iznosu od 1.289.434,29 kuna. - Ova sredstva su nam itekako dobrodošla. Zahvaljujući tome, smanjit ćemo svoje kreditno zaduženje za visinu dobivenih sredstava. Ukupno sufinanciranje Europske unije iznosit će 50 posto naših ukupnih troškova, a financiranje preostalih 50 posto možemo zatražiti od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Zahtjev za nadoknadu sredstava već smo predali i u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te čekamo prvu kontrolu, nakon toga i odluku o samom projektu – naglasila je načelnica Jembrih zaključujući da će se u konačnici cijela investicija izgradnje dječjeg vrtića, vrijedna gotovo 10 milijuna kuna, pokriti sredstvima s nacionalne razine, odnosno sredstvima Europske unije. S obzirom da izvorni proračun Općine Lobor iznosi 5 milijuna kuna, a izgradnja Dječjeg vrtića je zaista velika i skupa investicija, ova sredstva su svakako značajna. Pohvalivši Program ruralnog razvoja, načelnica Jembrih istaknula je kako je on značajan za sve manje općine s manjim proračunom. - Zasada imamo pet europskih projekata i u svakom projektu imamo svoj dio sufinanciranja gdje se i kreditno zadužujemo, a upravo zahvaljujući ovom programu koji pokriva naš udio u financiranju projekta, moći ćemo normalno nastavimo raditi na svemu što je potrebno našoj Općini i našim stanovnicima – zaključila je načelnica Jembrih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook