Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina povećala postotak sufinanciranja vrtića: 'Želimo rasteretiti roditelje'


Na sjednici Općinskog vijeća održanoj u srijedu, Općina Lobor još je jednom dokazala kako su joj najmlađi u fokusu. Naime, kako bi se odgovorilo na sveopća poskupljenja s kojima su mještani, a posebno roditelji najmlađih suočeni, Općina Lobor povećava iznos kojim će sufinancirati ekonomsku cijenu dječjeg vrtića.

Kako je objasnila načelnica Ljubica Jembrih, dosad je Općina ekonomsku cijenu financirala s 55 posto, a roditelji su pokrivali ostatak od 45 posto. No, Općina je kao dio demografskih mjera koje provodi odlučila na sebe preuzeti većinski dio iznosa.

- Drago mi je što ćemo roditeljima naših najmlađih mještana odsad sufinancirati boravak njihove djece u vrtiću sa 60 posto. Na taj način želimo rasteretiti njihov kućni budžet, a ujedno i zadržati mlade na svom području te im biti poželjno mjesto za život, rad i stvaranje obitelji – rekla je načelnica Jembrih dodajući da unatoč povećanju ekonomske cijene vrtića, uvjetovanom rastom svih drugih cijena, roditelji djece koja pohađaju vrtić u Loboru i dalje imaju jednu od najpovoljnijih cijena vrtića kada se u obzir uzmu susjedne općine i gradovi.

Naime, prema toj odluci roditeljima vrtićaraca cijena će se povećati za 19,90 eura dok Općina na sebe preuzima iznos od 63,70 eura. Kod drugog djeteta, povećanje za roditelje je još manje i iznosi 7,96 eura dok Općina pokriva iznos od 71,67 eura. Podsjetimo i da roditeljima troje vrtićaraca Općina za treće dijete podmiruje punu ekonomsku cijenu od 318,53 eura.

Općinski vijećnici prihvatili su i izvješće o radu načelnice u drugoj polovici 2022. godinu koju su, unatoč svim izazovima, obilježili brojni projekti te izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna. Spomenimo i da u prilog transparentnosti, učinkovitosti i ekonomičnosti rada ove općinske uprave ide i bezuvjetno mišljenje financijske revizije.

U 2022. godini planirani prihodi ostvareni su na 83-postotnoj razini, odnosno u iznosu od 14,1 milijuna kuna. Samo prošle godine u općinski proračun slilo se 9,1 milijuna kuna bespovratnih sredstava s nacionalne i europske razine.

Iz Središnjeg državnog ureda za demografiju u mlade u Općinu Lobor stiglo je 220 tisuća kuna za program sufinanciranja plaća odgojiteljima u dječjem vrtiću. Također, iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stigla je potpora od 100 tisuća kuna za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta što je jedan od prioriteta ove općinske uprave.

Također, bespovratna je potpora ostvarena i iz Ministarstva kulture i medija i to za uređenje Društvenog doma Lobor, odnosno za postavljanje pozornice, a s ciljem poboljšanja uvjeta u svom dječjem vrtiću, Općina se prijavila na natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te ostvarila bespovratna sredstva u iznosu većem od 61 tisuće kuna.

Osim potpora s nacionalne razine, valja spomenuti i europske projekte kojih na području Lobora ne nedostaje, a što pokazuje i smjer za koji se ova općinska vlast na čelu s načelnicom Jembrih opredijelila. Nakon jednog od najvažnijih i najvećih projekata u povijesti Općine, izgradnje novog Dječjeg vrtića Ivančica Lobor, uspješno su povukli sredstva i za njegov nastavak, odnosno opremanje zgrade.

U prošloj godini, Općina Lobor ostvarila je 82 posto planiranih rashoda. Naime, u 2022. godini Općina je nastavila ulagati u svoje mještane i to kroz razne programe i mjere pomoći. Tako je za subvencije poljoprivrednicima utrošila 30 tisuća kuna, a za stipendije, jednokratne novčane pomoći, naknade za novorođenčad, božićnice i sufinanciranje školske kuhinje iz svog proračuna izdvojila gotovo pola milijuna kuna.

Budući da su modernizacija nerazvrstanih cesta i stvaranje jednakih komunalnih uvjeta u svim naseljima jedan od prioriteta ove općinske vlasti, Općina Lobor u prošloj je godini za održavanje komunalne infrastrukture izdvojila preko 1,1 milijun kuna. Tako su se, uz sanaciju čak šest dionica nerazvrstanih cesta, gradili i javna rasvjeta i nova dječja igrališta. U prošloj je godini započeo i projekt izgradnje teniskog igrališta, staze za rolanje i dječjeg igrališta Vojnovcu. Riječ je o jednoj od kapitalnih investicija čiji je cilj stvaranje uvjeta za bavljenje sportom i rekreacijom.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i prvi ovogodišnji rebalansa proračuna koji sada iznosi, i na prihodovnoj i rashodovnoj strani, nešto manje od 5,1 milijun eura. Radi se o povećanju od 283 tisuće eura. Riječ je o značajnom povećavaju sredstava za sanaciju nerazvrstanih cesta koje su oštećene u potresu i to u iznosu od 410 tisuća eura, dok će se 100 tisuća eura utrošiti na sanaciju klizišta, odnosno prometnice u Vojnovcu Loborskom. Ti projekti financiraju se preko Fonda solidarnosti i radi se o 100-postotnom financiranju.

Načelnica Jembrih s ponosom je naglasila i veliki projekt za koji bi Općina mogla uskoro dobiti potvrdu. -Nova stavka u proračunu je projekt kojeg smo upravo danas uspješno prijavili, a vjerujem da ćemo za njega ostvariti bespovratna sredstva. Radi se o Centru za starije osobe Lobor. Njegova vrijednost je veća od 6 milijuna eura, a mi smo u proračunu osigurali stavku od 2 milijuna eura. Objekt bi imao 93 smještajnih kreveta, a prema procjeni, njegovom bi se izgradnjom otvorilo i 56 novih radnih mjesta. Projekt se u 100-postotnom iznosu financira iz NPOO-a odnosno sredstvima Europske unije - kazala je Jembrih dodajući da bi projekt prema procjenama, odnosno tablicama bodovanja trebao dobiti "zeleno svjetlo". Partner na projektu je Krapinsko-zagorska županija.

Na sjednici Općinskog vijeća utvrđeno je da je za postizanje planiranih ciljeva u gospodarenju otpadom u narednom razdoblju potrebno dodatno intenzivirati suradnju između jedinica lokalnih samouprava i komunalnog poduzeća Komunalac Konjščina.

-Općina Lobor će i dalje provoditi nadzor lokacija na kojima je uočeno povremeno nelegalno odlaganje otpada u svrhu sprječavanja nastajanja novih divljih odlagališta, sprječavati ili smanjivati štetno djelovanje otpada na ljudsko zdravlje i okoliš smanjenjem količine otpada u nastanku i proizvodnji, intenzivnije raditi na edukaciji pravnih i fizičkih osoba, uspostavi informacijskog sustav gospodarenja otpadom te unaprijediti sustav odvojenog sakupljanja otpada – rekla je načelnica Jembrih

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook