Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Lobor zbog izgradnje vrtića kreditno se zadužuje za 6 milijuna kuna

Novi vrtić ima kapacitet za smještaj osamdesetero djece, a načelnica ističe kako vjeruje da će interesa biti


Na jučerašnoj sjednici Općinskog vijeća općine Lobor donesena je odluka o zaduživanju za realizaciju kapitalnog projekta izgradnje i opremanja zgrade dječjeg vrtića. Kako je pojasnila načelnica Ljubica Jembrih Općina se zadužuje za 6 milijuna kuna kod Zagrebačke banke, čiji su uvjeti za dobivanje kredita bili povoljniji nego kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kako bi izgradila dječji vrtić koji Lobor do sada nije imao.

– Kao što znate, mi smo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dobili 7.440.000 kuna, što je maksimalni iznos potpore, dok je ukupna vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića 9.627.747 kuna. Ovu razliku od 2,5 milijuna kuna ćemo provući kroz kredit na 5 godina, a samih 7, 4 milijuna nakon što će nam agencija uplatiti i prvu ratu, odnosno avans od 50 posto vraćamo banci i odmah nam se smanjuje kamata - rekla je načelnica Ljubica Jembrih. Inače, izgradnja vrtića je desetogodišnji san Loboraca.

Novi vrtić ima kapacitet za smještaj osamdesetero djece, a načelnica ističe kako vjeruje da će interesa biti. – Vjerujemo da ćemo vrtić popuniti. Već sada imamo u vrtićima i čuvaonicama 52 djece, a još uvijek ima doma mališana koje čuvaju djedove i bake. I to je sve veći problem, jer i djedovi i bake još rade, tako da neki roditelji ni ne mogu stupiti u radni odnos jer nemaju gdje ostaviti dijete – istaknula je načelnica Jembrih.

Inače, rok za realizaciju projekta od početka uvođenja u posao je 16 mjeseci, plus još 5 mjeseci za papirologiju, a načelnica kaže da će zasigurno bit izgrađen i prije toga roka, u 2021. godini. Na sjednici nije bilo vijećnika SDP-a, HSS i HSU-a, a odluka o zaduživanju donesena je jednoglasno sa osam glasova prisutnih vijećnika na sjednici. Na sjednici je, između ostalog, donesena odluka o prvom rebalansu proračuna za 2020. godinu zbog kreditnog zaduženja od 6 milijuna kuna i sada on iznosi 33,6 milijun kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook