Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice ne čeka konkretne poteze Vlade već sama privlači iseljenike

Sve više ljudi svoja prebivališta u 'jeseni' svog života mijenjaju za život u Krapinskim Toplicama


- Ovog sam ljeta u Hrvatskoj provela tri mjeseca i najvećim dijelom boravila u Krapinskim Toplicama. Osjećala sam se izuzetno sigurno i redovito rekreirala u vašem vodenom parku. Usluge frizera i wellness tretmani su kod vas znatno povoljniji nego u Njemačkoj, a kvaliteta usluge me ugodno iznenadila. Planiram iduće godine u Krapinskim Toplicama provesti šest mjeseci, a razmišljam čak i o kupnji vlastitog stana kako bih u Krapinskim Toplicama mogla neograničeno boraviti. Naime, mojoj kćeri, zetu i unucima se ovdje također jako sviđa, a ja si ovdje s njemačkom mirovinom mogu priuštiti bolju kvalitetu života nego tamo gdje sada živim. (Bad Cannstadt) – rekla nam je Maria Rothfuß.

 

Jasna Vukas svoje prebivalište u Zagrebu već je trajno zamijenila Krapinskim Toplicama. – Odluka o trajnoj zamjeni prebivališta iz ugodnog ambijenta u Zagrebu gdje sam provela cijeli život, za ovaj u Krapinskim Toplicama nije bila tek puka slučajnost. Nevjerojatan spoj vode i zelenila u kotlini okruženoj 'bregima' daje energiju koja se i te kako odražava na mentalno i fizičko zdravlje. Zdravstvena logistika za treću dob daje sigurnost, a blizina Zagreba upražnjava potrebe za kulturnim i inim sadržajima koje manje sredine nemaju konstantno tijekom cijele godine. Svaki susret sa zagrebačkim prijateljima uvijek započinje komentarom – pa ti svaki puta dolaziš sve mlađa i radosnija! To su razmišljanja dviju gospođa, a nemalo je onih koji počinju ili već razmišljaju u tom smjeru.

Idealno mjesto za treću dob


To nije čudno ako se uzme u obzir da je područje općine Krapinske Toplice postalo idealno mjesto za život u trećoj životnoj dobi što je velik potencijal za koncept potpomognutog stanovanja. Upravo o tome govorilo se na Četvrtom hrvatskom iseljeničkom kongresu 'Povratak – stvarnost ili utopija' kojeg je organizirao Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva u središtu Matice Hrvatske u Zagrebu, a na prvom panelu s temom politike povratništva u lokalnim zajednicama sudjelovao je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić. Tom je prilikom naglasio kako Općina koristi svaku moguću prigodu da se predstavi hrvatskim iseljenicima.

 

- Hrvatsku, zbog prirodnih ljepota, mnogi doživljavaju kao jedan veliki nacionalni park. Međutim, u tom šarenom mozaiku prirodne baštine zanemaren je naš balneološki potencijal. Prema nalazima Akademije medicinskih znanosti mi imamo 222 lokacije s prirodnim ljekovitim činiteljima, od kojih je 20 u Krapinsko - zagorskoj županiji. Nažalost, hrvatske toplice nedovoljno su afirmirane na nacionalnoj razini, a kamoli međunarodno – rekao je Svažić te dodao da mnogi u općini vide dobar potencijal za život u trećoj životnoj dobi kada je potrebno potpomognuto stanovanje.


Krapinske Toplice imaju izvrsno polazište


- Naša se lokalna ekonomija zasniva na korištenju termalnih izvora. Danas, kad govorimo o Europskom zelenom planu i važnosti brige za zdravlje, destinacije s termalnim izvorima bivaju sve značajnije, ne samo zbog primjene termalne vode u terapijske i rekreacijske svrhe, već i zbog njezine energetske vrijednosti. Taj potencijal želimo intenzivno promovirati i spremni smo podržati sve konkretne projektne prijedloge – istaknuo je načelnik Svažić koji je iseljenicima predstavio poticajne mjere Općine Krapinske Toplice i zone u kojima je moguće ulagati u turističke, zdravstvene i rezidencijalne projekte. - Blizina Zagreba, kvalitetna medicinska infrastruktura te postojanje kvalitetne lokalne radne snage iz područja zdravstva i uslužnih djelatnosti predstavljaju izvrsno polazište za razvoj koncepcije potpomognutog stanovanja. Prostorno - planska dokumentacija je sređena, lokalne pristojbe su poticajne, a lokalna i regionalna samouprava dokazano ulagačima pruža podršku pri dobivanju svih potrebnih dozvola. S ciljem poboljšanja javne infrastrukture efikasno koristimo modele nacionalnog i europskog sufinanciranja – istaknuo je Svažić. S njim se složio i Marin Sopta iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva upozorivši da bi državni vrh RH, a pritom je mislio na sve stranke, a ne samo na Vladu, mora konačno odlučiti jesu li za povratak naših iseljenika ili ne. Krapinske Toplice u tom smislu ne čekaju, već rade, a rezultati su već vidljivi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u Gorskom kotaru, dok su kolnici mokri i skliski u Dalmaciji.  Jadranska magistrala (DC8) u Podgori, danas 15. svibnja 2021. godine od 05:00 do12:00 sati bit će zatvorena za sav pro...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program