Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice ne čeka konkretne poteze Vlade već sama privlači iseljenike

Sve više ljudi svoja prebivališta u 'jeseni' svog života mijenjaju za život u Krapinskim Toplicama


- Ovog sam ljeta u Hrvatskoj provela tri mjeseca i najvećim dijelom boravila u Krapinskim Toplicama. Osjećala sam se izuzetno sigurno i redovito rekreirala u vašem vodenom parku. Usluge frizera i wellness tretmani su kod vas znatno povoljniji nego u Njemačkoj, a kvaliteta usluge me ugodno iznenadila. Planiram iduće godine u Krapinskim Toplicama provesti šest mjeseci, a razmišljam čak i o kupnji vlastitog stana kako bih u Krapinskim Toplicama mogla neograničeno boraviti. Naime, mojoj kćeri, zetu i unucima se ovdje također jako sviđa, a ja si ovdje s njemačkom mirovinom mogu priuštiti bolju kvalitetu života nego tamo gdje sada živim. (Bad Cannstadt) – rekla nam je Maria Rothfuß.

 

Jasna Vukas svoje prebivalište u Zagrebu već je trajno zamijenila Krapinskim Toplicama. – Odluka o trajnoj zamjeni prebivališta iz ugodnog ambijenta u Zagrebu gdje sam provela cijeli život, za ovaj u Krapinskim Toplicama nije bila tek puka slučajnost. Nevjerojatan spoj vode i zelenila u kotlini okruženoj 'bregima' daje energiju koja se i te kako odražava na mentalno i fizičko zdravlje. Zdravstvena logistika za treću dob daje sigurnost, a blizina Zagreba upražnjava potrebe za kulturnim i inim sadržajima koje manje sredine nemaju konstantno tijekom cijele godine. Svaki susret sa zagrebačkim prijateljima uvijek započinje komentarom – pa ti svaki puta dolaziš sve mlađa i radosnija! To su razmišljanja dviju gospođa, a nemalo je onih koji počinju ili već razmišljaju u tom smjeru.

Idealno mjesto za treću dob


To nije čudno ako se uzme u obzir da je područje općine Krapinske Toplice postalo idealno mjesto za život u trećoj životnoj dobi što je velik potencijal za koncept potpomognutog stanovanja. Upravo o tome govorilo se na Četvrtom hrvatskom iseljeničkom kongresu 'Povratak – stvarnost ili utopija' kojeg je organizirao Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva u središtu Matice Hrvatske u Zagrebu, a na prvom panelu s temom politike povratništva u lokalnim zajednicama sudjelovao je načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić. Tom je prilikom naglasio kako Općina koristi svaku moguću prigodu da se predstavi hrvatskim iseljenicima.

 

- Hrvatsku, zbog prirodnih ljepota, mnogi doživljavaju kao jedan veliki nacionalni park. Međutim, u tom šarenom mozaiku prirodne baštine zanemaren je naš balneološki potencijal. Prema nalazima Akademije medicinskih znanosti mi imamo 222 lokacije s prirodnim ljekovitim činiteljima, od kojih je 20 u Krapinsko - zagorskoj županiji. Nažalost, hrvatske toplice nedovoljno su afirmirane na nacionalnoj razini, a kamoli međunarodno – rekao je Svažić te dodao da mnogi u općini vide dobar potencijal za život u trećoj životnoj dobi kada je potrebno potpomognuto stanovanje.


Krapinske Toplice imaju izvrsno polazište


- Naša se lokalna ekonomija zasniva na korištenju termalnih izvora. Danas, kad govorimo o Europskom zelenom planu i važnosti brige za zdravlje, destinacije s termalnim izvorima bivaju sve značajnije, ne samo zbog primjene termalne vode u terapijske i rekreacijske svrhe, već i zbog njezine energetske vrijednosti. Taj potencijal želimo intenzivno promovirati i spremni smo podržati sve konkretne projektne prijedloge – istaknuo je načelnik Svažić koji je iseljenicima predstavio poticajne mjere Općine Krapinske Toplice i zone u kojima je moguće ulagati u turističke, zdravstvene i rezidencijalne projekte. - Blizina Zagreba, kvalitetna medicinska infrastruktura te postojanje kvalitetne lokalne radne snage iz područja zdravstva i uslužnih djelatnosti predstavljaju izvrsno polazište za razvoj koncepcije potpomognutog stanovanja. Prostorno - planska dokumentacija je sređena, lokalne pristojbe su poticajne, a lokalna i regionalna samouprava dokazano ulagačima pruža podršku pri dobivanju svih potrebnih dozvola. S ciljem poboljšanja javne infrastrukture efikasno koristimo modele nacionalnog i europskog sufinanciranja – istaknuo je Svažić. S njim se složio i Marin Sopta iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva upozorivši da bi državni vrh RH, a pritom je mislio na sve stranke, a ne samo na Vladu, mora konačno odlučiti jesu li za povratak naših iseljenika ili ne. Krapinske Toplice u tom smislu ne čekaju, već rade, a rezultati su već vidljivi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook