Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Krapinske Toplice na natječaju dobila više od milijun eura. Sredstva su strogo namjenska


Općinski proračun Krapinskih Toplica za 2023. godinu iznosi oko 4,9 milijuna eura. U razgovoru s načelnicom Općine, Gordanom Jureković, doznali smo koje su, uz redovita, uobičajena proračunska financijska izdvajanja, najbitnije stavke u tom proračunu.

Kako nam je rekla, jedna od bitnijih stavki odnosi se na prijeko potrebne sanacije klizišta. -Javili smo se na natječaj i iz Fonda solidarnosti odobreno nam je blizu 8 milijuna kuna. Riječ je o sanaciji ulice Jakoba Badla, koja zbog klizišta već godinama nije u funkciji jer je neprohodna i za to je planirano 2,7 milijuna kuna. Također, za sanaciju klizišta u Mirnoj ulici, prema groblju, odobreno nam je 4,5 milijuna kuna, a radovi na toj sanaciji trebali bi krenuti uskoro. Isto tako, odobreno nam je i oko 500 tisuća kuna + PDV za sanaciju jednog manjeg klizišta u Maloj Erpenji. Jedina otegotna okolnost u čitavoj priči su nam rokovi jer sve mora biti završeno do 30. lipnja. Što znači da u tom roku trebamo sve isprojektirati, ishoditi građevinske dozvole, napraviti natječaj i odabrati izvođača te potom sve te radove realizirati. I to je ono što nas malo brine, ali, eto, ja sam optimist i vjerujem da ćemo uspjeti sve to odraditi u tom kratkom roku – ispričala nam je načelnica Jureković.

 

Što se tiče ravnomjernog investiranja i ulaganja u sva općinska naselja, načelnica Jureković ima zanimljiv pogled na to.  -Svjesna sam da su neka naselja na području naše općine tijekom prošle godine bila zapostavljena, ali naš je plan da se svake godine intenzivnije fokusiramo na pojedina naselja, tako ćemo se i ove godine fokusirati na ona naselja koja prošle godine nisu bila u fokusu. Na primjer, prošle godine nije ništa napravljeno u naselju Viča Sela, ali ove godine ćemo ih osvijetliti, odnosno, oni će dobiti javnu rasvjetu. To je samo jedan primjer. Naime, smatramo da nije praktično da se svake godine u svakom naselju nešto malo pošto poto i reda radi napravi, nego da kad se krene investirati u jedno naselje, da se onda te godine tamo napravi maksimalno koliko je moguće – pojašnjava načelnica Jureković i dodaje kako će se nova, moderna rasvjeta s LED svjetiljkama tijekom 2023. godine postavljati i u dijelovima naselja Mala Erpenja, Klokovec, Selno, Oratje i Gregurovec. Isto tako, naglasila je, oko 2,6 milijuna kuna, odnosno, 347 tisuća eura, bit će potrošeno za asfaltiranje čak trinaest dionica nerazvrstanih cesta u šest naselja na području općine, a isto tako planirano je i 139 tisuća eura za izgradnju nogostupa uz županijsku cestu od Zagrebačke ulice prema Vrtnjakovcu.

Kad je riječ o protekloj, 2022. godini, ona je financijski, kaže načelnica, bila uglavnom obilježena vraćanjem velikih dugova koji su naslijeđeni od prethodne općinske vlasti. - Ostali su dugovi za asfaltiranje cesta iz 2020. godine, koje mi već godinu i pol rješavamo. Počeli smo to odmah rješavati još 2021. godina, a samo protekle, 2022. godine smo za to platili milijun i 200 tisuća kuna. Ostalo nam je još za ovu, 2023. godinu platiti 650 tisuća kuna, dakle, sve to za ceste iz 2020. godine. Teška je to bila situacija koju smo zatekli, ali, srećom, eto, uspjela sam dogovoriti s dobavljačima da im ta stara dugovanja plaćamo postepenu, na rate. Isto tako vratili smo 400 tisuća kuna za projekt nogometnog igrališta, kojeg je Općina trebala završiti do ožujka 2021. godine, dakle, prije nego što je upravljanje Općinom preuzeo sadašnji saziv Vijeća i prije nego što sam ja stupila na dužnost. Naime, bivši načelnik dao je Ministarstvu zadužnicu na 400 tisuća kuna, a kako projekt nije realizirao, Ministarstvo nam je poslalo obavijest da će nam poslati zadužnicu na naplatu ako ne vratimo 400 tisuća kuna koje je Općina dobila za taj projekt. I eto, morali smo iznaći sredstva kako bismo vratili te novce, budući da su naši prethodnici taj novac potrošili na nešto drugo, a projekt nisu ostvarili. Nas je na računu, kad smo preuzimali upravljanje Općinom, dočekalo tek 80 tisuća kuna. Isto tako, vrlo važna stavka je obaveza od 1,5 milijuna kuna, koliko je temeljem Sporazuma Općina bila dužna isplatiti DVD-u Krapinske Toplice za izgradnju novog vatrogasnog doma. Dok mi nismo došli, nije otplaćena ni jedna jedina kuna. Uspjeli smo tijekom 2021. godine isplatiti 400 tisuća kuna, a tijekom prošle, 2022. godine, isplatili smo preko 1,1 milijun kuna, dakle, sve. No, taj vatrogasni dom još uvijek nije u potpunosti plaćen. Naime, DVD Krapinske Toplice za njega je dužan još preko milijun kuna. Ne plaćaju se ni izvođači, niti kredit, tako da se bojim da će i to biti jedan veliki problem, ali to je obveza DVD-a – ispričala nam je načelnica Jureković.

 

Također, kaže načelnica Jureković, bivša općinska vlast na čelu s HDZ-ovim načelnikom Ernestom Svažićem uzela je od države beskamatni zajam u iznosu od 1,3 milijuna kuna, kojeg nisu vratili, niti ga počeli vraćati. – Mene je bivši načelnik prilikom primopredaje uvjeravao da taj zajam Općina uopće neće morati vratiti. Tako da oni nisu otplatili ni kune, a država je onda nama prošle godine 'sjela' na račun i uzimali su si četiri mjeseca po 165 tisuća kuna, a to nas, nažalost, čeka i ove godine, dok se taj kredit ne otplati u cijelosti – rekla nam je načelnica Jureković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook