Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina Hum na Sutli preuzela postupak izvlaštenja vlasništva zemljišta za potrebe izgradnje rotora

Općina je tim Sporazumom preuzela provođenje procedure izvlaštenja vlasnika određenih dijelova zemljišnih čestica na kojima će se graditi budući „rotor“, a Hrvatske ceste će izvršiti financijsko obeštećenje prema vlasnicima zemljišta


Hrvatske ceste bit će investitor značajne investicije na području Huma na Sutli, rotora na državnoj cesti D206 na mjestu priključka nove državne ceste DC-233 prema Poslovnoj zoni Drajža, a koji će omogućiti olakšano prometovanje građanima, a posebno gospodarstvenicima koji posluju u poduzetničkoj zoni. Najavio je to još 2018. godine načelnik Zvonko Jutriša, a sada ta investicija kreće i u realizaciju.

Da bi se ovaj vrlo važan projekt što prije realizirao Općina Hum na Sutli na sebe je preuzela postupak izvlaštenja vlasništva zemljišta za potrebe izgradnje rotora. Iz tog je razloga potpisan sporazum između Hrvatskih cesta i Općine Hum na Sutli o prijenosu poslova provođenja izvlaštenja vlasništva zemljišta za potrebe izgradnje „rotora“.

- Općina je tim Sporazumom preuzela provođenje procedure izvlaštenja vlasnika određenih dijelova zemljišnih čestica na kojima će se graditi budući „rotor“, a Hrvatske ceste će izvršiti financijsko obeštećenje prema vlasnicima zemljišta. Pri tome se primjenjuje isti model kakav je već primijenjen u postupku izvlaštenja vlasnika na potezu od Stražaplastike do OMCO Hrvatska za potrebe izgradnje državne ceste DC-233 kroz Poslovnu zonu Drajža – pojasnio je načelnik Jutriša, koji će se truditi da se ta procedura odradi što žurnije. Naime, Hrvatske ceste nemaju formalno – pravnih kapaciteta u svojoj službi i kada bi njih čekali, da oni provedu postupak izvlaštenja, to bi se moglo itekako otegnuti i do godine dana, a Općini je u interesu taj dio odraditi što prije.

- Kompletnu formalno-pravnu proceduru će provesti Općina Hum na Sutli angažirajući Odvjetnički ured gđe. Narančić uz suglasnost i pomoć državne Uprave. Izgradnja rotora rasteretit će promet na tom dijelu, jer je na toj dionici bilo gotovo nemoguće skretanje prema poslovnoj zoni, skretalo se pod šiljatim kutom, posebice je otežano prometovanje za brojne šlepere koji svakodnevno prolaze tom dionicom – kaže Jutriša, koji vjeruje da bi procedura trebala ići relativno normalno, jer nema puno vlasnika koje treba obeštetiti, no u pitanju su ipak mjeseci. Nadamo se da ćemo te radnje odraditi u periodu vremena, a koje je Hrvatskim cestama potrebno za provođenje javne nabave te početak gradnje nove državne ceste od Stražaplastike prema OMCO-u – ističe načelnik.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook