Prethodni članak
Sljedeći članak

'Općina Bedekovčina ima jaku viziju te jak potencijal, a načelnik Ban može biti ponosan da ono što Općina zacrta, to i ostvari'

Općina Bedekovčina danas slavi svoj Dan kao i dan Župe svete Barbare


Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan općine Bedekovčina koji se obilježava na dan zaštitnice općine, svete Barbare. Sjednica je održana u Srednjoj školi Bedekovčina, a  otvorio ju je predsjednik općinskog vijeća Željko Novosel koji je čestitao svim mještanima Bedekovčine te vodstvu općine uz riječi kako je iza općine Bedekovčina uspješna godina.

Pozdrave je uputila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je bila spriječena doći no u poruci je rekla kako je Bedekovčina najmnogoljudnije mjesto koje se nalazi u najljepšem frtalju Hrvatske. Riječ je potom preuzela dječja načelnica Marta Mutak koja je rekla kako općina Bedekovčina daje veliku podršku djeci i mladima te radi mnogo za zajednicu, a pobrojala je sve aktivnosti koje su provodila djeca te što je sve Općina osigurala za djecu i mlade. Između ostalog, istaknula je kako je Općina u ovoj godini izdvojila 14% proračuna u korist djece i mladih.

Prikazan je i promotivni film u kojem je prikazano koji su sve važni projekti realizirani na području Općine u 2019. godini. Izdvojen je projekt reciklažnog dvorišta koji je otvoren ovaj ponedjeljak, realiziran je projekt revitalizacije dijela perivoja Gornja Bedekovčina u sklopu projekta HICAPS. Općine je uključena  u projekt Zeleno srce Zagorja, tu je izgradnja društvenog doma u Martincu Orehovičkom, projekt osiguravanja besplatnih pristupnih točaka za Internet WiFi4EU, izgradnja vanjskog igrališta kod OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, izgradnja dječjeg igrališta u Grabama i Židovinjaku te sportskog igrališta u naselju Jalšavec, a istaknuto je kako su sljedeći prioriteti Općine izgradnja sunčane elektrane u Poznanovcu te dogradnja dječjeg vrtića i proširenje za tri vrtićke skupine. Spomenute su sve bedekovčanske udruge koje uspješno rade kroz cijelu godinu temanifestacije. Istaknuto je kako se Bedekovčina ponosi manifestacijom Sajam i izložba vina, Igrajte nam mužikaši, Ljeto na Bajerima i Susret riječi. Riječ je potom preuzeo načelnik Darko Ban.

- Temeljne smjernice našeg rada su briga o djeci i mladima, obrazovanje, socijalna osjetljivost, poticanje razvoja poduzetništva i turističkih potencijala. Također, jedan od stupa uspjeha je i njegovanje tradicijskih običaja i vrijednosti, a rad i aktivnost naših udruga nesporan je segment uspjeha i razvoja.Kao dokaz našeg rada dovoljno je istaknuti činjenicu kako smo ove godine proveli i započeli s provedbom mnogobrojnih projekata ukupne vrijednosti nešto više od 6 milijuna i 400 tisuća kuna što smo imali priliku vidjeti i čuti u prikazanom videu. Prijavili smo i brojne projekte za koje još uvijek čekamo odluke . Na javni poziv Hrvatskih voda prijavljeni su projekti „Sanacija klizišta u Magdalenićevoj ulici.“, vrijednosti 4.396.115,63 kuna i projekt Sanacija klizišta na Groblju Orehovica i na nerazvrstanoj cesti uz Groblje Orehovica.“ u vrijednosti 1.315,321,25 kuna. Na Javni poziv Ministarstva kulture prijavljeni su projekti „Rekonstrukcija Kulturnog doma Martinec Orehovički“.- I. faza, vrijednosti 1.000,000,00 kuna i projekt „Energetska obnova Stare škole kod crkve svete Barbare“ vrijednosti 1.600,000,00 kuna, a na Poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijavljen je projekt „Mali princ“ vrijednosti 1.499,263,08 kuna – istaknuo je Ban i dodao kako je  u svrhu poticanja poduzetništva, Općina donijela Program poticanja vrijedan 115.000,00 kuna, putem kojeg se poduzetnicima dodjeljuju potpore za olakšavanje poslovanja novoosnovanim obrtima i tvrtkama te sufinanciraju troškovi izrade projektnih prijedloga. Također, kako bi poduzetnicima pružili vjetar u leđa Općinsko vijeće donijelo je Odluku o izmjenama Odluke o komunalnoj naknadi kojom su poduzetnici oslobođeni plaćanja komunalne naknade u prve tri godine poslovanja u određenom postotku . - Ministarstvu državne imovine upućeni su zahtjevi za darovanjem Spomen doma NOB-a Poznanovec te nogometnog igrališta NK Inkop Poznanovec, te očekujemo pozitivnu Odluku vlade RH – rekao je Ban.

U ime zagorskih načelnika i načelnika obratio se načelnik općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić koji je rekao da je Općina Bedekovčina kvalitetan i odan partner budući da općine Zlatar Bistrica i Bedekovčina rade na brojnim projektima. – Općina Bedekovčina ima jaku viziju i jak potencijal, što se tiče ljudi i financijskog dijela. Načelnik Ban može biti ponosan da ono što Općina zacrta, to i ostvari.– rekao je Miholić.

Župan Željko Kolar čestitao je Dan općine i Dan Župe, a čestitao je i načelniku Banu i njegovom timu na sjajnom poslu kojeg rade. Kolar je iskoristio priliku da izdvoji kako u kojem smislu sve Krapinsko-zagorska županija financijki 'pokriva' općinu Bedekovčina. – U ovoj je godini Županijska uprava za ceste u Lugu Orehovičkom napravila projekt proširenja prometnice i sanacije te propusta u visini od 65 000 kuna, a u Poznanovcu je napravljena sanacija i ugradnja mikroasfalta dionice od 500 metara u vrijednosti od 140 tisuća kuna. Treću godinu zaredom u ugovoru između Zagorskog vodovoda, Općine Bedekovčina i Krapinsko-zagorske županije radimo visoku zonu vodoopskrbe, a u ovoj godini to su Martinevec Orehovički i Brestovec Orehovički, a ukupna investicija je 116 000 kuna od čega jednu trećinu pokriva Krapinsko-zagorska županija – rekao je Kolar dodavši kako su Županija i Općina sve manifestacije digli na  višu razinu. – Vjerujem da je kroz manifestacije Sajam vina i Igrajte nam mužikaši Županija dala svoj obol što smo popraćene od strane Županije sa 170 tisuća kuna. Vodili smo brigu o poljoprivrednicima  na području Krapinsko-zagorske županije pa tako i na području općine Bedekovčina pa smo kroz OPG Danijel Sinković i OPG Framont dodijelili 66 000 kuna bespovratnih sredstava, a pratili smo i rad jedne od najaktivnijih braniteljskih udruga iz Bedekovčine te popratili njihov rad za 22 875 kuna. Naš prioritet je školstvo pa smo se uključili u uređenje knjižnice u Brestovcom Orehovičkom s knjižnim fondom, sufinancirali smo radne bilježnice u ukupnoj  vrijednosti od 75 999 kuna, a od čega je za Osnovnu školu Bedekovčina izvodjeno 50 158 kuna, a za Osnovnu školu Brestovec Orehovički 25 841 kunu. Županija je sudjelovali i u izgradnji crkve u Poznanovcu. Do sada smo izdvojili 432 tisuće kuna iz Županijskog proračuna, a za sljedeću godinu osigurali smo dodatnih 100 tisuća kuna. Tu je i projekt izrade javne rasvjete za crkvu koja je u vrijednosti 132 tisuće kuna koju će kompletno financirati Krapinsko-zagorska županija. Do kraja godine potpisat ćemo ugovor za energetsku obnovu škole Srednje škole Bedekovčina. Natječaj je završen i pred odabirom smo izvođača radova. Vrijednost investicije će biti 88 400 000 kuna – rekao je Kolar. – Ovdje ima ogromnog ljudskog potencijala, a to se vidi u ekipi koju vodi načelnik i njegovi najbliži suradnici, vidi se u gospodarstvenicima i sjajnim udrugama koji rade sjajan posao, posebno čestitam nagrađenima– istaknuo je Kolar.

Na njegove riječi i riječi načelnika Miholića nadovezao se potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. – U Bedekovčini  djeluje sinergija. U županiji koja je površinom mala te pripada donjoj sredini po broju stanovnika, a na prvom mjestu je po broju stanovnika po kvadratnom metru, važno je da općine i gradovi  bez obzira na politički pripadnost surađuju te da zajedno razvijaju razne projekte, od onih socijalnih pa sve do projekta komunalne infrastrukture. Nadam se da će načelnik Ban u sljedećem razdoblju zadržati elan koji ima i da će u sljedećem razdoblju i dalje biti Darko Ban, načelnik za svaki dan – istaknuo je Hajdaš Dončić.

Na kraju sjednice dodijeljene Općinske Nagrade. Nagradu za životno djelo dobio je Željko Bajza za značajan doprinos razvoju kožarske industrije u Poznanovcu, zasluge u osnivanju književno recitalne manifestacije „Susret riječi“ (tadašnje manifestacije Susret mladih pjesnika i recitatora Poznanovec) koja je ove godine obilježila 50. godišnjicu postojanja te aktivnostima kroz programe u Srednjoj školi Bedekovčina prilikom izrađivanja skripti i udžbenika za zanimanja u kožarskoj i obućarskoj industriji. Nagradu su dobili Udruga Društvo Sveti Martin povodom 20. godišnjice uspješnog djelovanja i promicanja izvornih vrijednosti, običaja i kulturne baštine Općine Bedekovčina i Hrvatskog zagorja, Dražen Sedak za uspješno dugogodišnje vođenje obrta Elektrosedak, Ivan Jurina za 111 puta dobrovoljno darovanu krv, Ivan Bertić za postignute sportske uspjehe kao član KBK- a „Zmaj“ Bedekovčina. Nagradu je posmtrno dobio i Mladen Koprek za promicanje položaja i ugleda Općine Bedekovčina u zemlji i inozemstvu. Zahvalnice su dobili Srednja škola Bedekovčina, Dragica Burek, Nevenka Jurjec, Vladimir Šenjug, Marijan Cingula, Marija Ocvirek,  Franjo Habulin, Stjepan Hrvoj, Željko Postonjski te Milan Ocvirek 'Milek'. Prisutnima se obratio dobitnik Nagrade za životno djelo Željko Bajza koji je pročitao i pjesmu povećenu Bedekovčini, a ime onih koji su dobili zahvalnice prisutnima se obratio Marijan Cingula.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook