Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ono što djeca rade u virtualnom okruženju je tema koju bi trebalo dovesti za obiteljski stol'

O temi „Koristi i rizici modernih tehnologija za djecu i mlade“ govorila je docentica na studiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lucija Vejmelka


U Zelenoj dvorani Grada Zaboka održana je edukacija sociologa na temu „Koristi i rizici modernih tehnologija za djecu i mlade“. – Ovo je događanje prije svega kreirano zato da bi socijalni radnici s područja naše županije, koji rade veoma važan posao od društvenoga značaja na nivou čitave društvene zajednice, stekli dodatne kompetencije i da bi poboljšali svoj rad u kategoriji djece i mladih sa kojima se svakodnevno susreću. Na taj način će im biti omogućeno da svoja dodatna obrazovanja, koja trebaju steći uz svoj profesionalan rad, mogu obaviti na području KZŽ. Oni obavljaju svoje poslove u ustanovama zdravstva, ustanovama socijalne skrbi, domovima socijalne skrbi, društvenom sektoru, nevladinim udrugama. Zelena dvorana naš često prima tako da naše edukacije možemo tu održati– rekla je Dubravka Smolić, predsjednica Društva socijalnih radnika Krapinsko – zagorske županije.

Na ovu edukaciju se nam je prijavilo veći broj stručnjaka od očekivanih i ugodno sam iznenađene. Došle su nam kolegice i iz Varaždinske županije, sa područja Centra za socijalnu skrb Ivanec i Ludbreg. Također edukaciji prisustvuje edukaciji i nekoliko kolega psihologa koji će također dobiti bodove u svojim komorama – istaknula je Smolić.

O temi „Koristi i rizici modernih tehnologija za djecu i mlade“ govorila je docentica na studiju socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Lucija Vejmelka. - Razgovarali smo o nekim suvremenim trendovima kako i na koji način se naša djeca i mladi danas ponašaju u virtualnom okruženju te kojim rizicima su izloženi. Govorili smo i o tome na koji način možemo našu profesionalnu praksu usmjeriti da ih podržimo, da im pomognemo i da ih zapravo odgojimo što privatno, što profesionalno kako koristiti virtualno okruženje na pozitivan način i ne na njihovu štetu – kazala je docentica i dodala koji su rizici koji vrebaju u virtualnom svijetu. -Rizici su brojni s obzirom da se tehnologije ubrzano razvijaju, gotovo svakodnevno imamo pojavu nekog novog rizika. Ono o čemu najčešće razgovaramo je nasilje na internetu, ovisnost o internetu, seksualno iskorištavanje djece na internetu, prijevare na internetu, ovisnost o online igrama, kompulzivna online kupnja… Ovisnosti o online igrama je više specifičnije za dečke, a za cure više ovisnost o kupnji na shopping stranicama. Svi skupa se moramo paziti i čuvati, ono što djeca rade u virtualnom okruženju je tema koju bi trebalo dovesti za obiteljski stol jer je jako važno da se u obitelji  razgovara o aktivnostima djece na internetu i da na neki način dopustimo da i mi odrasli učimo od njih oko toga i o tome što se događa u virtualnom svijetu – objasnila je Vejmelka.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook