Prethodni članak
Sljedeći članak

Oni ne pitaju treba li pomoći životinjama, za lijekove, malima ili velikima - samo pomažu!

U ovo teško vrijeme u ŠUDIGO-u su pokazali i dokazali važnost razvijanja određenih ljudskih vrijednosti. Donirali su potrepštine skloništu 'Luč Zagorja, Crvenom križu, djeci u Nazorovoj, oboljelima od leukemije i limfoma u Čakovcu, a posljednja pošiljka otišla je u Glinu - kupljen je i odvezen školski pribor za cijeli jedan razred glinske srednje škole


- U ovoj sveopćoj krizi jedna od pogođenijih skupina svakako su djeca i mladi. Već gotovo godinu dana osim smanjenog socijalnog kontakta, izrazito je smanjen pristup vanškolskim aktivnostima, projektima, izravnim kulturnim i umjetničkim sadržajima koji utječu na njihov socijalni, kognitivni i emocionalni razvoj. Uz to, svjesni smo koliko je nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima otežan rad i limitirana mogućnost kvalitetnog održavanja ne samo nastavnog procesa već cjelokupnog vođenja odgojno - obrazovnih institucija. Ipak svjesni smo da svaka škola, osim što ima obrazovnu ulogu, treba se baviti i zadanim odgojnim elementima školskog kurikuluma. Naglasila bih važnost razvijanja određenih ljudskih vrijednosti kod učenika, kao što su osjetljivost prema potrebama drugih, tolerancija, uvažavanje različitosti, humanost i sl. – kaže ravnateljica Škole za umjetnost,dizajn i grafiku u Zaboku, Božica Šarić. Tko je, uvjerili smo se, u toj školi gdje su ozbiljnim promišljanjem i pedagoškim pristupom njeguje kultura takvog suodnosa i u prvi plan stavljaju upravo te vrijednosti. Pri tome, naglašava ravnateljica Šarić, vrlo je važno da i Uprava škole ciljano naglašava i podržava dobronamjernost i pomagalačku usmjerenost koja se naprosto prelijeva na cijeli kolektiv.

 

Sve što rade obogaćuje život učenika i škole


Učenici sve to prepoznaju, prirodno prihvaćaju i djeluju u tom smislu. 'Upravo su oni često inicijatori mnogobrojnih aktivnosti i akcija koje obogaćuju zasigurno njihov život ali i život škole. Volenteri "Šudigovci"s voditeljicom Valentinom Petric Klaužer, vrlo su aktivni i djeluju u svojoj zajednici na svim područjima. Iako je kroz ovo vrijeme bilo teško s učenicima provesti sve aktivnosti na terenu, u određene finalne aktivnosti uključivali su se i sami profesori. Spomenimo samo neke od njih, prekrasne, dobre, hvalevrijedne i korisne, namijenjene najrazličitijim grupacijama ljudi, a ono što im je zajedničko je da su rađene srcem i ljubavlju.

  

Skoliništu 'Luč Zagorja' čak 75 kilograma suhe hrane


Učenici prvog razreda medijskog tehničara (1.MT) s razrednicom Marinom Buhin proveli su akciju prikupljanja potrepština i donacija za napuštene životinje u skloništu Luč Zagorja. Cilj ove akcije bio je potaknuti volonterski duh među učenicima kroz razvijanje empatije prema napuštenim životinjama kao i podizanje svijesti o problematici napuštenih životinja i mogućnosti udomljavanja pasa ili mačaka koje se nalaze u skloništu. Učenici su prikupili deke, ručnike, uzice te 75 kg suhe hrane. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, učenici nisu bili u mogućnosti posjetiti sklonište, ali je njihove donacije na Međunarodni dan volontera dostavila je koordinatorica Volonterskog kluba škole Valentina Petric Klaužer.

 

Darovali i osjećaj ljudske blizine


U predblagdansko vrijeme, u suradnji Volonterskog kluba i izvannastavne aktivnosti Crveni križ prikupljali su se prehrambeni i higijenskei artikli za obitelji u našoj sredini koje žive u teškim materijalnim uvjetima. U akciji su nesebično sudjelovali i učenici i djelatnici Škole te su prikupili najosnovnije prehrambene artikle poput brašna, šećera, ulja, riže, soli, tjestenine, juhe u vrećici, mesnih i ribljih konzervi…'Zahvalni smo svima koji su se odazvali ovom humanom činu, pokazali solidarnost s osobama slabijega imovinskoga statusa i na taj način, osim materijalne pomoći, pružili i osjećaj ljudske blizine koja je u ovim izazovnim vremenima mnogima osobito puno značila, zahvalna je ravnateljica Božica Šarić.

 

Podbradci ili slinčeki za djecu u Nazorovoj


Učenici dizajneri odjeće s voditeljicom Andrejom Hozmec su s veseljem birali materijale poput starih majica, haljina i drugih odjevnih predmete koji su ne nosivi i kombinirali dezene koji su im bili na raspolaganju u krojačkoj radionici, koristeći se njima posebno dragom tehnikom patchworka, spajanja komadića tkanine u cjelinu. Tako su dobili dinamične, razigrane i vedre oblike. U ove male proizvode ugradili su puno truda, ponešto umijeća, a najviše lijepih želja za mališane. Budući da su ih učenici osmišljavali i šivali tijekom dodatnih aktivnosti na izradi modnih dodataka, kako se zove jedna od sekcija koje djeluju u sklopu Školske zadruge Plavi trnac, možemo slobodno reći da će mališani objedovati u unikatnim proizvodima.

 

Plastičnim čepovima do skupih lijekova


U okviru akcije "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" tijekom prosinca prikupljena je velika kutija plastičnih čepova i poslana u Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovec. 'Veliki odaziv ovoj akciji potvrđuje kako su naši učenici i nastavnici i ekološki osviješteni i spremni sudjelovati u humanitarnim aktivnostima. Ovo je već treća akcija prikupljanja čepova u našoj školi što potvrđuje njezin kontinuitet i održivost, kaže ravnateljica Šarić.

 

 

ŠUDIGO za Glinu


Potres u Baniji bio je povod brzom djelovanju naših učenika 2. razreda dizajna, njihovih roditelja i razrednice. Djelovali su efikasno, s voljom i otvorena srca. Razrednu je inicijativu potaknula razrednica 2. D razreda – Ivana Kotarski, svi su je sudionici objeručke prihvatili, a dvije su je ravnateljice – Božica Šarić (ŠUDIGO) i Marija Margušić-Novosel (Srednja škola Glina) – podržale.ŠUDIGO je na taj način pomogao Srednjoj školi Glina. Prikupljena su novčana sredstva kojima je kupljen školski pribor za jedan razred glinske srednje škole – 4. E, maturante.Novac je prikupljan tjedan dana. Magdalena Škreblin, predstavnica 2. razred dizajna u Vijeću učenika, s razrednicom je obavila kupovinu i pripremila pakete za svakoga od dvanaest učenika 4. E razreda. Učenicima su pripremljene bilježnice, pernice, olovke, gumice, šiljila, kemijske olovke, matematički pribor. Također, za svakoga su učenika pripremljene dvije maskice te nešto slatko i nešto slano (grickalice). Šudigovci su novim prijateljima pripremili i poruke podrške koje su isprintane i dodane u pakete. Paketi su sretno stigli u Petrinju u utorak 12. siječnja 2021. godine. Razrednica 2. D razreda, Ivana Kotarski, predala ih je Martini Grbeša, razrednici 4. E razreda. Ona će se pobrinuti da svaki od dvanaest učenika 4. E razreda Srednje škole Glina dobije svoj paket i tako jednostavnije započne drugo polugodište turbulentne nastavne godine. Učenici 4. E razreda o svemu su obaviješteni i prije no što su paketi stigli do njih, a njihove poruke govore u prilog tome kako je uistinu malo potrebno da se nekoga razveseli. Primjer dobre suradnje jedne razredne zajednice drugoj razrednoj zajednici je za svaku pohvalu. Baš kao i naš ŠUDIGO! 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Smanjena je vidljivost zbog magle mjestimice u Gorskom kotaru. Pojačan je promet na gradskim prometnicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.  A1 Zagreb-Split-Ploče: -zbog izvanrednog održavanja na vijaduktu Drežnik...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program