Prethodni članak
Sljedeći članak

Oni ne pitaju treba li pomoći životinjama, za lijekove, malima ili velikima - samo pomažu!

U ovo teško vrijeme u ŠUDIGO-u su pokazali i dokazali važnost razvijanja određenih ljudskih vrijednosti. Donirali su potrepštine skloništu 'Luč Zagorja, Crvenom križu, djeci u Nazorovoj, oboljelima od leukemije i limfoma u Čakovcu, a posljednja pošiljka otišla je u Glinu - kupljen je i odvezen školski pribor za cijeli jedan razred glinske srednje škole


- U ovoj sveopćoj krizi jedna od pogođenijih skupina svakako su djeca i mladi. Već gotovo godinu dana osim smanjenog socijalnog kontakta, izrazito je smanjen pristup vanškolskim aktivnostima, projektima, izravnim kulturnim i umjetničkim sadržajima koji utječu na njihov socijalni, kognitivni i emocionalni razvoj. Uz to, svjesni smo koliko je nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima otežan rad i limitirana mogućnost kvalitetnog održavanja ne samo nastavnog procesa već cjelokupnog vođenja odgojno - obrazovnih institucija. Ipak svjesni smo da svaka škola, osim što ima obrazovnu ulogu, treba se baviti i zadanim odgojnim elementima školskog kurikuluma. Naglasila bih važnost razvijanja određenih ljudskih vrijednosti kod učenika, kao što su osjetljivost prema potrebama drugih, tolerancija, uvažavanje različitosti, humanost i sl. – kaže ravnateljica Škole za umjetnost,dizajn i grafiku u Zaboku, Božica Šarić. Tko je, uvjerili smo se, u toj školi gdje su ozbiljnim promišljanjem i pedagoškim pristupom njeguje kultura takvog suodnosa i u prvi plan stavljaju upravo te vrijednosti. Pri tome, naglašava ravnateljica Šarić, vrlo je važno da i Uprava škole ciljano naglašava i podržava dobronamjernost i pomagalačku usmjerenost koja se naprosto prelijeva na cijeli kolektiv.

 

Sve što rade obogaćuje život učenika i škole


Učenici sve to prepoznaju, prirodno prihvaćaju i djeluju u tom smislu. 'Upravo su oni često inicijatori mnogobrojnih aktivnosti i akcija koje obogaćuju zasigurno njihov život ali i život škole. Volenteri "Šudigovci"s voditeljicom Valentinom Petric Klaužer, vrlo su aktivni i djeluju u svojoj zajednici na svim područjima. Iako je kroz ovo vrijeme bilo teško s učenicima provesti sve aktivnosti na terenu, u određene finalne aktivnosti uključivali su se i sami profesori. Spomenimo samo neke od njih, prekrasne, dobre, hvalevrijedne i korisne, namijenjene najrazličitijim grupacijama ljudi, a ono što im je zajedničko je da su rađene srcem i ljubavlju.

  

Skoliništu 'Luč Zagorja' čak 75 kilograma suhe hrane


Učenici prvog razreda medijskog tehničara (1.MT) s razrednicom Marinom Buhin proveli su akciju prikupljanja potrepština i donacija za napuštene životinje u skloništu Luč Zagorja. Cilj ove akcije bio je potaknuti volonterski duh među učenicima kroz razvijanje empatije prema napuštenim životinjama kao i podizanje svijesti o problematici napuštenih životinja i mogućnosti udomljavanja pasa ili mačaka koje se nalaze u skloništu. Učenici su prikupili deke, ručnike, uzice te 75 kg suhe hrane. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, učenici nisu bili u mogućnosti posjetiti sklonište, ali je njihove donacije na Međunarodni dan volontera dostavila je koordinatorica Volonterskog kluba škole Valentina Petric Klaužer.

 

Darovali i osjećaj ljudske blizine


U predblagdansko vrijeme, u suradnji Volonterskog kluba i izvannastavne aktivnosti Crveni križ prikupljali su se prehrambeni i higijenskei artikli za obitelji u našoj sredini koje žive u teškim materijalnim uvjetima. U akciji su nesebično sudjelovali i učenici i djelatnici Škole te su prikupili najosnovnije prehrambene artikle poput brašna, šećera, ulja, riže, soli, tjestenine, juhe u vrećici, mesnih i ribljih konzervi…'Zahvalni smo svima koji su se odazvali ovom humanom činu, pokazali solidarnost s osobama slabijega imovinskoga statusa i na taj način, osim materijalne pomoći, pružili i osjećaj ljudske blizine koja je u ovim izazovnim vremenima mnogima osobito puno značila, zahvalna je ravnateljica Božica Šarić.

 

Podbradci ili slinčeki za djecu u Nazorovoj


Učenici dizajneri odjeće s voditeljicom Andrejom Hozmec su s veseljem birali materijale poput starih majica, haljina i drugih odjevnih predmete koji su ne nosivi i kombinirali dezene koji su im bili na raspolaganju u krojačkoj radionici, koristeći se njima posebno dragom tehnikom patchworka, spajanja komadića tkanine u cjelinu. Tako su dobili dinamične, razigrane i vedre oblike. U ove male proizvode ugradili su puno truda, ponešto umijeća, a najviše lijepih želja za mališane. Budući da su ih učenici osmišljavali i šivali tijekom dodatnih aktivnosti na izradi modnih dodataka, kako se zove jedna od sekcija koje djeluju u sklopu Školske zadruge Plavi trnac, možemo slobodno reći da će mališani objedovati u unikatnim proizvodima.

 

Plastičnim čepovima do skupih lijekova


U okviru akcije "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" tijekom prosinca prikupljena je velika kutija plastičnih čepova i poslana u Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovec. 'Veliki odaziv ovoj akciji potvrđuje kako su naši učenici i nastavnici i ekološki osviješteni i spremni sudjelovati u humanitarnim aktivnostima. Ovo je već treća akcija prikupljanja čepova u našoj školi što potvrđuje njezin kontinuitet i održivost, kaže ravnateljica Šarić.

 

 

ŠUDIGO za Glinu


Potres u Baniji bio je povod brzom djelovanju naših učenika 2. razreda dizajna, njihovih roditelja i razrednice. Djelovali su efikasno, s voljom i otvorena srca. Razrednu je inicijativu potaknula razrednica 2. D razreda – Ivana Kotarski, svi su je sudionici objeručke prihvatili, a dvije su je ravnateljice – Božica Šarić (ŠUDIGO) i Marija Margušić-Novosel (Srednja škola Glina) – podržale.ŠUDIGO je na taj način pomogao Srednjoj školi Glina. Prikupljena su novčana sredstva kojima je kupljen školski pribor za jedan razred glinske srednje škole – 4. E, maturante.Novac je prikupljan tjedan dana. Magdalena Škreblin, predstavnica 2. razred dizajna u Vijeću učenika, s razrednicom je obavila kupovinu i pripremila pakete za svakoga od dvanaest učenika 4. E razreda. Učenicima su pripremljene bilježnice, pernice, olovke, gumice, šiljila, kemijske olovke, matematički pribor. Također, za svakoga su učenika pripremljene dvije maskice te nešto slatko i nešto slano (grickalice). Šudigovci su novim prijateljima pripremili i poruke podrške koje su isprintane i dodane u pakete. Paketi su sretno stigli u Petrinju u utorak 12. siječnja 2021. godine. Razrednica 2. D razreda, Ivana Kotarski, predala ih je Martini Grbeša, razrednici 4. E razreda. Ona će se pobrinuti da svaki od dvanaest učenika 4. E razreda Srednje škole Glina dobije svoj paket i tako jednostavnije započne drugo polugodište turbulentne nastavne godine. Učenici 4. E razreda o svemu su obaviješteni i prije no što su paketi stigli do njih, a njihove poruke govore u prilog tome kako je uistinu malo potrebno da se nekoga razveseli. Primjer dobre suradnje jedne razredne zajednice drugoj razrednoj zajednici je za svaku pohvalu. Baš kao i naš ŠUDIGO! 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook